România trebuie să găsească o soluție de a scoate administrația statului din paralizia fricii de semnătură, pe care oamenii de acolo o au, a declarat, joi, în cadrul Bucharest Forum / Keystone Projects, Mircea Geoană, președintele Institutului Aspen România.
“Este nevoie de mult mai mult curaj și de continuitate. Trebuie să adresăm și subiectul care este pe buzele tuturor, să găsim o soluție de a scoate administrația statului român din paralizia fricii de semnătură, pe care acești oameni o au. Trebuie să găsim o cale onestă, corectă, transparentă, prin care să spunem că dacă lucrurile sunt făcute cum trebuie, nu ai de ce să-ți fie frică să semnezi un document pentru a putea să declanșezi o procedură de achiziție sau să poți să semnezi o hârtie pentru a putea lansa un un tronson de autostradă sau un proiect transversal de dezvoltare a comunităților locale sau transversale. Această paralizie a fricii de semnătură trebuie să fie adresată frontal de către autoritățile statului român și de cei care ocupă de partea coercitivă a statului, iar lupta împotriva corupției trebuie să continue cu și mai mare intensitate”, a spus Geoană.
Președintele Institutului Aspen România a subliniat, de asemenea, că, la ora actuală, România se află într-o situație strategică fără precedent, fiind mai relevantă ca niciodată pentru Europa și America de Nord.
“În 10 ani de zile am reușit să dezvoltăm o organizație nepolitică și transversală care a construit cu grijă un network de bărbați și femei din țară și regiunea noastră interesați în ceea ce numim buna societate — a good society. Este o nevoie atât de evidentă de a descătușa uriașul potențial al României și uriașul potențial al regiunii noastre. Suntem într-o situație strategică fără precedent. Niciodată, în istoria modernă a României, țara noastră nu a fost mai relevantă strategic vorbind pentru Europa și pentru America de Nord, pentru aliații și partenerii noștri, cum este acum. Niciodată România nu a fost mai necesară lumii și valorilor occidentale decât suntem astăzi. Trebuie să fructificăm acest lucru din punct de vedere economic, al finanțării economiei, al modernizării statului român. de atragere de capital și tehnologie, inclusiv de recuplare masivă a emigrației pe care o avem astăzi, practic, răspândită în toate colțurile planetei. Este un moment pe care România nu are voie să-l rateze. Este momentul în care Institutul Aspen, cu modestie și poate și cu puțină sofisticare, încercăm să-l ducem în fața decidenților”, a spus președintele Institutului Aspen România.
Geoană a adăugat, totodată, că România trebuie să devină un hub regional în domenii-cheie, unul dintre cele mai importante fiind pe axa Cercetare — Dezvoltare — Inovare.
“(…) avem o obligație ca institut de a putea să încercăm astăzi și în perioada următoare să răspundem la un subiect, pe care îndrăznesc să-l spun mai tranșant în fața dumneavoastră, și anume că România are nevoie de o revoluție în guvernanța la nivel central și local. Este principalul obstacol care stă în calea dezvoltării României. Cu o capacitate de administrare care este în continuare mediocră și sub-mediocră. Insule de excelență înconjurate de o lume politizată și deprofesionalizată. Acest lucru trebuie să-l recunoaștem și să-l adresăm de o manieră coerentă. Vom lansa un program de leadership pentru tinerii primari, după alegerile din iunie. Vom lansa, în premieră, în toamnă, un program pentru tinerii parlamentari.Este evident că România poate și trebuie să devină un hub regional în cel puțin 4 domenii, precum energie, infrastructură și logistică. România poate și trebuie să devină un hub regional, într-o generație nouă de investiții și exporturi, pe care generic le numim offshoring și outsourcing. Acest lucru se întâmplă și trebuie încurajat. România trebuie să devină un hub regional în cercetare-dezvoltare-inovare”, a punctat Mircea Geoană.
Reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniile cheie de politici publice, ai mediului de afaceri, instituții financiare internaționale și de cercetare — inovare, alături de generatori de proiecte de dezvoltare urbană, participă joi la Bucharest Forum/Keystone Projects, eveniment organizat de Institutul Aspen România.
La Forum sunt prezenți peste 150 de participanți și 30 de speakeri, printre care se numără: Costin Borc — viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri; Victor Grigorescu — ministrul Energiei; Anca Dragu — ministrul Finanțelor Publice; Patriciu Achimaș-Cadariu — ministrul Sănătății; Sorana Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei; Mircea Geoană — președinte Institutul Aspen România; Florin Pogonaru — președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România; Bogdan Chirițoiu — președinte Consiliul Concurenței; Daniela Lulache — director general Nuclearelectrica, scrie Agerpres.
Bucharest Forum / Keystone Projects face parte din seria de evenimente organizate de Institutul Aspen România, la împlinirea a zece ani de activitate. Inițiativa sprijină crearea unei viziuni de dezvoltare pe termen lung a României și procesele de elaborare a unor politici publice sustenabile și inovative. Evenimentul vizează proiectele capitale pentru valorificarea poziției geografice a țării și conectarea cu principalele coridoare de comerț, transport și energie din regiune și Europa, precum și dezvoltarea urbană și metropolitană.