Ministrul apararii Mihai Fifor a postat un mesaj important :

Zi de mare însemnătate pentru securitatea României și a regiunii noastre: Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova a atins, astăzi, capacitatea finală!

Este încununarea unor eforturi de aproape doi ani, pentru care militarii craioveni, dar și cei din țările aliate care încadrează Comandamentul brigăzii merită toate felicitările.

România demonstrează și prin împlinirea obiectivului de astăzi că rămâne un pilon de stabilitate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre, care înțelege atât avantajele strategice care derivă din apartenența la NATO, cea mai puternică alianță politico-militară a lumii, cât și obligațiile care ne revin din această calitate.

Guvernul României îşi respectă, așadar, angajamentele asumate prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării.

Obiectivele asumate prin Program sunt împlinite, iată, în graficul asumat și în integralitatea parametrilor estimați.

România alocă pentru al doilea an consecutiv 2% din PIB pentru apărare, conform deciziei Parlamentului României și a Guvernului, care prevede această alocare până în 2026, ceea ce permite o abordare robustă a programelor strategice de înzestrare, care au înregistrat evoluții majore în acest an.

Reamintesc faptul că, în luna martie a acestui an, Divizia Multinațională Sud Est de la București a atins capacitatea operațională finală, iar în urma deciziilor luate în luna iulie la Summit-ul de la Bruxelles, s-a decis înființarea, pe teritoriul național, a unui un comandament NATO de nivel corp de armată, care, odată operaționalizat, va contribui, alături de celelalte structure NATO care funcționează deja pe teritoriul României, la abordarea securității flancului estic al Alianţei într-o manieră echilibrată.

#WEARENATO
#MApN

https://www.mapn.ro/fotodb/20181115_1?page=1

Imagini de la Cincu. In dreapta, seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca

Aspect din timpul exercițiului - foto Cãtãlin Dinu

Evaluarea capacitãții Comandamentului Brigãzii Multinaționale Sud-Est - foto Petricã Mihalache

Aspect din timpul exercițiului - foto Petricã Mihalache

COMUNICATUL MINISTERULUI APARARII NATIONALE

Declararea capacității finale a Comandamentului 

Brigăzii Multinaționale de la Craiova

 

În cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, joi, 15 noiembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov, a fost declarată capacitatea finală a Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE).

Începând de astăzi, Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate și afiliate, precum și comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 – Apărare colectivă, pentru a contribui la securitatea teritorială și a populației pe Flancul de Sud-Est al Alianței.

Atingerea capacității finale de către HQ MN BDE-SE face parte din obiectivele asumate de Guvernul României în Programul de Guvernare 2018-2020, în capitolul Politica de apărare şi securitate naţională, ca măsură de asigurare a continuității strategice în cadrul NATO şi UE.

„Atingerea capacității finale a Comandamentului Brigăzii Multinaționale reprezintă încununarea unor eforturi de aproape doi ani, pentru care militarii craioveni, dar și cei din țările aliate care încadrează comandamentul Brigăzii merită toate felicitările noastre.

Guvernul României îşi respectă angajamentele asumate prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării. România demonstrează și prin îndeplinirea obiectivului de astăzi că rămâne un pilon de stabilitate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre. Demonstrăm că înțelegem, astfel, atât avantajele strategice care derivă din apartenența la NATO, cea mai puternică alianță politico-militară a lumii, cât și obligațiile care ne revin din această calitate”, a declarat ministrul apărării naționale, Mihai Fifor.

Capacitatea finală a HQ MN BDE-SE a fost declarată de locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Terestre Aliate de la Izmir, Turcia, generalul-locotenent Paolo Ruggiero, după derularea exercițiului de evaluare SCORPIONS FURY 2018 (SCFY18), în cadrul căruia Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” a găzduit, astăzi, Ziua Distinşilor Vizitatori.

SCFY18 a fost organizat ca exercițiu multinațional, în scopul  evaluării capacității Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est de a-și îndeplini misiunea încredințată – prin exerciții de comandament asistat de calculator, exerciții de antrenament în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă.

*  *  *

La exercițiul de evaluare pentru declararea capacității finale au participat militari români și străini din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre Aliate (Izmir, Turcia), Statului Major al Forțelor Terestre, Diviziei Multinațională Sud-Est, Centrului Național de Instruire Întrunită, unitățile subordonate Brigăzii Multinaționale Sud-Est (Batalionul 20 Infanterie, Batalionul 22 Infanterie, Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 325 Artilerie, Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, Batalionul 116 Sprijin Logistic, Contingentul Militar Polonez), precum și din structurile afiliate pe timpul exercițiului (Batalionul 38 Mecanizat din Bulgaria, Regimentul 6 Cavalerie din Italia și Batalionul 2 Pandur din Portugalia).

 

COMUNICATUL NATO

Eight Allies join forces in Romania for Exercise SCORPIONS FURY 18

 • 05 Nov. 2018 – 16 Nov. 2018
 • |
 • Last updated: 15 Nov. 2018 11:44

Around 1,800 troops from NATO Allies Bulgaria, Canada, Hungary, Italy, Poland, Portugal, Romania and Spain are taking part in the Romania-led exercise SCORPIONS FURY 18 from 5 to 16 November.

Portugese soldiers coordinating eachother

This will include computer-assisted training, live-firings and other field training exercises at the Joint National Training Centre in Cincu, Romania.

The exercise aims to certify the South-East Multinational Brigade Headquarters for full capability, by planning and executing a NATO Article 5 operation over assigned forces within a command post exercise.

The South-East Multinational Brigade is part of NATO’s enhanced forward presence in the eastern part of the Alliance and the Black Sea region, as part of NATO’s response to a more challenging security environment. It conducts training, exercises and operations contributing to collective defence  of Alliance territory and populations.


Exercitiul din Romania a survenit celei mai mari aplicatii defensive a NATO din ultimii 30 de ani, Trident Juncture 2018

6 COMMENTS

 1. Zi de mare insemnatate o sa fie cand Fifor obtine locuri de munca si bani pentru industria de armament romana asa cum fac polonezii, nu doar semneaza cu pixul sa dea miliardele de la buget altora.

 2. Mie-mi pare din ce in ce mai mult Fifor ca purtatorul de cuvant al ministerului, nu ca ministru in sine, domnul antropolog.
  E ok si mi se pare f bine treaba cu cartierul general care ne apara de rele etc da’ parca mi-as fi dorit un ministru mai cu know-how pe partea militara si mai cu fibra.

 3. Felicitari domnule Fifor, impreuna cu d-na Cretu sunteti singura lumina din partidul ala bolsevic. Tare ma tem ca declaratiile de “independenta” ale coruptilor si nostalgicilor din partidul dumneavoastra care doresc sa avem umbrela Moscovei deasupra noastra sunt mai puternice.
  PS:domnule Tudor, probabil ati observat si dumneavoastra, dar o buna parte dintre colegi/colaboratori, in frunte cu MB&MG- nu suporta principiile Occidentului.

   • Si se mai mira lumea de ce s-a creat o falie intre pesedistii-nationalisto-nostalgici si restul lumii. Hal de exprimare…parca nu tolerati astfel de “figuri de stil”, d-le Tudor.

Leave a Reply