E foarte probabil ca printre afacerile la care va renunta Exxon sa fie si exploatarea gazelor din Marea Neagra, in asociere cu OMV Petrom. Aceasta veste proasta complica perspectiva energetica a Romaniei pana cand o alta companie va putea prelua pachetul detinut de Exxon. Americanii au investit peste 1 miliard de dolari in explorarea zacamintelor de gaz din Marea Neagra, bani care vor fi pierduti definitiv. Este obligatoriu ca noua companie care va prelua de la Exxon sa fie din spatiul occidental pentru prezevarea conceptului de securitate energetica nationala si europeana si de limitarea importurilor de gaze rusesti.
——–
Gigantul american Exxon Mobil accelerează cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, implementând planuri ce prevăd renunţarea la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, pentru a se concentra pe proiecte majore pe piaţa internă şi externă, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Programul vine în urma creşterii presiunii din partea investitorilor de a elibera numerar, deoarece compania intenţionează să-şi majoreze cheltuielile la noile proiecte din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee şi SUA.
Exxon a pregătit o listă extinsă de active, din cel puţin 11 ţări, pe care intenţionează să le vândă, depăşind actuala ţintă de a obţine 15 miliarde de dolari din vânzarea acestora până în 2021, susţin sursele.
Un purtător de cuvânt al Exxon a declarat că firma ‘nu comentează asupra zvonurilor sau a speculaţiilor de pe pieţe’.
Exxon, cea mai mare companie energetică listată din lume, a încheiat în ultimele luni o serie de acorduri, obţinând 4,5 miliarde de dolari în urma ieşirii din Norvegia şi oferă deja active în Australia, Nigeria şi Malaezia.
Planul prevede ca Exxon să renunţe efectiv la operaţiunile sale upstream de petrol şi gaze naturale din Europa, unde este prezentă de peste 120 de ani, planificatele vânzări însemnând ieşirea din zona britanică a Mării Nordului, Germania şi România. Astfel, Exxon va rămâne cu producţia din Olanda, unde, împreună cu Royal Dutch Shell, deţine o participaţie la zăcământul de gaze naturale Groningen, pe care Guvernul intenţionează să-l închidă în 2022.
De asemenea, planul prevede că Exxon îşi va reduce semnificativ operaţiunile din sud-estul Asiei, în urma vânzării activelor din Indonezia şi Malaezia, susţin sursele.
În Africa, Exxon vrea să-şi vândă afacerile din Ciad, Guineea Ecuatorială, precum şi o parte din activele din Nigeria.
Exxon a răspuns mult mai lent decât rivalele sale la scăderea semnificativă a preţului la ţiţei din 2014, iar în ultimii cinci ani acţiunile companiei au avut evoluţii mai slabe decât ale altor companii energetice importante.
Sub conducerea directorului general Darren Woods, Exxon urmează să-şi majoreze semnificativ cheltuielile în următorii ani, dezvoltând zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale inclusiv în Guyana, Mozambic, Brazilia, Papua Noua Guinee, SUA şi, posibil, Qatar.
Recent, compania a anunţat că intenţionează să-şi majoreze cheltuielile anuale de capital de la 26 miliarde de dolari în 2018 la 30 – 35 miliarde de dolari în perioada 2021 – 2025, scrie Agerpres.
Chiar nu știu, dar oare e bine că ați dat știrea asta? :)))
Acesta este genul de eveniment care apare în momentul în care toată atenția publică e îndreptată spre o direcție diametral opusă. Nu e o veste proastă, e o veste oribilă de fapt, și vine să-mi confirme ceea ce știu. Tot ceea ce se întâmplă în ultimii ani confirmă rearanjarea teritorială ce urmează și semnalele vin din toate direcțiile, important e să le poți filtra. Brexit-ul și acest eveniment sunt practic direct corelate și evidențiază poziționarea UE față de Federația Rusă, nefiind nici un secret că Germania și Franța au devenit extrem de tentate de o relație excelentă cu Rusia, o relație de supunere fără comentarii.
În acest context împărțirea, sfârtecarea celor „două Românii”, în două sau mai multe bucăți, e doar o problemă de timp. Așa se explică în plan intern și talibanismul, și ura, și absolut toate eforturile care au adus poporul român, momentan ideologic, în prag de război civil. Bună treabă au reușit să facă politicienii, în ultimii 15 ani mai ales, excelent.
Dacă vidul lăsat de Exxon nu va fi urgent înlocuit de către o companie cu aceleași origini, ne regăsim de fapt în paradigma „boss, suntem beliți”!
P.S. Menținerea unor relații diplomatice bune cu Federația Rusă era de dorit tocmai în acest context, pentru că evenimentele se vor derula cu o viteză prea mare pentru a mai putea fi oprite de către o țară cu trădarea în sânge și politicieni subordonați ce vorbesc și iau decizii sub acțiunea cârceilor mintali.
Acest comentariu reprezintă o opinie, by the way!
Offtopic – Mă uitam la emisiune să-mi confirm din nou că politicienii nu au nici o urmă de bun simț față de cei 50%+ care nu ieșim la vot. Dialogul din emisiunea de azi e foarte drăguț, echilibrat și civilizat, dar chestia cu politica externă trebuie lămurita, și chiar nu ține cu minciuna, ne uităm la dezbateri cu legile pe masă, de ani mulți:
ARTICOLUL 80 – Rolul Presedintelui
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
ARTICOLUL 91 – Atributii in Domeniul Politicii externe
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.
ARTICOLUL 102
(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.
Așa se face politica externă, exact așa, nu poți separa atribuțiile președintelui de Guvern, îmi pare rău, dar nu e republică prezidențială!
E strict opinia mea!
Conform codului secret al vietii personale, ambii candidati au sanse egale(4 cu 4,destul de greu dar cu munca multa asidua) doar ca prin calculul amanuntit, blonda are sanse de crestere in orice doreste(de la 53 ani pana la 65 apoi pana la 76 ani) si ratacitul trebuie sa isi caute echilibrul in urma destabilizarii personale,nu si-a respectat drumul vietii personale(totul I se trage de la porcaria facuta la varsta de 48 ani, o imensa gresala) si nici pe ceilalti nu-i respecta,asta va dura pana la 65 ani apoi iar intra in haosul personal(comportamentul cu care s-a obisnuit in trecutii 5 ani fata de ceilalti dar nu in scaunul principal al tarii cu demnitate sau onoare),doar rautate,ura,dezbinare,orice metoda dar numai prin minciuna si manipulare ajungand sa te chiorasca cu faptele sau actele reale aratate de jurnalisti pe micul ecran! Nebunia creste la cote alarmante! Nu garantez si in votul cetatenilor manipulati sau nu!
P.S. E strict opinia mea!