Vizita presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Nariskin, in Romania s-a derulat pe un fond foarte controversat. Nariskin si alti zeci de oficiali se afla pe lista de sanctiuni a UE asupra Rusiei dupa anexarea ilegala a Crimeei si invazia militara din estul Ucrainei.
Decizia sanctionatorie prevede insa si exceptii, pentru initiative de cooperare regionala. In cazul prezentei lui Nariskin in Romania, a fost invocata exact aceasta exceptie de la regimul de sanctiuni.
Initiativa de a-l invita pe Nariskin a venit din partea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu si a deputatului PNL Vlad Nistor, seful delegatiei parlamentare romanesti la APCEMN. Acestia au cerut si avizul Ministerului Afacerilor Externe, care a facilitat obtinerea unei vize speciale de numai 12 ore pentru inaltul demnitar al Rusiei.
Desi legala, prezenta lui Nariskin intr-o tara UE si NATO ca Romania cu siguranta nu va fi bine privita de aliatii nostri euro-atlantici. Din punct de vedere politic, Rusia ramane un stat nefrecventabil si sanctionat cate vreme incalca flagrant tratatele internationale si regulile dreptului international.
Exista insa si aici o exceptie : lupta impotriva terorismului. Felul in care Moscova a stiut – dupa atentatele de la Paris – sa gestioneze implicarea sa militara in Orientul Mijlociu si atitudinea fata de gruparea terorista Daesh/SI a condus la obtinerea unui rezultat mult dorit si bine planificat de Putin : reaparitia sa in capitalele occidentale. Si considerarea lui drept partener in lupta antiterorista. Adica in ciuda sanctiunilor UE, sa fie reprimit in capitalele occidentale in urma unor atentate puse la cale in inima Europei.