Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat marți că pregătirea Centenarului Marii Uniri, președinția română a Consiliului UE, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU și candidatura la OCDE reprezintă “jaloanele” pentru diplomații români.

 

“Anul acesta vă propun câteva accente speciale: pregătirea Marelui Centenar, președinția noastră la Consiliul UE în 2019, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU — cu alegeri în 2019 și candidatura noastră la OCDE. Acestea sunt jaloanele esențiale ale mandatului dumneavoastră. În egală măsură, avem nevoie de o diplomație economică mai clar orientată spre rezultate”, a afirmat Meleșcanu, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, care are loc la București, el adăugând că este nevoie și de o mai bună conectare a diplomaților români cu cele mai recente și inovatoare proiecte ale țării noastre.

Meleșcanu a precizat că miza europeană a României este asigurarea președinției Consiliului UE.

“Interesul României este să revigoreze politicile de dezvoltare în perspectiva convergenței economice și a integrării europene mai profunde. Simultan, trebuie să ne aducem la zi profilul de țară, să ne creștem cu inteligență influența în standardele pe care întreaga noastră societate le merită și le dorește. În plan extern trebuie să atingem nivelul de reputație, respect și recunoaștere care să ne facă mândri ca țară și în calitate de cetățeni ai României. (…) Trebuie să fim mult mai activi în promovarea intereselor naționale ale României pe tema UE, precum și în relațiile bilaterale cu statele membre”, a subliniat Teodor Meleșcanu.

Ministrul de Externe a precizat că asigurarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 este o oportunitate istorică pentru politica externă a României.

Șeful diplomației române a subliniat că “miza securității noastre în perspectivă transatlantică și globală rămâne decisivă”.

“România s-a comportat în ultimii ani nu doar ca un beneficiar al politicilor NATO, ci și ca un participant activ la definirea și implementarea obiectivelor organizației”, a arătat el.

Teodor Meleșcanu a menționat că până la sfârșitul anului țara noastră va găzdui Reuniunea Anuală de Dialog Strategic România-SUA, unde vor fi convenite acțiunile și proiectele prioritare pentru aprofundarea relației bilaterale.

“Am extins dialogul strategic cu SUA, am reluat dialogul politico-diplomatic la cel mai înalt nivel și am îndeplinit încă una dintre condițiile tehnice ale unui interes major pentru cetățenii români — programul Visa Waiver”, a afirmat Meleșcanu.

Potrivit șefului diplomației române, și vecinătatea directă a României are o importanță cu totul specială. “În vecinătate, miza prioritară rămâne Republica Moldova și sprijinirea ei pentru un viitor european”, a precizat Meleșcanu.

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că România dorește să aibă relații bune cu Rusia. “Relațiile cu Federația Rusă vor continua pe baza abordării descurajare și dialog, în coordonare cu partenerii noștri euroatlantici. România dorește bune relații cu Rusia, cu două premise esențiale: respect reciproc și respectarea dreptului internațional. Câtă vreme dreptul internațional este încălcat prin acțiunile Rusiei, vom sprijini pe mai departe politica de sancțiuni a UE”, a declarat ministrul de Externe citat de Agerpres.

El a susținut că și relația strategică cu Israelul trebuie aprofundată, prin extinderea domeniilor de cooperare, concomitent cu intensificarea relațiilor cu ansamblul regiunii Orientului Mijlociu.

Leave a Reply