Mircea Geoana a postat un comentariu foarte relevant pentru momentele pe care le traieste azi Romania :

Anul 2018 nu este doar anul Centenarului, ci și unul dintre ultimele trenuri ca România să nu cadă între scaune, într-o lume în plină reașezare. Nu este târziu să ne jucăm cărțile bine. Suntem, însă, în cea mai precară situație de la integrarea în UE și în NATO. Iată câteva riscuri și capcane pe care le-am identificat.

Riscuri politice și economice:
1. Riscul ca războiul din interiorul PSD să conducă la o criză politică prelungită, ce, inevitabil, va afecta actul guvernării. Capcana în care PSD poate să cadă, crezând că Opoziția este prea slabă sau că Președintele și aliații săi nu vor încerca să “divide et impera”. Trabantul să nu devină trotinetă.
2. Demonstrațiile împotriva legilor justiției anticipate pentru sfârșitul lunii ianuarie să devină un instrument în lupta pentru supremație politică și manual de ”anarhie instituționalizată”.
3. Repetarea greșelilor pre-criză în politica economică. Riscul de a nu stimula și alte motoare de creștere în afara consumului și de întârziere în pregătirea forței de muncă pentru Revoluția industrială 4.0, prin investiția în capitalul fizic și uman.
4. Riscul creșterii costurilor de finanțare:
• Retragerea stimulentelor fiscale și a băncilor centrale din economiile dezvoltate pot crea efecte adverse asupra economiilor emergente;
• Risc de volatilitate în sectorul financiar international;
• Lupta de succesiune pentru șefia BNR să nu degenereze în război între politica monetară și cea fiscală.
5. Lipsa de spațiu fiscal pentru investiții publice și private, pentru creșterea productivității muncii și participarea forței de muncă în economie.
6. Lupta necesară împotriva inegalităților și pentru patriotism economic să fie realizată într-un mod primitiv, care sufocă inovarea, productivitatea și investițiile străine. Capcana guvernării prin slogane și prin găsirea de țapi ispășitori.
7. Riscul ca Exxon, OMV Petrom și Carlyle să decidă să nu mai investească în proiectele de foraj de gaze din Marea Neagră și ca North Stream II să meargă înainte.

Riscuri geopolitice:
8. O Americă paralizată politic și o relație transatlantică fracturată. Riscul ca Donald Trump să devină și mai vulnerabil, excentric și izolat în acțiunile sale, combinat cu cel al unei comunități transatlantice tot mai divizate. Capcana de a crede că suntem indispensabili pentru aliații noștri, că 2% pentru Apărare este biletul de intrare la Casa Albă și că, orice am face, relevanța strategică ne va mai salva o dată.
9. O înțelegere franco-germană care consfințește o Europă cu mai multe viteze, în care România rămâne la periferie, combinat cu alegeri italiene cu partidele extreme la putere sau influențând puternic agenda publică. Risc de Grad Zero: pentru a se salva, Centrul (zona Euro) poate decide sacrificarea periferiei și să ne întoarcem la linia de demarcație de la Imperiul Carolingian.
10. Dezordinea mondială să degenereze în război în Asia, Orientul MIjlociu sau în Estul Europei. Riscul ca istoria să se repete și, de la un incident, umorile liderilor sau percepția diferită de risc, să declanșeze un conflict pe scară mare.

Riscuri reputaționale:
11. Ratarea șansei de a ne alinia cu nucleul dur al Europei, tentația populismului și a autoritarismului și alinierea de facto a României la “axa” Varșovia – Budapesta. Perceptual, România este deja “la pachet” cu iliberalii de serviciu din Vișegrad. Este un risc reputațional și politic major, ce trebuie evitat cu orice preț!
12. Declanșarea procedurii de deficit excesiv.
13. Activarea clauzelor ex-ante și a corecțiilor pe fonduri europene, ca “retaliere” la adoptarea legilor justiției.

Riscul miopiei și al lipsei de viziune și curaj:
14. Centenarul să treacă pe lângă noi fără să fi reflectat la România viitorului. Riscul de a vedea o coordonare a mișcărilor autonomiste din Catalonia, Scoția sau Flandra cu capetele înfierbântate ale iredentiștilor maghiari din Transilvania.
15. Ratarea pregătirii președintiei României a Consiliului UE și transformarea subiectului în temă electorală.

24 COMMENTS

  1. Exceptional! Am mai zis si am sa mai zic ca nu inteleg cum s-a ajuns de la Nastase si Geoana la Pic si Poc in PSD, de la oameni cu o viziune globala la o viziune de Teleorman.

  2. De acord, in afara de pct 2) riscul de a transforma demonstrațiile împotriva legilor justiției in instrument de “anarhie instituționalizată”. Una, ca sunt deja stabilite ca forme de “anarhie instituționalizată” și-așa au fost dintr-un început, chiar de pe vremea când distinsul domn Geoana le lauda ca expresie a “civismului” românesc prin ziarele de la Washington; și-a doua, ca fără aceasta anarhie “instituționalizată” Johannis se dezumfla ca basica de porc (porcul fiind justiția aia îngrasata in ajun de adversari pe care el vrea s-o mențină la regim de Fitness). Sa fie Institutul Aspen de acord cu puncturarea bășicii dacă dl Geoana se contrazice pe subiectul sus amintit?

  3. Ciuvică, mulți il iubesc pe Victor Ponta!! Și abia așteptăm sa se întoarcă la vârful politicii!!!!!! Dacă nu era guvernarea Victor Ponta si prestația lui foarte buna ca prim- ministru ,nu mai aveai tu astăzi ocazia sa – l “lauzi “pe Dragnea (supranumit ieri “Înfulecă județ” astăzi “Înfulecă Țara”)ptr cel mai mare scor obținut in alegeri de după 1990, ii faci pe toți securiști dar uiti ca Dragnea a tăiat porci,uiți ca autorul dezastrului din PSD este Liviu Dragnea , ca doar el l- a pus prim ministru pe Tudose!!!!!! asta după ce și- a bătut joc de Grindeanu!!!!!!!!!! Adică Grindeanu e rău și Dragnea nu are nicio responsabilitate???!!!
    A doua oară tot prim ministrul pus de Dragnea e vinovat și Dragnea e un biet inocent!!!! Toată lumea ii vrea răul și el e ăla bun???!!!!!! Ciuvică ar fi bine sa l citești pe Victor Ponta ,poate îți dai seama pe ce lume trăiești!!!

  4. Iar cu Desteptanacu? Faceti ce faceti, ni-l mai bagati un pic pe git. E o fixatie sau un ordin? Daca era asa destept, nu ajungea nima-n drum!
    De-atita clarviziune si mintosenie, a ajuns DACIT (!) sef la ASPICU de griu, si asta o sinecura pentru merite stiute doar de el si inca cineva, probabil din vremea cit a fost bagator de seama si yesman pe la Wash Ington

      • Domnule, promovati cu dirzenie sluga lui SOV, care s-a prezentat la acesta, pentru comunicari de ordine, fix inainte de alegeri! (Ca sa nu dau decit un exemplu dintr-o suta) Cita minte are asta? De la asta ne invitati sa luam lumina? Sigur ca ne impingeti catre niste concluzii firesti, dupa care va basicati! OK. Atunci spuneti-ne direct ce concluzii TREBUIE sa tragem, ca daca gindim cu capul nostru vad ca nu e bine! Si atunci apelati la jigniri, ceea ce va onoreaza!

    • Augustine, te-ai întrecut cu gluma! Cum să faci vreo referire la icoanele de peste ocean! Nici până acum nu te-ai prins că subiectul este tabu!

      • Prietene, nu pot respecta, in ruptul capului, pe cineva care nu ma respecta pe mine.
        Dar iti spun un mare secret (ca nu ne aude nimeni): iubesc America si americanii de rind; cunosc multi cetateni americani, pe unii extrem de bine, sau romani plecati acolo, unii “inainte” si altii “dupa”, si pot depune marturie ca sint oameni de toata isprava.
        Recomand calduros tuturor celor care nu stiu, sa citeasca despre batalia de la Athens TN 1946 (Battle of Athens 1946)
        ca sa inteleaga ce inseamna “America de la firul ierbii”. O adevarata lectie pentru fiecare roman!
        Detest insa “gulerele albe” care ne considera niste arborigeni buni doar sa “taie la bumbac”, chiar daca ne numesc “parteneri strategici”
        Ca subiectul este “tabu” nu stiu nimic, dar daca-i asa, cred ca Radu Tudor ar trebui sa ne spuna, ca eu unul inteleg mai greu!

  5. Sa-i explice cineva si lui Geoana ca orice partid sau coaliție ar rezulta din niște alegeri, sau președinte, atât timp cât alegerile sunt corecte, ele reflecta voința electoratului la acel moment, deci acele persoane sau partide sunt sau vor fi cât se poate de legitime in funcțiile respective. Iar dacă sunt sau vor fi din aceia care sa ia decizii nu pe placul lui Juncker, Tusk sau altor politruci bruxellezi, asta e, ghinion!, cum ar fi o zicala celebra. Asta apropo de analiza geopoliticii.

  6. A uitat nenea Ge si oana sa aminteasca de ” avantajul reciproc ” in relatiile economice cu tarile care au avut si au colonii !

  7. Nu cade trenul bre,trebuie sa aduca imigrantii impinsi spre est! S-a trezit si geoana tocmai cand a simtit ca nu mai are loc sigur prin stampila alegatorilor! Ne lasi,bre!? Dupa atatea nemernicii facute in perioada scaunului si functiei sigure,cand se “implementa” siguranta mafiei politico-functionari de orice rang si domeniu,acum te dai crinul pur! Nimic din ce vorbesti nu are legatura cu poporul roman din tara!

  8. Geoana nici n ar trebui sa comenteze dupa ce s a facut de ras , stand in piscina lui Vantu.
    Despre Ce politica europeana vb ?
    De ce vor ungurii saa l schimbe pe Tudose ?
    Vor la putere un prieten ca base, ciolos, ungureanu ?

  9. Domnul Geoana nu prea-l mentioneaza in ecuatie si pe minunatul si contetmporanul domn Trahanache-Melescanu de la externe care straluceste prin absenta si taceri; la fel, activitatea ministerului.Situatia insa convine perfect tradatorului de tara Tradiceanu si celorlalti ‘factori’ foarte partiali spre Eurasia. Urmeaza o noua vanzare? Servetelul s-a folosit. De data asta ce vor folosi? Fata de masa, eticheta de pe sticlele de bautura? Habar n-am, dar la situatia actuala se contribuie copios, inclusiv de A3.
    In ce priveste riscurile economice, inutil sa incerce cineva sa explice ceva poprului pesede, care nu vede decat ca ‘se da’ si nu calculeaza ca se ia cu jumatate mai mult decat ‘s-a dat’,

      • Absolut neadevarata afirmatia dumneavoastra. Nu sunt nici ‘anonim’, iar curajos/oasa sunt atunci cand e cazul.Imi place talentul dvs. deosebit de a devia discutia de la subiect: avem un MAE cam ‘senilizat’ in care un Trahanache nu prea se ocupa de interesele tarii – dar, evident, dupa dvs. e un non-subiect, ca si interpretarea falsa data afirmatiile domnului Tudose. Ah, sunteti de cealalta parte a ‘baricadei’, am uitat. In ceea ce priveste contributia A3: cele mai de sus non-subiect. Salvarea lui Dragnea, legile justitiei si cum sunt nedreptatiti bietii infractori subiect etern. P.S. stiu ca nu veti publica aceasta replica. Face insa bine pentru ambitia personala sa stiti ca nici dvs., nici colegii nu reusiti sa ne tampiti chiar pe toti cu manipularile rau-voitoare.

  10. Va amintiti perioada campaniei electorale,ultima cand a castigat PSD-ul si activitatea guvernului PSD in frunte cu Ponta? Toti,sau marea majoritate care au votat PSD-ul,au pus stampila cu gandul la atentia acordata de Ponta si guvernul din acea perioada cetatenilor romani din tara si nu pentru Dragnea sau oricare ar fi fost,sau, pentru scandaluri nonstop,ori,pentru schimbari de legi in favoarea politicului,sau,schimbarea premierilor cum are chef unul sau altul! Dragnea,sa nu uite acest aspect si nicunii din Psd-Alde saunu din orice partid,cetateanul inca mai are memorie functionala! Cetatenii s-au saturat de atatea nemernicii,nu au fost in 27 ani cate s-au intamplat in ultimul an,ori,acum s-au accentuat destul de puternic!Si la ora actuala,desi se cearta si se balacaresc intre ei,tot pe guvernul anterior dau vina! Nu cumva tot perindatii in politica au fost in guvernul anterior!? Posibil sa traiasca in trecutul glorios al lor! Noi vrem sa traim azi,azi si maine,fara scandaluri si cu garantia zilei de maine,ceea ce Psd-Alde nu garanteaza sub nicio forma! Au impartit tara in doua,ori cu psd si alde,ori cu dreapta! Ce mama naibii sa votezi daca se rotesc precum cainii in jurul cozii si tot ei sunt pe liste!? Degeaba se plimba ei prin tara precum betivii din crasma in crasma,tot alegatorii pun stampila! Si vom vedea destule stampile si milogi plangaciosi!

Leave a Reply