Potrivit ultimelor rapoarte, în al treilea trimestru din 2023, pierderea netă a gigantului energetic rus s-a ridicat la 85 de miliarde de ruble, iar veniturile s-au prăbușit cu 36%. Aceste cifre apar într-un articol al publicației ruse Octagon.

Conform previziunilor autorităților ruse, până în 2025 pierderile Gazprom ar putea ajunge la sume colosale – 1 trilion de ruble. Acesta este rezultatul pierderii pieței europene de către companie, care s-a produs din cauza politicilor agresive ale Kremlinului.

 

Gazprom este principala sursă de finanțare a bugetului de stat rusesc și implicit a războiului de invazie al Rusiei în Ucraina.

 

Veniturile Gazprom pentru lunile iulie, august și septembrie au scăzut dramatic.

“Veniturile direct din vânzările de gaze au scăzut la jumătate – de la 4,7 trilioane la 2,35 trilioane ruble. A fost posibilă creșterea veniturilor doar în segmentele vânzărilor de petrol, transport de gaze și închiriere de proprietăți”, scrie publicația rusă.

Raportul a mai arătat o scădere de trei ori a profitului brut al companiei ruse de gaze de la 3,2 trilioane la 925 de miliarde de ruble rusești.

Veniturile companiei s-au prăbușit cu 36%, ceea ce experții ruși numesc „un semnal extrem de negativ”.

Este de remarcat faptul că, conform previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie, până în 2030 cota Rusiei pe piața globală de gaze va fi redusă la jumătate. Țara a fost condusă la o astfel de catastrofă de către regimul Putin, care a folosit resursele energetice ca armă pentru a șantaja Europa.

Bloggerul rus Anatoli Nesmian a comentat situația: „Amestecul infernal de incompetență și sărăcie intelectuală a reușit să doboare uriașul sistem construit înainte, care a fost creat de oameni al căror deget mic are mai mult creier decât întreaga cohortă a lui Putin”, a scris expertul, citat de ziare.com

 

Leave a Reply