Ambasadele europene din Marea Britanie au înregistrat zeci de incidente, delicte și abuzuri posibil motivate de ură împotriva cetățenilor lor de la votul din 23 iunie din Regatul Unit în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, potrivit cifrelor obținute de The Guardian și publicate luni în ediția online a cotidianului britanic.
Marea majoritate a incidentelor xenofobe au avut drept țintă cetățeni din țările est-europene, cele mai multe atacuri vizându-i pe polonezi sau persoane care au fost luate drept cetățeni polonezi. De exemplu, unei finlandeze i s-a transmis ‘Polonezi, plecați acasă’, după ce a fost auzită vorbind cu copiii ei, potrivit ambasadei Finlandei la Londra. Serviciile consulare poloneze din Londra, Manchester și Edinburgh au înregistrat 31 de incidente motivate de ură începând cu 23 iunie, dintre care opt atacuri au avut loc doar în ultimele trei săptămâni.
The Guardian a contactat ambasadele de la Londra ale tuturor celor 27 de state membre ale UE. Dintre cele 17 ambasade care au răspuns, aproape jumătate au raportat o creștere a incidentelor xenofobe în cele 12 săptămâni care au urmat referendumului din Marea Britanie pe tema apartenenței țării la UE.
Ambasadele țărilor din Europa occidentală care au răspuns întrebărilor The Guardian, printre care Spania, Franța și Germania, nu au raportat abuzuri post-referendum asupra cetățenilor lor. Nici ambasadele Belgiei, Greciei, Danemarcei, Ciprului, Austriei și Estoniei nu au raportat abuzuri.
În schimb, ambasadorul polonez în Marea Britanie, Arkady Rzegocki, s-a declarat ‘întristat de fiecare incident’. ‘Comunitatea poloneză este cea mai mare minoritate națională din Marea Britanie și, datorită vizibilității sale, este posibil să fie din punct de vedere statistic o țintă mai ușoară a abuzurilor xenofobe. Recunoaștem și apreciem dovezile de solidaritate din partea publicului britanic și măsurile decisive luate de guvernul și autoritățile locale britanice pentru a soluționa problema. Trebuie să conlucrăm pentru a promova dialogul și înțelegerea reciprocă între comunități’, a mai spus Rzegocki.
Ambasada Poloniei este îngrijorată de creșterea recentă a violențelor împotriva polonezilor. Cele mai multe dintre cele 31 de atacuri pe care le-a contabilizat s-au produs în primele zile de după referendumul din Marea Britanie și, până la începutul lui august, numărul atacurilor se diminuase. Însă numărul atacurilor a crescut din nou în ultima vreme, cu nu mai puțin de opt atacuri în ultimele trei săptămâni. În august, șase adolescenți au fost arestați sub suspiciunea că au omorât un bărbat polonez într-o presupusă crimă motivată de ură. Iar săptămâna trecută, poliția britanică a anunțat că este în căutarea a 20 de tineri care au rănit grav un bărbat polonez într-un alt posibil atac motivat de ură.
Chestiunea delictelor motivate de ură după Brexit a fost abordată săptămâna trecută de diplomații acreditați la Londra la un dejun de lucru al ambasadorilor din grupul țărilor nordice. ‘Este o tendință pe care am discutat-o. Cetățenii noștri nu s-au mai confruntat cu așa ceva înainte de referendum’, a declarat ambasadoarea Letoniei, Baiba Bra?e, care a fost gazda reuniunii.
‘Niciul dintre cele șase incidente (care au vizat cetățeni letoni) nu a avut legătură cu referendumul, dar există poate o atmosferă mai permisivă față de cuvinte dezagreabile și, poate, chiar față de acțiuni. Nu trebuie să existe niciun fel de discriminări, iar comunitatea letonă nu trebuie să lase să treacă aceste incidente fără a le raporta’, a mai spus ea. Bra?e a salutat asigurările primite din partea guvernului britanic conform cărora nu va tolera astfel de abuzuri. Ea s-a declarat încurajată de scăderea numărului de incidente care au vizat cetățeni letoni, imediat după votul pro-Brexit.
Jon Burnett, cercetător la Institutul pentru Relații între Rase, apreciază că ‘intensificarea atacurilor împotriva est-europenilor nu trebuie să vină ca o surpriză, dat fiind felul în care au fost prezentați în mod repetat, drept paraziți, hoți și amenințări. (…) Delictele motivate de ură sunt produsul unui construct politic realizat de-a lungul mai multor ani’.
Gareth Cuerden, manager al organizației Victim Support din Țara Galilor, specializat în delictele de ură, a declarat că faptul că presa s-a concentrat pe acest tip de delicte a avut un impact pozitiv în a încuraja victimele să vorbească. ‘I-a făcut pe oameni să se simtă îndreptățiți să iasă în față și să denunțe ceea ce li s-a întâmplat. Cred că datorită acestui lucru obținem o imagine mai clară cu privire la amploarea delictelor motivate de ură. Cercetările arată că acest tip de delicte nu este denunțat suficient — 50% dintre oameni așteaptă până când situația devine mai gravă înainte de a lua în calcul un denunț și, în schimb, tind să considere astfel de incidente ca făcând parte din normalitate. Dar această atenție acordată delictelor motivate de ură i-a determinat să denunțe, ceea ce este un lucru bun’, a apreciat Cuerden.
Iolanda Viegas, consilier pentru comunitatea portugheză din Wrexham, în nordul Țării Galilor, a declarat că oamenii au fost încurajați de sprijinul pe care l-au primit de la vecinii lor și de la poliție imediat după referendum. ‘Au venit polițiști să ne spună ce să facem dacă au loc astfel de incidente, au vorbit cu oamenii despre ce înseamnă delict de ură și ce ar trebui să facă dacă devin ținte. Iar mulți oameni din comunitatea mai largă dau o mână de ajutor. Cel puțin simțim că nu suntem singuri și că cineva ne va ajuta’, a explicat Viegas.
Potrivit statisticii elaborate de The Guardian, în cazul cetățenilor lituanieni s-au înregistrat 10 incidente motivate de ură. Ministrul de externe adjunct lituanian, Mantvydas Beke?ius, a abordat subiectul la MAE britanic. El a spus că, după referendum, minorii lituanieni din școlile britanice au fost abuzați verbal nu doar de alți colegi, ci și de părinți și chiar de profesori.
Letonia a înregistrat șase incidente presupus xenofobe și de hărțuire, la Nottingham, Londra, Bristol, Wellingborough, Yorkshire și South Shields. Ambasada Letoniei a mai informat că cetățeni ai săi au fost refuzați la un centru poștal din Londra și la un magazin de telefoane mobile din Bristol în zilele care au urmat referendumului.
Suedia a raportat circa cinci incidente de abuz verbal. ‘Este o creștere semnificativă, deoarece nu ne aducem aminte să ne mai fi confruntat până acum cu abuzuri împotriva cetățenilor suedezi. Evident, (abuzurile) au legătură cu referendumul, deoarece s-au folosit fraze precum ?plecați acasă?’, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Suediei la Londra.
Până la referendum, niciun cetățean finlandez nu a fost ținta vreunui incident xenofob. Din momentul votului, s-au înregistrat patru incidente.
La 8 iulie, un magazin românesc din Norwich a fost incendiat, poliția din Norfolk tratând incidentul ca un delict motivat de ură. Ambasada României la Londra a raportat alte ‘câteva’ incidente xenofobe, dar a refuzat să dea detalii, potrivit The Guardian.
Un singur atac ‘motivat de xenofobie’ a fost comis împotriva unui cetățean bulgar în Marea Britanie. Și în acest caz, ambasada a refuzat să ofere detalii.
Ambasada Ungariei la Londra a raportat un ‘număr marginal’ de cazuri de cetățeni ungari care și-au exprimat teama după referendumul din 23 iunie, scrie Agerpres.
S-a intamplat ceva in urma referendumului, o spun si o simt zi de zi. aceeasi colegi de ani de zile isi varsa frustariile si scaderea lirei (implicatii imediate se simt cand pleca in concedii) pe vinovatii de serviciu east-europenii.
Cred ca si din acesta categorie romanii si bulgarii sunt cei mai bun exemplu in care excesiv mass media le promoveaza.
Numarul mare de incidente asupra cetateniilor polonezi se explica simplu prin numarul mare comparativ cu ceilalti cetateni.
Din pacate ambasada Romaniei nu a aparat niciodata cetatenii ei pe teritoriu britanic si doar s-a multumit sa foloseasca o batjocora si taxe excesiv de mari la serviciile ambasadei sau consulat.
Dau cateva exempl
– certificat romanesc de nastere copil nascul in marea britanie 110 tradus si apostilat conventia Haga(numai unii traducatori sunt acceptati)plus 90 lire taxa , amenda ca nu ai declarat copilul in 6 luni undeva peste 300 lire. Copilul nascut in UK cu certificate british vor traducere la 3 cuvinte mother, father and place of birth…ridicol….BONUS cozi si functionari care au pastrat tonul acru
neprietenos
– eliberare certificat casatorie romanesc in baza celui britanic aceasi suma si procedura , unde pot atasa poza de incompetenta unde ambasada a eliberat acest document si la mama mea si a sotiei a tras linie….no sense…atat ii duce capul
-Ultima experienta este la expirarea pasaport minor de 6 ani, program luni-joi, sambta nu pot lucra sa preintampine nevoile noastre.
O zi libera mama si tatal de la serviciu plus o zi lipsa copilul de la scoala o taxa de 72 lire si ca nu merge aparatul poze la un magazin pe colt langa ambasada unde pretul e mai mare ca ambasada nu poate face poze. Cozi aferente batjocora , door supervisor nu vb engleza nici romana care nu erau nici ei profesionosti.
Daca autoritatiile ne trateaza asa ce putem astepta de la cei de langa noi, majoritatea persoane care cauta scandal si culmea pe beneficii primite si din banii nostri platiti ca impozite .
Eu personal am invitat in Romania o familie britanica care ma intrebau si erau ingrijorati de invazia romanilor dupa ridicarea restrictiilor 2013.
Nu intelegeau de ce la tv si ziare erau stiri care ei le credeau si realitatea din tara , in RM VALCEA unde au simtit ospitalitatea romaneasca si bucataria noastra. Peisajele au impresionat am ramas masca ca ar fi dorit sa traiasca intr-o tara ca Romania si nu au inteles de ce plecam din tara neputand explica venituriile mici .
Doi priteni londonezi niciodata nu vor mai crede gogsile despre Romania si romani si in mod sigur au explicat experienta lor si prietenilor lor.
Huliganii englezi traiesc printre noi si se manifesta de cate ori prind un prilej…..meciuri de fotbal, situatia sensibila care o traim azi
Multumesc
Cetatenii Perfidului Albion au luat-o razna. Acolo-n insula, ca peste tot, principala vina o poarta politicienii in mare masura si media care manipuleaza grosolan. Culmea de toti musulmanii mai mult sau mai putin vocali nu se scoate o vorba. Cauza neputintei lor vezi Doamne sunt esticii (europeni) si nu numai. Nu mai bine am renunta si noi la colaborarea economico-militara cu astia ? Oricum ultimile afaceri cu astia sunt extrem de paguboase. Poate multe rele, ca natiune (cu certitudine) ni se trag si de la acesti perfizi in arta manipularii.
Domnule Tudor, am asteptat, si am tot asteptat sa ne spui o vorba despre atacul american asupra unor militari din armata siriana, care se pregateau sa atace fortele ISIS; ATAC SOLDAT CU PESTE 60 DE MORTI. Nicio vorbulita, desi au trecut, deja, 48 de ore!
S-a convocat de urgenta, pe aceasta tema, Consiliul de Securitate al ONU, lucru de o importanta deosebita! Nicio vorbulita!
Uluitor (SAU POATE NU!!!), ambasadoarea SUA Samantha Power face o declaratie stupefianta: “Rusia trebuie sa inceteze marcarea ieftina de puncte si demagogia si manevrele si sa se concentreze PE CEEA CE CONTEAZA (s.n.). Sa intelegem ca vietile a (cel putin) 60 militari sirieni ucisi NU CONTEAZA? Despre asta, TOT nicio vorbulita!!
Cu politica asta de a baga sub pres tot ce nu convine unchiului, se duce naibii orice urma de credibilitate. Pai nu-i pacat?
Ce sa zic? Aveti niste asteptari si dvs….
Augustine tata ia mai canta si la alta masa ca ne-ai terminat nervos cu ifosele tale de specialist in toate,daca as incepe si eu sa iau din urma si sa ma zburlesc vazand cate golanii ale PSD si ale unor aliati au fost lasate intr-un con de umbra cred ca ti-ar iesi pe nas exigenta asta de neam prost permanent afisata dar eu inteleg,tu nu,ca un singur blog nu poate acoperi tot ce misca pe planeta asta tu ai vrea ca 24/24 toata lumea sa se ocupe exclusiv criticand politica americana si proslavind-o pe cea a PSD+alde eventual diabolizand si diaspora din pricina careia a pierdut Ponta in 2014…Mi se pare ca vrei cam multe la cat de neica nimeni esti de fapt.
Mosule, tu erai cenzura, sau ce? Da, sint neica nimeni, recunosc. Dar daca o soarta cumplita ar face ca, intr-o zi, sa ajung ca tine, m-as spinzura de primul pom! Fara niciun regret!
Sau poate ai uitat sa-ti iei doctoriile?!
Asta e consecinţa politicii guvernelor cu mari capi practicată peste hotare intrând cu forţa şi ucigând în anumite ţări ca semn real de lăcomie!
Dar poate fi şi o capcană aruncată în care sunt atraşi îngenuncheaţii pentru manipulare! Mare şi multă atenţie!
– Presupunând că e adevărat, de ce nu-şi retrag lacomii din ţările distruse deja?
– E o manevră prin care se cam doreşte urgentarea împingerii forţate spre est în locul românilor, polonezilor, plus populaţia altor ţări în afară de rusia, care nu au alternativă decât să accepte migraţia spre vest(un circuit migraţionist planificat).
Apropo de viitorii politicieni care vor fi găsiţi pe liste la alegeri, ce mama dracului caută un moldovean de peste Prut, un bulgar, un rus, un ungur, sau orice străin(care au doar afinitate de familie) pe listele româneşti la alegeri? Nu cumva sunt interese uriaşe ascunse şi o manevră ”scoatem femei în faţă şi prin dos mafia funcţionează cu brio”? Şi mă refer chiar la PSD!
– Vreţi cu adevărat să întindeţi coarda alegătorilor să nu fiţi votaţi??? Prea multe măgării ascundeţi scoţând în faţă doar ce credeţi că e bine pentru voi! Şi voi credeţi alegătorii proşti ???
Toţi veţi fi votaţi doar de cei pe care-i consideraţi şi care se cred proşti? Asta în caz că nu vă revizuiţi listele şi atitudinea faţă de voi şi de susţinători !
pe vremea comunismului era un banc: “Capitalismul e pe buza prapastiei! … si se uita la noi, de acolo, de sus…”
cam asa si cu campania asta de criticat englezii. vai vai vai… ce de incidente… auzi, agresiuni verbale! Pai zi-i unui minoritar sa dea manelele mai incet sau sa nu mai prajasca micii in fata blocului si sa vezi atunci agresiuni… verbale si non-verbale.
Englezii s-au salvat. Si se uita la noi, de colo, de sus… Noi raminem, mindri, cu idiotii nostri, fie ei locali sau europeni. Sindromul Stockholm rulz!