Fostul şef al SRI George Maior, ambasador al României la Washingron, a declarat marţi, că vizita sa la Gebrial Oprea, în 2009, a nu a avut nicio conotaţie neconstituţională, ilegală sau chiar imorală, precizând că “întotdeauna” a avut o relaţie de prietenie cu acesta. El a precizat că a răspuns corect întrebărilor comisiei parlamentare de anchetă şi că întotdeauna va răspunde comisiei.

“Cred că am răsuns la toate întrebările adresate, unele foarte  interesante, cred că am răspuns corect”, a declarat Maior , referindu-se la demersul Comisie parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 de a trimite o informare preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul că răspunsurile date de el în cadrul audierii nu au fost “satisfăcătoare”.

„Eu am făcut un efort necesar de a traversa Atlanticul pentru a răspunde întrebărilor Comisiei de anchetă, cred că am răspuns la toate întrebările adresate, unele foarte interesante. Consider că am răspuns corect. Repet ce am spus şi atunci, a fost o vizită cu caracter privat, nu a avut nicio conotaţie neconstituţională, ilegală sau chiar imorală. Am fost deschis, comunicativ cu membrii comisiei şi în acest context, nu am ce să comentez ceea ce interpretează unii membri ai Comisiei”, a afirmat George Maior.

El a susţinut că a fost comunicativ cu membrii comisiei, deci nu are ce să comenteze. George Maior a subiliniat că întotdeauna va răspunde întrebărilor comisiei de anchetă, pentru că a fost şi el preşedinte de comisie şi ştie ce înseamnă acest lucru.

„Întotdeauna vin şi răspund Parlamentului. Şi eu am fost preşedinte al unei comisii de anchetă şi ştiu ce înseamnă o comisie de anchetă mai bine decât cred unii”, a spus ambasadorul.

Întrebat dacă există posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohanis să îl cheme la o discuţie în urma informării pe care membrii Comisiei de anchetă doresc să i-o transmită, ambasadorul a răspuns că el comunică foarte bine cu şeful statului pe probleme legate de parteneriatul strategic româno-american.

„Eu comunic foarte bine cu domnul preşedinte Klaus Iohannis pe probleme legate de parteneriatul strategic româno-american, care este la cel mai înalt nivel calitativ al său din istorie”, a precizat George Maior.
În ceea ce priveşte relaţia cu Gabriel Oprea, Maior a spus că întotdeauna a avut o relaţie de prietenie cu acesta.

De asemenea, întrebat dacă este o problemă de moralitate faptul că a fost acasă la un om politic, Maior a răspuns negativ, afirmând că nu a implicat niciodată SRI într-o activitate politică.

”Nu e deloc o problemă de moralitate, o problemă de moralitate se pune atunci când într-o anumită calitate, într-un fel implici Serviciul într-o activitate politică, ceea ce nu s-a întâmplat pe parcursul a opt ani, şase luni şi câteva zile de mandat (…). Serviciul poate să spună că pe parcursul a opt ani şi şase luni de mandat s-a reformat exemplar, s-a modernizat, a devenit unul dintre cele mai importante Servicii din lume. Sunt foarte mulţumit, sunt foarte împăcat şi nu îmi fac nicio problemă”, a conchis George Maior.

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 îi va trimite o informare preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul că răspunsurile date de ambasadorul George Maior în cadrul audierii nu au fost „satisfăcătoare”, a anunţat luni, preşedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea, potrivit news.ro.

 

Leave a Reply