Varianta Delta a coronavirusului sau tulpina indiană, cum mai este cunoscută, este de 60 de ori mai contagioasă decât prima tulpină de SARS-CoV-2, apărută în China, la Wuhan, atenţionează medicii.

Pentru români, cel mai periculos este mersul la restaurant, avertizează medicul infecţionist Virgil Musta.

El spune că dacă nu respectăm în continuare măsurile anti-COVID-19, ne vom trezi, în orice moment, cu valul patru al pandemiei.

Dr. Musta: Contaminarea pe plajă nu e foarte intensă, ci în încăperi aglomerate

“Contaminarea pe plajă nu este foarte intensă, ci în încăperi unde este aglomeraţie foarte mare şi nu se respectă regulile. Tulpina asta este de 60 de ori mai contagioasă decât tulpina engleză care era cu 50% mai contagioasă decât cea iniţială din Wuhan.Asta înseamnă că se transmite mult mai rapid”, a atras ataneţia, miercuri, dr. Virgil Musta.

Raed Arafat: “Dacă nu continuăm vaccinarea anti-COVID, varianta delta e un pericol”

Dacă România nu continuă vaccinarea anti-COVID, varianta delta a coronavirusului poate deveni un pericol, a atras atenţia secretarul de stat Raed Arafat, duminică, la Antena 3.

“Dacă nu continuăm vaccinarea anti-COVID, e un pericol varianta delta (tulpina indiană – n.r.).

Nu ar trebui să mai fie niciun motiv ca să apară un val serios la noi”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

În plus, autorităţile de la noi ar trebui să mai vaccineze cel puţin cinci milioane de oameni, a apreciat medicul, care este şi secretar de stat în Ministerul de Interne, scrie antena3.ro


Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de compania AstraZeneca şi de alianţa Pfizer-BioNTech rămân pe scară largă eficiente împotriva variantelor Delta şi Kappa ale virusului ce provoacă maladia COVID-19, identificate prima dată în India, potrivit unui studiu ştiinţific, ai cărui autori au subliniat nevoia de a continua campaniile de vaccinare, informează Reuters.

Noul studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Oxford şi publicat în revista Cell, a analizat abilitatea anticorpilor prezenţi în sângele persoanelor vaccinate cu schemă completă de a neutraliza variantele extrem de contagioase Delta şi Kappa.

“Nu există dovezi ale unei ‘evadări’ pe scară largă a virusului, fapt care sugerează că actuala generaţie de vaccinuri va oferi protecţie împotriva tulpinii B.1.617”, afirmă autorii studiului, referindu-se la variantele Delta şi Kappa prin intermediul unui cod des folosit.

Cu toate acesta, concentraţia de anticorpi neutralizanţi din sânge a fost puţin redusă, ceea ce ar putea să ducă la cazuri de reinfectare, au avertizat ei.

Săptămâna trecută, o analiză realizată de Public Health England (PHE) a arătat că vaccinurile fabricate de Pfizer Inc şi AstraZeneca oferă o protecţie înaltă – de peste 90% – faţă de riscul de spitalizare asociat variantei Delta.

Delta este pe cale să devină varianta virală dominantă la nivel global, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au analizat totodată tiparele de reinfectare la persoanele care au avut în trecut COVID-19. Riscul de reinfectare cu varianta Delta pare deosebit de mare în rândul persoanelor infectate anterior cu variantele Beta şi Gamma, care au fost depistate prima dată în Africa de Sud, respectiv în Brazilia.

În schimb, infecţia anterioară cu varianta Alfa – denumită şi B117 -, detectată iniţial în Marea Britanie, oferă o protecţie “rezonabilă” împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare, furnizând astfel un tipar pe baza căruia ar putea fi fabricate vaccinurile din generaţia următoare, scrie Agerpres.

Leave a Reply