Cifrele oficiale privind interceptarile din perioada 2004-2015 demonstreaza clar c-am avut dreptate. Imi cer scuze ca le-am prezentat demult, in premiera nationala, aici pe blog :-))

Datele au fost prezentate aici :

https://radu-tudor.ro/interceptari-600-crestere-in-ultimii-10-ani/

https://radu-tudor.ro/44-759-interceptari-in-2014-in-2013-au-fost-38-884/

 

Instanţa supremă a emis, în ultimii nouă ani, peste 26.000 de mandate de siguranţă naţională, între care doar două propuneri au fost respinse, au precizat reprezentanţii instituţiei, într-un răspuns oficial pentru MEDIAFAX.

În contextul în care preşedintele Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat că în perioada 2005-2016, mai mult de şase milioane de români au fost interceptaţi de SRI, dar şi că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul şi peste 100 de parlamentari au fost interceptaţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) precizează numărul mandatelor de siguranţă naţională emise în ultimii nouă ani: 26.445.

„Numărul propunerilor admise, în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie având ca obiect emiterea mandatelor de interceptare în baza securităţii naţionale: – anul 2009 – 3011; anul 2010 – 3183; anul 2011 – 3805; anul 2012 – 3602; anul 2013 – 3791; anul 2014 – 2692; anul 2015 – 2740, o propunere respinsă; anul 2016 – 3660; anul 2017 – 2661; 1 ianuarie – 31 mai 2018 – 960, o propunere respinsă”, se arată într-un răspuns al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru MEDIAFAX.

Potrivit Legii 51/1991, se pot solicita mandate în cazul în care există suspiciuni potrivit cărora sunt persoane care fac cunoscute activităţi secrete privind siguranţa naţională, care divulgă date şi informaţii secrete care pot aduce prejudicii intereselor siguranţei naţionale.

„Situaţiile (…) constituie temei legal pentru a se solicita procurorului, în cazuri justificate, cu respectarea prevederilor Codului de procedură penală, autorizarea efectuării unor acte, în scopul culegerii de informaţii, constând în: interceptarea comunicaţiilor, căutarea unor informaţii, documente sau înscrisuri pentru a căror obţinere este necesar accesul într-un loc, la un obiect sau deschiderea unui obiect; ridicarea şi repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informaţiilor pe care acestea le conţin, cît şi înregistrarea, copierea sau obţinerea de extrase prin orice procedee; instalarea de obiecte, întreţinerea şi ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse”, se arată în articolul 13 al Legii 51/1991.

Durata de valabilitate a mandatului nu poate depăşi 6 luni, iar în cazuri întemeiate, procurorul general poate prelungi, la cerere, durata mandatului, fără a se putea depăşi, de fiecare dată, 3 luni.

„Mandatul emis în baza art. 13 conferă titularilor sau categoriilor de persoane împuternicite dreptul de a deţine şi folosi, fără a uza de mijloace de constrîngere fizică sau morală, mijloacele adecvate pentru executarea actelor autorizate şi de a fi asistate de persoanele a căror prezenţă este considerată necesară”, arată articolul 14 din aceeaşi lege.

La finalul lunii mai, preşedintele Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, anunţa că în perioada 2005-2016 mai mult de şase milioane de români au fost interceptaţi de SRI, dar şi că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul şi peste 100 de parlamentari au fost interceptaţi. Ulterior, SRI a venit cu precizări. Potrivit Servicului, între 2004 – 2016 au fost solicitate 28.784 mandate de securitate naţională, dintre care puţin peste 9.200 au fost mandate iniţiale, iar numărul de persoane ale căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse în baza autorizaţiei a fost de 20.907.

Dupa preluarea mandatului de catre Eduard Hellvig, numarul mandatelor de interceptare a scazut dramatic

21 COMMENTS

 1. Foarte bine ca statul roman este aparat de infractori,de hoti, teroriști etc. Ma bucur ca institutiile statului isi fac datoria.

  • Draga Carmen,

   Tableul de mai sus arata ca au fost ascultati PE MANDAT in total 311 825 de romani.
   (de SRI+DNA+etc).

   Cum acesti cetateni nu vorbeau singuri cu ei insisi la telefon ci cu rude , prieteni, colegi de serviciu de afaceri inseamna ca de facto au fost ascultati mai multi.
   Mandatele nu au fost pentru o zi ci pe luni de zile.

   Cu cati oameni vorbeste cineva intr-o luna? Cel putin 20 iar cei care sunt activi in institutii cu mai mult de 50.

   Dar hai sa zicem doar 20. Deci 20 X311 825 =6 236 500. Adica peste 6 milioane.

   ———–
   Carmen, asta e statul securist pe care il doresti tu si intelectuli stalinisti de genul Liicheanu.
   Stat care sa asculte o treime din romani.
   De la tine n-am nicio pretentie si demult nici de la domnul Slujire Liicheanu.

   • Amice, taratura asta securista si imputita isi ia salariu de la sri. Cum sa o intrebi daca asa ceva? Spune i mars si fmm si gata.

 2. Ati zis bine: ” Instanta Suprema a emis…”.
  Da, instanta le a emis. A deliberat si a pronuntat o hotarare la o cerere.
  Contesta cineva hotararile Instantei Supreme ?

  • Normal. Cuvantul CCRului numit politic e mai presus decat cel al lui Dumnezeu. In schimb ce zice Curtea Suprema (formata din magistrati de cariera) e contestabil. Asta e Romania PSDului.

   • Ai dreptate CCR-ul de pe vremea lui Basescu nu era numit politic. Toata perioda aia ati tacut cu totii malc. E si normal, voi sunteti facuti in eprubeta, n-aveti parinti sau bunici carora sa le fi taiat Piratu’ salariile si pensiile iar, evidentele pentru voi nu conteaza, normal, asa se comporta niste anarhisti.

  • Hotaririle instantei sunt contestate si ignorate cu nesimtire doar de “cinstitul” Iohannis.

   Dupa cum vrea el. Dar acest popor nu are nico treaba cu legea si are mintea unui soarce. Vrea stat de drept dar numai daca il condamna pe Dragnea.

   Si daca Dragnea ajunge maine presedinte si se sterge si el la fund cu Constiututia cum se sterge Iohannis?
   Desigur babuinul de Romania nu pricepe ca sunt niste reguli el stie un singur lucru : “Pai bine ma Dragnea ??”
   Asta e argumentul suprem a lui # resist si de regula singurul pe care il aud in orice discutie in care vin cu argumente, documente, citate etc…

 3. Deci in concluzie la mitingul de duminica reprezentantii PSD au minti ca niste porci cu cele 6 milioane de ascultati. Cum era? “uitate la cel din stanga si la cel din drepta. Foarte probabil au fost chiar amandoi ascultati”? De fapt statistic foarte probabil niciunul n-a fost ascultat dintre oamenii simpli prezenti la miting.

  • @ D5n ai o inteligenta de # resist…

   Tableul de mai sus arata ca au fost ascultati PE MANDAT in total 311 825 de romani. (SRI+DNA+etc).

   Cum acesti cetateni nu vorbeau singuri cu ei insisi la telefon ci cu rude , prieteni, colegi de serviciu de afaceri inseamna ca de facto au fost ascultati mai multi.
   Mandatele nu au fost pentru o zi ci pe luni de zile.

   Mai #resist=securest cu cati oameni vorbesti tu intr-o luna? Vorbesti cu 20 ?

   Deci inmulteste tu #resist=pro-securest 20 X311 825 =6 236 500. Adica peste 6 milioane.

   Cine minte ?

   • Cred ca numarul cetatenilor supravegheati este mult, mult mai mare.
    Atentie, acela este numarul mandatelor, nu persoanelor.
    Dl. Razvan Dumitrescu a prezentat un mandat in care au fost supravegheate 80 persoane!

 4. Ambasada USA ce părere are? Nu cumva e invidioasă că , in Romănia, lupta impotriva corupției si terorismului a depașit nivelul american????
  Nu si-o doresc oare pe Slujire, să le facă ordine prin State? Sa pună ea șaua pe politicieni și afaceriști?
  Si aproposito de declarația lui Dragnea: exact așa e, toate țarile care-au sprijinit-o, din interes economic, și care-au decorat-o pe Slujire, să arate motivele pt. care au acționat in acest sens!
  Tu fiind filoamerican convins, te rog sa-mi “denumesti” un procuror general al USA decorat de-un stat strain(chiar si aliat) !!! Sau un procuror sef la DNA-ul lor…..oh….stai ca o asemenea mizerie nu exista acolo, nu exista nici macar in Albania ori Bulgaria!
  Exista doar la prostii planetei, romanii, dar, lasă așa , dacă partenerul a hotarat…….hey, noi o sugem consecvent de la Big Licurici!

 5. Sunteți de toată jena domnule analist! Tot la dumneavoastră în trust, domnul Răzvan Dumitrescu a prezentat un mandat de ascultare cu 80 de români. Dumneavoastră vorbiți de mandate iar Claudiu Manda de persoane.
  Doar un calcul sumar: 31.802×80=2.544.160 și dacă luăm în calcul și pe cei cu care aceștia au intrat în contact în perioada interceptării ne putem apropia de cifra afirmată de Claudiu Manda.

 6. Problema nu e cu mandatele, e cu Manda! Si cu nr inventat de 6 milioane de oameni interceptati de SRI pe care dvs. l-ati propagat.

  La o alta televiziune Costin Georgescu a spus ca mandatele se repeta, se prelungesc. Un mandat pentru aceeasi persoana poate sa fie mai intai pe 48 de ore, apoi pe o luna apoi pe 6 luni, apoi pe 2 ani! Unele mandate NICI NU SUNT PE ROMANI, alea de la SRI, sunt pe cetateni extra-comunitari majoritatea. Apoi doar pentru ca e centrala de telefoane la SRI nu poti sa bagi in carca SRI toate mandatele date pt DIICOT, DIPI, Politie de tot felul, Armata, Parchet, DNA!

  Sau sa spui ca inmultim mandatele cu 20 si asta e numarul! Pai hai sa inmultim cu numarul de 50 cat e clanul Corduneanu doar familia sau cu 80 cat sunt in dosarul Microsoft si gata avem 30-40 de milioane de romani interceptati!

  Sau cel mai grav, sa spui ca e ceva rau ca au fost ascultati legal cu mandat de la judecatori!

 7. off topic
  Angela Gheorghiu sau Simona Halep nu trebuie sub nicio forma sa fie parte a razboilui politic de pe malurile Dambovitei. Acestea sunt simboluri si deopotriva modele de urmat, putine dar astea sunt.
  O cred ca d-na Firea nu s-a simtit confortabil atunci cand a fost huiduita si ar fi inteligent ca acel episod sa-l uite cat mai repede, mai ales ca pe Anena Nationala, la acea ora, nucleul dur al #rezist era acolo.

 8. imi pare rau pentru fanii a3, dar psd si alde ataca in forma continuata separatia puterilor in stat inca din 2012 – asta e un fapt care singur ar trebui sa duca la interzicerea lor, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu legea partidelor. Mai mult, psd foloseste metode naziste, distorsionand realitati si inventand dusmani. Daca vreti o tara normala, trebuie eradicat spiritul fsn prin lustratia indelung amanata: nici un cadru de conducere din partidele psd-alde-udmr-pc-pnl sa nu mai ocupe functii publice de acum inainte. Altfel, va fi razboi civil, inceput si intretinut de psd si alde, versiunile dragnea-tariceanu.

 9. Deci dl. Manda vorbeste prostii. Cum sa prezinti o cifra ca pe una oficiala, iar in seara asta sa vii la tv si sa spui “eu asa cred”? La un calcul simplu, luand anul de referinta 2016, e exclus ca 6 milioane de romani sa fi fost ascultati. Sa o luam matematic: conform datelor, in 2016 erau 19,7 milioane romani. Cu totul. Dintre acestia, 4 milioane minori. Raman aproximativ 15,7 milioane. Dintre acestia, peste 5,5 milioane sunt persoane peste 65 de ani. Raman 10,2 milioane de romani. (Ok, poate s-au emis mandate de interceptare si pentru persoane peste 65 de ani, dar nu cred ca sunt de ordinul miilor, iar a milioanelor in niciun caz.). Sa nu imi spuneti ca 1 din 2 romani a fost ascultat de SRI :)) De parca mandatele pe siguranta nationala se obtin pe ochi frumosi. O spune chiar dl. Radu Tudor mai sus: Potrivit Legii 51/1991, se pot solicita mandate în cazul în care există suspiciuni potrivit cărora sunt persoane care fac cunoscute activităţi secrete privind siguranţa naţională, care divulgă date şi informaţii secrete care pot aduce prejudicii intereselor siguranţei naţionale. Deci, dupa parerea unora, au fost ascultati si cei din Cuca-Macaii, oameni care abia isi duc traiul de pe o zi pe alta, caci ei ar fi reprezentat un pericol pentru siguranta nationala :)) Pentru ca vreo 7,5 milioane din 19,7 romani erau supusi riscului de saracie si excluziune sociala. (sa tinem cont ca din acestia fac parte si copiii, cat si persoanele foarte in varsta). Eu zic sa se termine odata cu paranoia asta si tehnica ticaloasa de manipulare, prin care se incearca sa terorizeze oamenii cu vechile metehne ale securitatii din epoca ceausista. Asta e metoda prin care PSD-ALDE vrea sa obtina sustinere populara pentru acapararea si schimbarea SRI. Interesant totodata ca anul acesta, PSD a alocat un buget pt. SRI chiar mai mare ca anul trecut :)) (SRI are prevăzute credite bugetare de 2,3 miliarde de lei pentru 2018, în creştere cu 13,24% faţă de 2017, şi va mai putea suplimenta acest buget adăugând credite de angajament de până la 2,25 miliarde de lei.)

Leave a Reply