România trebuie să găsească o soluție de a scoate administrația statului din paralizia fricii de semnătură, pe care oamenii de acolo o au, a declarat, joi, în cadrul Bucharest Forum / Keystone Projects, Mircea Geoană, președintele Institutului Aspen România.

“Este nevoie de mult mai mult curaj și de continuitate. Trebuie să adresăm și subiectul care este pe buzele tuturor, să găsim o soluție de a scoate administrația statului român din paralizia fricii de semnătură, pe care acești oameni o au. Trebuie să găsim o cale onestă, corectă, transparentă, prin care să spunem că dacă lucrurile sunt făcute cum trebuie, nu ai de ce să-ți fie frică să semnezi un document pentru a putea să declanșezi o procedură de achiziție sau să poți să semnezi o hârtie pentru a putea lansa un un tronson de autostradă sau un proiect transversal de dezvoltare a comunităților locale sau transversale. Această paralizie a fricii de semnătură trebuie să fie adresată frontal de către autoritățile statului român și de cei care ocupă de partea coercitivă a statului, iar lupta împotriva corupției trebuie să continue cu și mai mare intensitate”, a spus Geoană.

Președintele Institutului Aspen România a subliniat, de asemenea, că, la ora actuală, România se află într-o situație strategică fără precedent, fiind mai relevantă ca niciodată pentru Europa și America de Nord.

“În 10 ani de zile am reușit să dezvoltăm o organizație nepolitică și transversală care a construit cu grijă un network de bărbați și femei din țară și regiunea noastră interesați în ceea ce numim buna societate — a good society. Este o nevoie atât de evidentă de a descătușa uriașul potențial al României și uriașul potențial al regiunii noastre. Suntem într-o situație strategică fără precedent. Niciodată, în istoria modernă a României, țara noastră nu a fost mai relevantă strategic vorbind pentru Europa și pentru America de Nord, pentru aliații și partenerii noștri, cum este acum. Niciodată România nu a fost mai necesară lumii și valorilor occidentale decât suntem astăzi. Trebuie să fructificăm acest lucru din punct de vedere economic, al finanțării economiei, al modernizării statului român. de atragere de capital și tehnologie, inclusiv de recuplare masivă a emigrației pe care o avem astăzi, practic, răspândită în toate colțurile planetei. Este un moment pe care România nu are voie să-l rateze. Este momentul în care Institutul Aspen, cu modestie și poate și cu puțină sofisticare, încercăm să-l ducem în fața decidenților”, a spus președintele Institutului Aspen România.

Geoană a adăugat, totodată, că România trebuie să devină un hub regional în domenii-cheie, unul dintre cele mai importante fiind pe axa Cercetare — Dezvoltare — Inovare.

“(…) avem o obligație ca institut de a putea să încercăm astăzi și în perioada următoare să răspundem la un subiect, pe care îndrăznesc să-l spun mai tranșant în fața dumneavoastră, și anume că România are nevoie de o revoluție în guvernanța la nivel central și local. Este principalul obstacol care stă în calea dezvoltării României. Cu o capacitate de administrare care este în continuare mediocră și sub-mediocră. Insule de excelență înconjurate de o lume politizată și deprofesionalizată. Acest lucru trebuie să-l recunoaștem și să-l adresăm de o manieră coerentă. Vom lansa un program de leadership pentru tinerii primari, după alegerile din iunie. Vom lansa, în premieră, în toamnă, un program pentru tinerii parlamentari.Este evident că România poate și trebuie să devină un hub regional în cel puțin 4 domenii, precum energie, infrastructură și logistică. România poate și trebuie să devină un hub regional, într-o generație nouă de investiții și exporturi, pe care generic le numim offshoring și outsourcing. Acest lucru se întâmplă și trebuie încurajat. România trebuie să devină un hub regional în cercetare-dezvoltare-inovare”, a punctat Mircea Geoană.

Reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniile cheie de politici publice, ai mediului de afaceri, instituții financiare internaționale și de cercetare — inovare, alături de generatori de proiecte de dezvoltare urbană, participă joi la Bucharest Forum/Keystone Projects, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

La Forum sunt prezenți peste 150 de participanți și 30 de speakeri, printre care se numără: Costin Borc — viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri; Victor Grigorescu — ministrul Energiei; Anca Dragu — ministrul Finanțelor Publice; Patriciu Achimaș-Cadariu — ministrul Sănătății; Sorana Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei; Mircea Geoană — președinte Institutul Aspen România; Florin Pogonaru — președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România; Bogdan Chirițoiu — președinte Consiliul Concurenței; Daniela Lulache — director general Nuclearelectrica, scrie Agerpres.

Bucharest Forum / Keystone Projects face parte din seria de evenimente organizate de Institutul Aspen România, la împlinirea a zece ani de activitate. Inițiativa sprijină crearea unei viziuni de dezvoltare pe termen lung a României și procesele de elaborare a unor politici publice sustenabile și inovative. Evenimentul vizează proiectele capitale pentru valorificarea poziției geografice a țării și conectarea cu principalele coridoare de comerț, transport și energie din regiune și Europa, precum și dezvoltarea urbană și metropolitană.

13 COMMENTS

  • Da de ce nu candidezi tu,poate te alegi si atunci daca nu te aliniezi la “cerintele de sus” sigur ti-o iei in freza, ca doar mafiotii au nevoie de tzapi ispasitori cu care sa-si indeplineasca si circul public si norma anuala de dosare penale si arestari preventive.Iti gasesc ei, sau iti inventeaza, vreo panselutza pe care ai calcat in parc.Hai,eu te votez, cu toate ca nu am nicio siguranta ca nu te vei alinia “cerintelor de sus”,dar si asa,cand este nevoie de un sacrificiu pentru gasca,cat ai fi tu de sluga,tot mai pici,c-asa-i in tenis.Dar sper sa te alegi numa asa, de drag, sa te vad la teveu iesind cu nichelatele pe usa din dos,conform filozofiei tale.Ca acum prea vorbesti prostii.Pe bune.

  • DNA sa curete?? Esti bine? Esti orb?? Mai mult nu te intreb, pentru ca cei ca tine nu au cum sa inteleaga, nu au cu ce sa inteleaga ca ne aflam in plina dictatura.

 1. Bă chiulangiilor lătrătoro-mincinoşi, nu v-aţi dat venituri şi pensii nesimţite pentru a vă proteja de propriile mizerii? Constat că deşi v-aţi dat beneficii uriaşe sunteţi nişte plîngăcioso-nesimţiţi care nu faceţi nimic pentru bunăstarea propriului popor şi pentru această ţară!
  La ce vă plîngeţi bă nesimţiţilor?
  Nu voi aţi dus ţara asta şi poporul în acest hal?
  Credeţi că mai ies oamenii în stradă pentru a vă apăra?
  Ghinion!
  Moneda de vînzare este la preţul pieţei: gunoaie în scaune şi funcţii !

 2. oare de ce exista frica asta? vinovat – nevinovat te salta dna-ul daca are interes. se uita prea usor de ce nu se mai fac mari investitii la noi in tara in ultimii ani. teroarea instituita in intreaga tara de institutia asta fara stapan, dna-ul, duce la un adevarat dezastru in intreaga societate. de bine de rau, guvernarea ponta s-a descurcat cu pretul multor dosare facute de dna incepand cu ponta pe motive inventate. majoritatea candidatilor la alegerile locale, in majoritate pesedisti, sunt luati pe rand de dna pentru a face culoar favorabil-dupa mintea lulutei- celor asa zis de dreapta din partidul basisto-penelist. dupa cum am mai spus, se vede modul diferit in care trateaza dna-ul cazuri cazuri asemanatoare. pentru o asa zisa mita electoarala pe principiul sponsorizezi acum un si plimbata cu catuse prin fata presei murdare care zace in fata dna,eveniment electoral inainte de alegeri si o sa primesti tu ceva dupa, olguta vasilescu e arestatat iar clinetul basisto-penelist din ploiesti, volosevici, acuzat de furt de milioane cand era primar la ploiesti se plimba liber pe la sediul dna sa-si vada dosarul!!!??? curat murdar dna ule! ce sa mai zicem de sponsorizarile gastii basisto-peneliste in frunte cu boc si falca? ii deranjeaza cineva sau luluta nu a primit ordinul sa-i salte inca? asa crede gasca asta murdara basisto-penelista ca o sa castige alegerile? priviti comentariile de pe diverse site-uri de stiri si o sa fiti surprinsi de ce atitudine incep sa ia oamenii in fata acestei campanii antipesede.si asa partidul asta scarbos basisto-penelist isi pierdea pe zi ce trece votantii( ca si penalul de la cotroceni) ultimele evenimente ii duc pe o panta abrupta spre prapastie in sondaje. si apropo, fostul guvern ponta era tocat in permanenta prin emisiunile tv, de la diversi “analisti” la moderatori, pentru realizari, pentru starea economica, pentru atragerea de fonduri europene, pentru infrastructura. de cinci luni de zile de cand a aparut “guvernul meu” plin de cei mai prosti tehnobirocrati trimisi de pe la ce, subiectele astea au disparut din limbajul celor mentionati. oare de ce? nu mai intereseaza pe nimeni sau astia sunt “de dreapta” deci sa fie primit?unde e bogdan chireac, de exemplu, sa se infoaie ca ponta nu a “reusit” sa atraga decat 75% din fondurile europene? acum ca nu mai miscam in acest domeniu nu il mai intereseaza sau si-a primit banii doriti si acum tace vartos? ce sa mai zic de plimbareata la pitesti? nu-i mai trimite scrisori lui johannis sa-l intrebe de sanatate si de ce nu misca “guvernul meu”? ciudata e mass media asta si te intrebi interesele cui le apara.

 3. Iohannis are o sansa unica sa intre in istorie cu o miscare eroico-sinucigasa, aceea de a REFUZA numirea ck la carma dna, practic taierea unuia dintre capetele balaurului.Dar nu o va face, este doar o paiata fricoasa care isi adora functia, imaginea si linistea. Ramai zen, vandutule, du-ne pas cu pas spre anii *50……..

 4. Asta inseamna ca f.multi derbedei intra in politica exclusiv sa fure (pentru ei,pt partid).Au furat de-au rupt 26 de ani (din 26) iar acum nici nu stiu cum arata un act care nu are nici o combinatorica golaneasca in spatele lui,unul doar in avantajul prostului de alegator. Daca s-ar familiariza cu asemenea documente poate le-ar fi mai usor dupa aia sa faca deosebirea asa ca imediat le-ar trece si frica….Hai sa nu-i mai victimizam pe hoti.Daca mai sunt si blegi care pot cadea in capcana altor hoti (poate ca Geoana printre ei se recunoaste) atunci pot sta linistiti acasa la telenovele,nu-i obliga nimeni sa ocupe functii in administratie.

  • Nu, mai degraba mesajul dat, prin intermediul DNA ,hotilor din politica (si nu mumai) si oricui candideaza, sau vrea sa faca politica activa, este de a intra in PNL,sau de ai sustine (cu de toate) si a colabora cu ei si/sau de a se supune lui Iohannis, si astfel vor fi “mantuiti”si protejati, si in prezent, dar si in viitor.Asta este mesajul de baza al circului cu catuse.

 5. ”Băi nesimţiţilor” pentru mame privind creşterea copiilor şi pentru salarii şi pensii nu aveţi bani?(clămpăul de la psd care a vorbit azi în emisiunea între orele 15-16 !
  Dar pentru ”cocalarii” din primării le daţi mînp liberă la pensii nesimţite?
  ”Băi scîrbelor” nu e deajuns că deja ne fură prin facturi în baza legilor date de guriştii habarnişti(toţi lacheii politici) acum le daţi mînă liberă la furat prin completare pentru pensiile lor nesimţite începînd cu 2017?
  Ce-au făcut psd-iştii? S-au bătut pentru salarii şi pensii? Marş! Ca la capra podului au ajuns salariaţii şi pensionarii! I-aţi sărăcit total bă escrocilor şi tot clămpăniţi aiurea că aţi făcut pentru salarii şi pensii! Sikkktir bă mincinoşilor! Nu mai minţiţi atîta! Să vă ia dracu şi chiar DNA-ul lichelelor că meritaţi din plin! Nimeni nu va pînge după voi scîrbelor mincinoase şi chulangii ! Mai rău ca pe maidan sau în ghetou aţi ajuns ”mizerabililor”!
  P.S. scuze pentru limbaj şi vocabular Radu.
  Pentru toţi din politică ar trebui un boicot masiv şi contestare la CCR privind aceste drepturi doar pentru hoţi şi restul populaţiei care merită din plin sărăcie totală cu bună ştiinţă şi perfect intenţionat!

 6. Procurorii si judecatorii cand sunt “presionati” sau “criticati” cer ajutorul CSM pentru a le apara reputatia si onoarea. Politicienilor cine le apara reputatia? Exista multi nevinovati care au fost macelariti de procurori.

  Un sfat pentru parlamentari si comisiile parlamentare: cand se va mai solicita o retinere si o arestare ar trebui sa le spuna procurorilor ca respectiva cerere trebuie trimisa unui judecator. Dupa care judecatorul in cazul in care exista vreo suspiciune va solicita mai multe date celui suspectat sau parlamentului. Conform legilor doar un JUDECATOR poate solicita retinerea si arestarea, parlamentul nu are aceasta autoritate. Cu alte cuvinte procurori au gresit adresa asa cum cei de la ANAF au gresit adresa cand a solicitat Antena 3 sa evacueze cladirea in 5 zile fara a exista o decizie judecatoreasca in acest sens.
  In ultima vreme exista un EXCES DE ZEL al procurorilor din dorinta de faima mediatica iar categoria cea mai vulnerabila sunt autoritatile locale.

  Procurorii se folosesc de “arest preventiv” pentru a retine persoane inocente. Preventiv cred ca se foloseste in cazul persoanelor violente, criminalilor, hotilor si altor categorii asemanatoare care sunt un pericol public. Pe primarita din Craiova nu o vad un pericol public… ahhh un pericol electoral desigur, dar nu pentru public si cetateni ci pentru adversarii politici.

 7. Ce mai face SOV? Te-ai cam parlit la ”flacara mov”, dar tot ti-ai gasit o barca!M… voastra de smecheri si guristi!

Leave a Reply