Votul din SUA a fost “un vot masiv de frustrare și mânie din partea Americii profunde”, a declarat miercuri președintele PSRO, Mircea Geoană, fost ministru de Externe.

“Poporul a ales! Donald Trump, cel mai improbabil candidat din istoria alegerilor prezidențiale, devine al 45-lea președinte al SUA. A fost un masiv vot de frustrare și mânie din partea Americii profunde, cea care de 40 de ani nu simte efectele creșterii economice, resimte efectele globalizării, insecurității economice și financiare și a fragilității locurilor de muncă. Un mega-Brexit american. Și o înfrângere la fel de categorică a lui Hillary Clinton, poate cel mai calificat candidat din istoria alegerilor prezidențiale, dar care a reprezentat în ochii multora vechiul sistem de partide, cu uzura și metehnele sale”, a detaliat Mircea Geoană într-o declarație trimisă AGERPRES.

Potrivit acestuia, președintele ales al SUA va avea o sarcină “cumplit de grea” — să unească o țară divizată de cea mai “agresivă” și “nocivă” campanie, să asigure piețele internaționale și aliații Americii că se pot baza pe angajamentele și tratatele existente.

“Că ‘America First’ nu reprezintă reîntoarcerea SUA la izolaționism și că stabilirea de relații de colaborare cu Rusia nu va însemna abandonarea aliaților și partenerilor din Europa de Est sau din Orientul Mijlociu. Și, da, că zidul cu Mexicul va rămâne o metaforă vizuală din campanie și nu o realitate împotriva comerțului liber și colaborării economice la nivel global. Va urma o perioadă complicată, plină de incertitudini la nivel geopolitic, economic și politic. Victoria lui Donald Trump va încuraja mișcări politice similare în Europa, accentuând mișcările centrifuge și fragilitatea structurală a Uniunii Europene”, a susținut Geoană.

Președintele PSRO consideră că România va trebui să pregătească relația cu noua administrație americană preocupată de “multiplele necunoscute”, dar încrezătoare în relația trans-atlantică, în NATO și în Parteneriatul Strategic cu SUA.

“Până la urmă, acum 20 de ani, România nu avea nici măcar Clauza Națiunii celei mai Favorizate și am devenit unul dintre principalii aliați europeni ai Americii. Nothing is for granted — cum ne-au arătat și alegerile de ieri — și tot ce părea o certitudine va trebui reconfirmat. România nu are alt drum decât cel al democrației, libertății și apartenenței la lumea occidentală, iar viitorul Guvern al României va trebui să fie pregătit să facă față celei mai agitate perioade de după căderea celuilalt zid, cel al Berlinului, de unde vă scriu”, a arătat Mircea Geoană


Donald Trump a avut dreptate, în timp ce nenumărați alții s-au înșelat. Nici analiștii și nici realizatorii de sondaje de opinie care spuneau că fostul star de reality show nu poate câștiga președinția SUA, nici republicanii care l-au evitat, nici șefii de companii care l-au criticat și nici democrații care l-au ignorat nu au reușit să înțeleagă pe deplin dimensiunile sprijinului de care se bucura Trump, observă agenția Reuters într-o analiză după anunțul victoriei miliardarului.

Pentru a ajunge la uluitoarea sa victoria împotriva democratei Hillary Clinton, Trump s-a ținut de un plan care a funcționat la perfecție în alegerile primare republicane, cu o campanie construită în jurul personajului său de vedetă cu un stil de adresare foarte direct, al stăpânirii social media și al mesajului său anti-establishment de schimbare.

‘Noi nu am avut o campanie, ci o mișcare incredibilă și măreață’, a declarat Trump în discursul său victorios de miercuri.

A fost o mișcare împinsă înainte de nemulțumire, un sondaj Reuters/Ipsos din ziua alegerilor relevând că majoritatea americanilor care au votat sunt în mod evident nemulțumiți de cursul actual. Șase din zece respondenți au spus că țara se află pe un drum greșit. Circa 58% au afirmat că, ‘din ce în ce mai mult, nu mă identific cu ce a devenit America’, iar 75% că ‘America are nevoie de un lider puternic pentru a lua țara înapoi de la cei bogați și puternici’.

Într-o campanie virulentă, Donald Trump a înlăturat o serie de obstacole care l-ar fi condamnat la înfrângere pe orice alt candidat: o înregistrare audio în care vorbea despre hărțuirea femeilor; refuzul de a-și face publice declarațiile fiscale; violențe la mitingurile de campanie; batjocorirea unui reporter cu o dizabilitate, sau atacurile împotriva familiei musulmane a unui soldat american.

‘A fost un candidat imperfect cu un mesaj aproape perfect’, explică Ford O’Connell, un strateg republican susținător de multă vreme al lui Trump. ‘Cred că nu multă lume a înțeles acest lucru’, adăugă el.

Într-un an în care votanții din SUA și din alte țări și-au arătat antipatia față de establishment-ul politic, economia globalizată și privilegiile corporațiilor, Donald Trump a intuit corect că valul de nemulțumire îl poate urca până la Casa Albă.

A exploatat clivajele în creștere între albi și minorități, între rezidenții din orașe și cei rurali, între absolvenții de colegii și muncitori.

Trump a învins-o pe Clinton cu 31 de puncte în rândul alegătorilor bărbați albi fără colegiu, dar și cu 27 de puncte în rândul femeilor albe cu același nivel de educație, conform sondajului Reuters/Ipsos.

Miliardarul a beneficiat și de pe urma propriilor greșeli ale dnei Clinton. Aceasta a părut în permanență trasă în jos de întrebările cu privire folosirea unui server privat pentru e-mailuri pe când era secretar de stat, și de cele referitoare la activitățile fundației familiei sale, în timp ce legăturile sale de prietenie în mediul corporatist i-au făcut pe unii democrați sceptici și lipsiți de entuziasm.

Aceasta a părut să o coste sprijinul femeilor, tinerilor și minorităților, trei grupuri demografice în rândul cărora democrații au nevoie de victorii nete pentru a învinge la nivel național. Dna Clinton a câștigat în rândul tuturor celor trei grupuri, dar cu marje mai mici decât Barack Obama în 2012 împotriva candidatului republican Mitt Romney.

Circa 49% dintre femei au votat-o pe Hillary Clinton, prima femeie propusă la președinție de unul din cele două mari partide, în timp ce 47% l-au susținut pe Trump.

Printre femeile cu vârste între 18-34 ani, circa 55% au votat pentru dna Clinton, iar 38% pentru Trump. În 2012, 62% dintre tinerele femei l-au sprijinit pe Obama, iar 36% pe Romney.

Votanții albi, mai ales bărbații din zonele rurale, s-au îndreptat în număr record spre Trump. În rândul electoratului alb, Trump a obținut 56% din voturi, iar Clinton doar 39%. În mediul rural, dominația sa a fost chiar de 27 de puncte.

Trump a promis lucruri mari: că va readuce acasă locurile de muncă și va pedepsi corporațiile care le-au delocalizat, că va reface — într-o perioadă scurtă, dar neprecizată — vremurile de prosperitate și securitate.

Detaliile nu au fost niciodată punctul său forte. În schimb, a folosit un mesaj de tipul ‘noi contra lor’ pentru a alimenta entuziasmul votanților în locuri unde majoritatea candidaților republicani nu s-au aventurat niciodată, în zone rurale cu votanți care s-au simțit ignorați de Washington.

Spre deosebire de Romney, Trump i-a făcut pe alegători să simtă că și ei contează, explică Matt Borges, președintele Partidului Republican în statul Ohio. Înainte de Trump, spune el, ‘noi nu ascultam ce aveau cu adevărat de spus votanții’.

Trump a ignorat operațiunile extinse de mobilizare la vot și de strângere masivă de date ce sunt considerate esențiale pentru o campanie modernă învingătoare.

Campania sa s-a bazat, în schimb, pe o rețea mai neoficială de susținători fanatici pentru a scoate oamenii la vot. Consilierii săi au susținut că Trump va readuce în procesul politic mulți votanți albi neglijați, inclusiv muncitori de orientare democrată în state precum Pennsylvania. De altfel, până la Trump, republicanii nu mai câștigaseră în Pennsylvania după 1988.

Craig Robinson, un veteran al Partidului Republican în Iowa, afirmă că analiștii au subestimat modul în care forța lui Trump în alegerile primare urma să se repete în scrutinul general. ‘În niște alegeri în care ideile general acceptate s-au dovedit greșite în mod repetat, ei s-au lăsat convinși că acestea vor avea câștig de cauză în alegerile generale. Votanții au văzut însă dincolo de ele’, explică republicanul victoria lui Donald Trump în analiza Reuters.

17 COMMENTS

  1. deci am inteles asa:
    1: “Trump a promis lucruri mari: că va readuce acasă locurile de muncă și va pedepsi corporațiile care le-au delocalizat, că va reface — într-o perioadă scurtă, dar neprecizată — vremurile de prosperitate și securitate.” egal: Luati-va Iphone cat mai aveti bani 🙂
    2: “Hillary Clinton, poate cel mai calificat candidat din istoria alegerilor prezidențiale” – ce bine l-a numit Iliescu…:))
    3: nu prea inteleg de ce trebuie sa tinem cont de parerea unuia care habar n-avea ca a pierdut cand deja pierduse. Cu ce pare el azi competent in analiza? “Votul Americii profunde”….
    Bai nene Geoana, domne scrie poezii daca inca mai ai suferinta in suflet, parol, nu ne mai chinui…

  2. Mulţumesc pentru reglarea emisiei live online.
    Ăsta e doar începutul revoltelor! Mai vedem, deja circulă online articole în care mii de americani şi-au cerut paşaport în Asia, Canada şi alte ţări, nemulţumiţi de alesul…celorlalţi(nu-i reprezintă circarul 🙂 )!

  3. Europa nu-și mai paote ascunde cioburile sparte.Prima dată , a fost cu acordul lor , BREXIT-ul ! Nu se așeptau la acest candidat să câștige și nu și-au făcut un plan ! Tot ce a fost Europa ieri , azi și mâine niciodată nu trebuie să mai fie ! Ieri a fost globalizare , nepăsare totală că pădurile României sunt defrișate și nici un european nu i-a păsat că România este condusă în justiție de oameni imorali și care fac mai mult rău decât bine ! Trebuie încetate de urgență politicile de austeritate ! Salariile românilor să crească ca să aungem la nivelul Europei.Europa a fost făcută țăndări de către Germania și nevoia de globalizare ! Franța a rămas bombardată și ne apărată nici de Europenii care trebuiau să prevină nici de americanii care trebuiau să-i ajute ! Lumea s-a schimbat ! Bucurați-vă ! Semnat un revoltat supărăcios

  4. Ce zice Cioloş? Că a contestat mărirea salariilor la CCR să nu trăiască omul măcar la un nivel de trai decent?
    Cu cine ţine acest individ plasat direct în funcţie împreună cu PNL-iştii de nu creşte nivelul de trai al conaţionalilor?
    Spune că nu este de partea şi din partea altora dar se mândreşte cu creşterea economiei României şi ţine poporul în crunta sărăcie?
    Iar ne crede proşti sau naivi?
    La naiba! Sunt alţi oameni demni care încă mai spun adevărul!
    **Analiză cotidianul.ro
    Nu sunt bani de salarii, pentru că roadele creşterii economice nu aparţin României!
    **http://www.cotidianul.ro/nu-sunt-bani-de-salarii-pentru-ca-roadele-cresterii-economice-nu-apartin-romaniei-290929/
    🙂 🙂 🙂 oare cât mai puteţi să minţiţi acest popor după ce aveţi buzunarele doldora de venituri de oriunde şi bonusuri grase???

  5. Chestia e ca toti “révoltatii” ăștia sunt bătrâni, Old boys in toate sensurile: la propriu, cu media de vârsta 70 de ani, si la figurat: un club “select” pe motiv de grămada de bani pe care sălășluiesc. Greseala principala a administrației Obama fiind reprimarea dura a mișcărilor de tineret din 2012-2014 (Occupy Wall Street si afiliații, in Canada au Arestat, batut si reținut tot ce mișcă printre studenții angajați in mișcarea “Printemps erable”/ Primavara arțarilor), nici n-avea cum sa nu iasă de-un paradox al bătrânilor “revoltați”, nu mai exista nimeni care sa faca revoluție in America, nici in Anglia, înaintea Americii, asa ca au ieșit la luptă dinozaurii cu peruci vopsite si neveste “siliconate” sa dea jos “sistemul” celorlalți dinozauri, mercenarii de tip Clinton & Co care, well, uzurpasera revoluția tinerilor dar sperau ca s-a uitat fapta intre timp. Dar sa nu ne facem iluzii, Trump o sa dea câteva posturi “grase” la oamenii de casa si gata, revoluția aici o sa se oprească, precum celebrul car vărsat, in folclorul nostru, la Caracal; sa sperăm ca cineva vrea sinecura de la București si ne scapă de nea Klemm, cu curtea lui “feminista” cu tot.

  6. Ce aș vrea să se schimbe odată cu nominalizarea lui Trump sunt : Paranoia că nu suntem singuri ! Paranoia că singura metodă de protecție a cetățeanului e de a-l monitoriza pe el și populația sută la sută ! Folosirea pentru orișice motiv a armelor de distrugere în masă ! Paranoia că Statele Musulmane plănuiesc să atace America , pentru că nu mai au cu ce și americanii sunt prea bine apărați ! Recunoașterile istorice că SUA e responsabilă pentru atomizarea Japoniei și că administrația BUSH a fost într-adevăr responsabilă pentru 9/11 pentru a motiva războaiele pentru a le fura uleiul țărilor subdezvoltate.Recunoașterea că SUA a fost și este imlicată în perfecționarea supravegherii populației la nivel înalt

  7. S-a convins madam Clinton că poporul e divizat! Wow!
    Dar ai noştrii scăunari care staţionează doar în vârful plopului când vor conştientiza că poporul român e terminat de boli, sărăcie, nemulţumiri şi neajunsuri?
    Toţi se trezesc şi ceartă poporul votant când pupă eşecul, dar ei nu vor să conştientizeze realitatea de la nivelul lor în jos şi mă refer strict la viaţa omului de zi cu zi! Sătuii nu o să-i înţeleagă pe cei sărăciţi cu intenţie de aceiaşi sătui şi lacomi!
    … şi câţi sătui nesăturaţi şi lacomi mai sunteţi în scaune şi funcţii !!!

  8. Foarte buna emisiunea dv. cu C.Stefanescu, T.Melescanu, Adina Anghelescu, P.Roman.
    Factorul de frana pentru aprobarea salariilor marite in Romania– regula de max.3% a deficitului la bugetul de stat in tarile UE. Pana nu se termina cu aceasta regula economica neoliberala (PPE), n-avem nici o sansa sa ne dezvoltam. Clasa noastra politica, care spera ca oricand se poate duce pe un post de deputat UE, nu spune pe sleau — Dle Melescanu, aveti odata curajul sa o faceti!

  9. Vrem nu vrem, ne place, nu ne place, l-am agreat sau nu, Donald Trump este cel de-al 45-lea Presedinte al SUA. 4 ani va trebui sa ne raportam la el si politica sa. “E vremea lor, a revoltatilor, a suparatilor”.

Leave a Reply