În urma propunerii ministrului apărării naționale Angel Tîlvăr, președintele României Klaus Iohannis a decis cine va fi noul șef al Statului Major al Apărării.

Este vorba despre generalul-locotenent Gheorghiță VLAD, actual locțiitor al șefului SMAp.

Acesta își va prelua funcția pe data de 30 noiembrie de la generalul Daniel Petrescu.

Mandatul șefului Apărării (Chief of Defense) este de 4 ani.

El este membru în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și reprezentantul României în Comitetul Militar al NATO, structura decizională supremă în plan militar a Alianței Nord Atlantice.

Foto : La Cartierul General al NATO – Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare în MApN, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg și generalul locotenent Gheorghiță Vlad.

Biografia generalului Gheorghiță VLAD, viitorul șef SMAp.

S-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti.

Este căsătorit şi are doi copii.

Îndeplinește funcția de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

În perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp.

În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău.

Între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții : comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În anul 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică – Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi și-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

 

 

3 COMMENTS

Leave a Reply