Europa trebuie să aibă capacitatea de apărare, industria necesară şi mijloacele care să îi permită să acţioneze, a declarat marţi preşedintele Franţei, Francois Hollande in vizita efectuata in Romania.

“Ţările europene fac parte majoritatea din NATO şi trebuie să rămânem şi să participăm la acţiunile NATO, să ne asumăm rolul fiecare. Însă, în cadrul acestei Alianţe, şi Europa trebuie să se organizeze. Nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare. Europa trebuie să aibă capacitatea de apărare, industria necesară şi mijloacele care îi permit să acţioneze. Nu facem ceva în afară. În cadrul Alianţei, trebuie să ne asigurăm că Europa este apărată. Trebuie să ne asigurăm că putem răspunde. Dacă noi, într-o zi, vom fi ameninţaţi, trebuie să fim autonomi în alegerile noastre, iar Franţa este ataşată acestui respect al Alianţei, dar şi spiritului de autonomie. Şi cred că toate ţările europene vor să aibă această poziţie în Alianţă, în care au un rol. Am fost la Summitul NATO, la care a participat şi domnul Iohannis, şi s-a degajat din discuţii această linie strategică”, a subliniat Hollande, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă există pericolul ca armata europeană să slăbească interesele NATO.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că apărarea europeană este o temă foarte importantă, iar securitatea externă trebuie garantată.

“În primul rând, garanţia constă în faptul că nu se doreşte aşa ceva. Apărarea europeană este o temă importantă, foarte importantă. Securitatea externă trebuie garantată. Pe de altă parte, avem foarte multe programe şi proiecte NATO şi ceea ce se doreşte nu este o concurenţă sau o înlocuire, ci o sinergie între iniţiativele europene şi iniţiativele NATO în beneficiul şi unora, şi altora”, a punctat şeful statului român.

Totodată, cei doi şefi de stat au fost întrebaţi despre cât de repede Europa poate avea o armată europeană şi dacă ea ar putea să aibă şi atribuţii de securizare a graniţelor externe ale UE. În context, Francois Hollande a subliniat că “securitatea, apărarea încep cu protecţia frontierelor” şi a reliefat importanţa investiţiilor.

“Am mărit deja numărul pazelor de coastă, de frontieră, iar în următoarele luni trebuie să mărim încă o dată efectivele. Protecţia şi apărarea frontierelor înseamnă şi vapoare care pot să salveze vieţi în Marea Mediterană. (…) Trebuie să investim mai mult. Eforturile principalelor ţări europene nu sunt suficiente. (…) Franţa este primul buget de apărare din Europa, dar trebuie să facem în aşa fel încât toate ţările să se implice mult mai mult, în sensul larg al cuvântului, în apărarea Europei. Trebuie să investim, să ne asigurăm că sunt capacităţi, că avem tehnologii şi un al doilea efort pe care trebuie să îl facem, iar Franţa şi-a asumat deja unele responsabilităţi. (…) Apărarea împotriva terorismului cere o organizare din partea europenilor care să fie diferită de cea trecută. Suntem într-un punct strategic, într-un moment strategic, şi Europa trebuie să poată să depăşească, să intre într-o etapă nouă în organizarea şi finanţarea apărării ei”, a adăugat Hollande.

Preşedintele Iohannis a declarat că România este de acord şi sprijină iniţiativa franco-germană în domeniul apărării comune, arătând că este nevoie de o mai bună coordonare, o mai bună dotare şi o revigorare în continuare a industriei de apărare în Europa.

“România este conştientă de aceste lucruri şi pregătită să participe. În acelaşi fel, cred că este bine să spunem că nu dorim să dezvoltăm o iniţiativă care înlocuieşte formatul NATO, ci dorim o iniţiativă care vine în completarea şi lucrează împreună cu formatul NATO, lucru care, cu siguranţă, va duce la o îmbunătăţire netă şi pentru termen foarte lung a capacităţii Uniunii Europene de a se apăra şi de a interveni în zone de criză”, a mai spus Iohannis citat de Agerpres.

 

6 COMMENTS

 1. ce declaratie hazlie a presedintelui unei tari care incepe sa aiba deja populatie majoritar musulmana in urma politicilor gresite de la DeGaulle incoace de aducere a magrebienilor in Europa…
  Mai ales ca atentatorii lor sunt crescuti la ei in tara, nu au venit din cauza “neinaspririi sigurantei la granitele UE”

  • La ce e bun NATO daca intra ca in branza un million de emigranti neverificati si neadaptabili intr-un singur an?
   Europa e luata cu totul in timp ce noi stam linistiti…ne apara NATO !
   Daca ii vine ideia lui Putin sa trimita in loc de tancuri cateva milioane de emigranti ce facem?

    • Ideea era ca astia au intrat in europa pt ca li s-a dat voie. Nu pt ca era nato slab pregatit. Daca cheltuim exorbitant, facem nato si mai puternic si in continuare se gaseste alt stat ca Germania (poate chiar tot ei sau aceasta Franta a lui Hollande) sa mai accepte alt milion de islamici, ce am castigat ca am intarit NATO?!

 2. In afara de subiecte militare, alte subiecte mai pamantene n-au fost abordate ? Vin cu argumentul ca in alocutiunea d-lui Presedinte al Frantei s-a produs un amestec greu de urmarit si cu multe subintelesuri. Tot se aminteste de “zone de criza”, care sunt acelea sau presupus a fi si cine le creeaza ? Nu ar face mai bine mai marii lumii si ar adopta un vocabular mai linisitit si mai pacifist. Constatam ca in tot acest rastimp doar fraierii s-au dezarmat sau au adoptat tot felul de tratate strambe de dezarmare iar, altii au continuat spirala inarmarii in mare tacere si nebagare de seama.

 3. Hă hă hă 🙂 🙂 🙂 …
  De cine? De umbra noastră care e în pas cu fiecare dintre noi?
  Apropo, a fost vizită de stat ?
  Dar Parlamentul nu e instituţie a statului care reprezintă poporul? …aşa cum sunt ei!
  Parcă avem un cioban sau târloi ce conduce o târlă de oi pe unde apucă! Încă o dovadă că Românica e şoseta oricui are nevoie şi după ce se uzează, o aruncă la gunoi!
  Cică suntem a 7-a putere a ONU sau UE ?
  În ce calitate?
  De cerşetori?
  De îngenuncheaţi?
  A 7-a putere în care s-a reuşit sărăcirea poporului prin reformele implementate ca experiment mondial? te instituţiile funcţionale dinainte de 1989 au fost vândute sau distruse cu bună ştiinţă?
  A 7-a putere în care toa
  A 7-a putere în care s-a reuşit exportul omului de calitate profesională şi depopularea ţării?
  A 7-a putere în care furăciunile şi escrocheriile se fac legal?
  A 7-a putere în care întâi se pune în practică ani de zile mizeriile apoi se legiferează la urgenţă?
  A 7-a putere în care defrişarea pădurilor e liberă?
  A 7-a putere în care eşti obligat să plăteşti taxe şi impozite la stat pentru proprietatea fizică şi statul nu contribuie cu niciun ban deşi încasează gras?
  A 7-a putere în care proprietarul este lipsit de proprietatea fizică”proprietatea e un moft” ajungând să fii proprietarul unor hârtii numite acte pentru o locuinţă?
  A 7-a putere în care… sunt destule de scris dar intervine oboseala amintirilor !

Leave a Reply