Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a cerut luni printr-o scrisoare deschisa “punerea in functiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectiva a partidului”, scrie hotnews.ro.
Niculae Badalau a lasant in scrisoarea citata o critica la adresa presedintelui Liviu Dragnea, acuzat – fara a fi numit explicit – ca a suspendat democratia interna in partid.
Iata pasajul relevant din scrisoarea transmisa luni de Badalau liderilor PSD reuniti in sedinta Comitetului Executiv (CEX):
Pas cu pas, partidul nostru a acceptat suspendarea democratiei interne, iar acest lucru a fost o eroare pe care trebuie sa ne-o asumam:
– PSD si-a demis propriul guvern prin motiune de cenzura
– decizii economice majore, precum impozitul pe gospodarie, au fost anuntate si apoi abandonate
– fluiditatea schimbarii in in functiile ministeriale este prea mare pentru ca un guvern sa poata cu adevarat performa
– nu toti cei care au devenit ministri erau cunoscuti in partid sau recunoscuti profesional in domeniile respective pentru a merita un loc in guvern, s.a.
Toate aceste erori slabesc increderea cetatenilor in partidul nostru, iar cauza principala este tocmai subrezirea democratiei interne. Credibilitatea si eficienta guvernarii le putem castiga doar prin renasterea democratiei interne, prin dialog onest, transparenta si responsabilitate.
Primul pas este sa consideram legitime si opiniile cu care nu suntem de acord, sa abandonam iluzia falselor unanimitati.
Pasul al doilea este punerea in functiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectiva a partidului.
Biroul Permanent National trebuie sa redevina forul de conducere executiva a partidului. Dezbaterea de idei si proiecte va duce la solutii mai bune, care vor putea fi aplicate in mod real. Comitetul Executiv al PSD trebuie sa fie nu doar locul unde se valideaza formal anumite decizii, ci structura in care se dezbat chestiunile cu adevarat importante deopotriva pentru partid, cat si pentru tara, atat timp cat suntem la guvernare.
PS : Tot Hotnews, cu surse din ce in ce mai bune in PSD si la Palatul Victoria, ne anunta ca Tudose isi intareste relatia cu baronii locali ai PSD. Posibil ca aceasta relatie sa fie cruciala in perspectiva unui congres PSD si a dorintei de schimbare a lui Dragnea
Premierul se intalneste marti la pranz, la Palatul Victoria, cu 19 presedinti de consilii judetene care vin la guvern pentru ceremonia de semnare a contractelor pentru mai multe zeci de aparate medicale de inalta tehnologie, au declarat HotNews.ro surse informate.
“Nu pot sa fac performanta la Guvern daca mi se da un Trabant”, i-a spus Mihai Tudose lui Liviu Dragnea in timpul sedintei Comitetului Executiv PSD de azi, potrivit unor surse din PSD.
Cum asa Radu Tudor ?
Pai dumneata spuneai ca PSD si-a indeplinit 50% din program, ca avem cea mai mare crestere economica din lume.
Tudose spune ca Nu pot sa fac performanta la Guvern daca mi se da un Trabant.
Dragnea spune ca au realizat foarte multe, ca e bine.
Radu Tudor iti menti pozitia ca e un guvern performant ?
50% inseamna jumatate, adica nota 5 din 10. asta intelegi mata, ca am zis ca e performant? nasol
Nota de trecere ? Mult. Conform planului din guvernare nu au facut nici un sfert. De unde ai scos tu 50% ? Nu ca ar fi bun programul ala. Critici timid la televizor dezastrul guvernarii in fata unor lideri PSD.
pe cuvantul tau de pionier ca eu “critic timid”?
da. timid rau, dar nu trebuie sa critici tu neaparat. trebuie sa ai in emisiuni oameni din opozitia reala, nu pnlisti vopsiti.
oh da :-))))))))))))) misto remarca, sa fie bine sa nu fie rau. vorbeste tu la pnl sa trimita “opozitia reala”
singura opozitie e usr. daca asta e strategia pnl sa trimita la a3 pe zamfir, prisca , dobritoiu, si altii ca ei, inseamna ca nu se deosebesc deloc de psd. e un consens si o unanimitate in emisiuni ca pe vremuri.
care vremuri?
pcr, usl, era nastase/iliescu, pdl. democratic e sa ai in emisiuni din toate partidele parlamentare.
am
usr nu ai.
am avut, o sa mai avem. e mincatorie uriasa intre ei si sunt pe undeva pe strazi, greu dai de ei
Partidul trebuie condus de colectivul SRI.
Si de reprezentantul lui adica Tudose.
Dar era limpede asta din ziua cand Dragnea l-a numit pe Tudose.
Stiti strategia geniala a lui Dragnea: “Nu spui numele prim-ministrului de la SRI decat in ultima clipa!” ca sa nu-l critice mass- media !!!
Suspecte vrajelile astora precum Tudose si Badalau,care o trag ,vezi dreace,cu “nu le merge” cum ar visa ei, ba “Trabantu”,ba cu “democratia de partid”.Adevarul arata ca “Trabantu” este chiar Tudose (care a tot mermelit-o in anumite situatii ,facand jocul altora de prin cotloanele Statului Paralel si de prin alte zari),asta impreuna cu alte “cartoane” ale lui si ale lui Iohannis, care se cred ei toti smecheri si care considera ca fraierii au castigat niste alegeri ca apoi sa plece ca sa guverneze ei cu un alt guvern “al meu”.Ei tot spera ca s-au intalnit hotii cu prostii.Dar asa cum a sucombat guvernarea lui Grindeanu,va lesina si guvernarea santajistului Tudose.Iar aberatiile lui Badalau sunt de noaptea mintii cu “conducerea colectiva” (omu’ provine de la vreun Ceapeu,are nostalgii,sau ce?).Cum sa aduci tot Biroul Permanent National (si pe banii cui ?) pentru toate zecile de junghiuri pe care si le inventeaza Tudose,bulversat ca pe lumea asta un Premier trebuie sa mai tina seama si de ce i se cere de catre conducerea unui partid care,de bine,de rau,l-a inscaunat si i-a acordat incredere,sau care BPN sa sara pe cai de cate ori tot felul de Gica contra,printre care si acest Badalau,vin ei cu alte variante la problemele si frecusurile politice care,dupa cum s-a vazut, apar zilnic. Aduci BPN-ul pentru decizii importante si nu pentru toate sughiturile lui Tudose sau Badalau dupa ce au facut exces de sarmale si sampanie. Pai CEX-ul si Presedintele partidului exista doar ca sa adune bani de intruniri si sa stearga praful pe la sediul central?
Dl. Badalau n-a invatat nimic din istoria recenta. Bietul o crede ca e momentul lui sa straluceasca. In 6 luni o sa ajunga maxim director pe la vreo companie-acronim. Sau o fi strans cu usa, imi pare genul santajabil. Pare, zic. Mie, imi, mi. N-o fi…
Domnule ce sa mearga bine cu infractori la varf? Ministru Carmen Dan “asteapta” demisii, ca pedofilul care a “lucrat” sub acoperire fara nici o problema zeci de ani , ministrul sanatatii Bodog il apara pe Mengele romanesc Lucan, Dorel schimba legile justitiei in favoare politicienilor penali dupa ce a eliberat pedofili, criminali, hoti etc… INCOTRO NE INDREPTAM cu infractori la varf?
Eliberarea s-a facut datorita deciziilor luate de pe vremea lui Pruna,iar cand au vrut astia, ai actualei majoritati ,ca alea sa fie schimbate si sa fie eliberati doar cei cu pedepse mici si non violente,ati facut taraboi in strada,in frunte cu Elefantul cu Geaca Rosie,si totul a ramas asa cum a ramas.Iar in schimbarea legilor justitiei ce este “in favoarea” politicienilor penali? Ti-e teama ca nu-si mai fac de cap “portocalele”,ca nu se mai face politica cu dosare absurde, sau ce?
Ilie puti a carmen! Marsh, fmm de securist!
Hienele se sfasie intre ele. PSD-ul nu rupe cu traditia, isi devoreaza conducatorii la ore fixe sau fixate. Acu’ e randul marelui pescar.
Nu mor marii pescari cand vor braNconierii.
Nu vă supărați dar în programul de guvernare votat de cetățenii acestei țări nu preciza modificarea codului fiscal (TVA split, etc).
Am avut nervi să citesc programul de guvernare propus de PSD ( ALDE a avut un alt program de guvernare în campania electorală) dar să-mi fie cu iertare dar nu am citit un rând cu privire la Pilonul II de pensii.
Jurnaliștii legitimează actualul program de guvernare ( modificat în Parlament după moțiunea de cenzură împotriva dl Grindeanu) și ne spun că actuala majoritate parlamentară PSD și ALDE au primit votul pentru acest program de guvernare.
Greșit. Actuala coaliție a primit votul pentru un alt program de guvernare ( din păcate pentru noi minciuna unor incompetenți este validată de dimineața până seara de niște jurnaliști care pretind că sunt independenți).
Puti a carnen, securisto!
Personal, fără a fi votant sau simpatizant PSD, cred ca agitația “factiunilor” din partidul de guvernământ e un semn de revenire la normalitate, acea normalitate suspendată pe timpul alegerilor din nevoia de a câștiga “războiul”. Conotațiile de lupta fratricida sunt, după mine, neesențiale și, probabil, aduse de insistenta “serviciilor” de a-și păstra controlul asupra partidului cel mai mare și mai solid structurat din arena românească; n-are rost sa ne uitam la miscarile și contra-miscarile cuplului Dragnea-Tudose, lucrul cel mai interesant care se petrece este “rezistența”, din ce in ce mai afirmata, a unei categorii de “necunoscuți” a căror apartenența la servicii, dacă exista, apare mult atenuata de calitatile profesionale și chiar morale (spun “chiar” pentru ca propaganda opoziției a reușit, din nefericire, sa impună imaginea de “hoți” și “corupți” fără discriminare asupra tuturor membrilor PSD) ale acestor rezistenți. In fond, ceea ce se reproșează unui avocat capabil precum Șerban Nicolaie este faptul ca a fost “șoferul” unui mahăr pesedist la vremea lui Iliescu, reproșurile la adresa lui Cătălin Ivan, un politician cât se poate de “europenizat”, economist cu argumente valabile, nu trec de acuzația de “pontism” și tot așa, in ciuda ragetelor lui Chichirau sau altor exponenți ai vulgarității de “strada”. Mai pe fatza, sau mai din umbra, acești politicieni de stânga, relativ tineri, împreuna cu alți profesioniști capabili din PSD, își impun din ce in ce mai susținut viziunea asupra organizației politice din care fac parte, cer respectarea statutului partidului, revenirea la spiritul stângii democratice care este, pana la urma, singura alternativa la “dreapta” românească, tot mai lipsită de coerenta in idei deoarece “fixată “ pe persoana președintelui, o prezenta efemera ce nu merita mai mult decât o atenție punctuală. Ar fi benefic pentru PSD sa scape de Dragnea, tocmai pentru ca acesta se afla implicat intr-un război marginal cu Johannis pentru a cărui câștigare are nevoie de “servicii”, dar esențialul îl reprezintă reforma partidului după principiile stângii, care stânga nu trebuie confundata cu comunismul și care, dacă reușește sa se impună, o va face prin întoarcerea la ideologia care a coagulat tendințele moderate ale curentului. Probabil, însă, nu va fi ușor sa-l înlocuiască pe șeful din vremea “războiului” electoral și nu e clar nici ce fel de alianțe vor face/ce “tovarăși de drum”(termen leninist) pe parcursul ascensiunii spre puterea interna; habar n-am cine e Bădălau, de exemplu, și cred ca nu sunt singura care nu știe cine e și ce vrea personajul—esențial este ca revenirea la principiile social-democrației pe care o susține prin scrisoarea către conducere e singura soluție pentru a scoate serviciile/puterea oculta din ecuația puterii. Dinspre opoziție, nici o speranța, concentrarea pe forma goală de sens a președinției lipsește partidele care o compun de orice viziune asupra societății pe care vor s-o “modeleze” dacă, și când vor ajunge la putere. Deci, succes rezistentilor!
Tudose, Tudose!… Altu’ care muşca mâna celui care nu l-a lasat sa moara de foame!… Dragnea, ai o problema! Tare neinspirat esti in alegerea “aproapelui”… In afara de parveniţi chiar nu gasesti nimic?
Vorba răposatului Antonie Iogovan: “La noi, președinții de partid sunt ca vacile în India”.