Dolarul american ar putea ajunge la paritate cu moneda euro în 2017 ca urmare a direcţiilor diferite în care vor evolua ratele dobânzilor pe cele două maluri ale Atlanticului, a apreciat luni economistul şef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius, informează CNBC.

Potrivit lui Jan Hatzius, Rezerva Federală americană ar putea să majoreze de trei ori dobânda de referinţă în 2017, ceea ce va creşte diferenţa faţă de poziţia de menţinere neschimbată a dobânzilor în Europa.

‘Principalul motor este diferenţialul de dobândă. Dacă avem dreptate că Fed va majora dobânzile mai mult decât se aşteaptă pieţele, acesta este un bun indicator de urmărit’, a declarat Jan Hatzius la o conferinţă organizată la Londra.

Potrivit lui Jan Hatzius, Goldman Sachs crede că există 35% şanse pentru ca o primă majorare de dobândă să fie anunţată de Fed chiar în luna martie. Economistul crede că motivul principal care stă la baza accelerării ritmului de majorare a dobânzilor după un deceniu de inerţie este situaţia bună a economiei care se îndreaptă spre obiectivele Fed.

În schimb, în ceea ce priveşte Europa, Jan Hatzius nu se aşteaptă la o majorare a dobânzii din partea Băncii Centrale Europene înainte de 2019. Chiar dacă nu crede că relansarea economiei europene dă semne de încetinire, Jan Hatzius atrage atenţia asupra ratei ridicate a şomajului, 9,8%, care în opinia sa va continua să menţină inflaţia sub ţinta avută în vedere de BCE.

Luna trecută, moneda euro a căzut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani în raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro), scrie Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Off-topic:

    Trebuie sa le aduca Ghita probe, ca ei n-au probe si ca vor sa vada probe ei, care oricum nu cauta si nu verifica nimic! Doar ii cer aluia probe, eventual se deconspira ala si se prind astia unde este si se duc sa il ridice marii militieni ai vietii pe sifonar, sa-i inchida gura aluia definitiv si sa nu mai dea pe goarna despre marii anticorupti si patrioti ai vietii, Kovesi si Coldea, si despre marea lupta a “justitiei independente”, a “serviciilor patrioate ale neamului” si ale sefilor de statie de la CIA din rromanes!

    Bafta deosebit! Pa

  2. wow, inca mai sunt oameni care nu se prind ca orice greseste Goldman Sachs se rectifica fie prin bani de la populatie, fie prin razboaie?
    pai de cand s-a inventat Euro, scopul SUA e sa ramana tranzactiile in USD. (scop logic pana la urma pt ei). numai ca lor, fiind republica federala, le-a iesit combinatia si crescura dolarul. Europa, neffind stat fedelar, s-a cacait. si asa o sa moara: cacaita.

Leave a Reply