Publicatia Lumea justitiei a intrebat Inalta Curte de Casatie si Justitie care este numarul mandatelor de interceptare pe siguranta nationala aprobate in 2014 si 2015. Raspunsul ICCJ sta la baza unui articol pe www.luju.ro cu cifre si concluzii extrem de importante.
“In fiecare zi lucratoare, Inalta Curte de Casatie si Justitie – condusa de judecatorii Livia Stanciu si Ionut Matei, acesta din urma fiind seful Structurii de securitate – emite cate 10 mandate de interceptare pe siguranta nationala. Ceea ce inseamna mai mult de 1 astfel de mandat pe ora, calculat la programul de lucru de 8 ore pe zi.
Statistica pe care prezentam in cele ce urmeaza are la baza informatii oficiale care au fost oferite Lumeajustitiei.ro chiar de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sunt date statistice privind numarul de mandate de interceptare emise pe siguranta nationala in anul 2015.
Astfel, conform raspunsului acordat Lumeajustitiei.ro de Inalta Curte, instanta suprema a emis, pana la 30 septembrie 2015, 2.020 de mandate de interceptare in baza securitatii nationale:
„Numarul propunerilor admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala, avand ca obiect emiterea mandatelor de interceptare in baza securitatii nationale este 2.692 in anul 2014 si 2.020 in anul 2015 (pana la data de 30.09.2015, inclusiv)”.
Practic, nu trece o zi lucratoare fara ca instanta suprema sa nu emita un mandat de interceptare pe siguranta nationala. Si nu doar atat. Nu trece nici macar o ora fara ca un mandat pe siguranta nationala sa nu fie dat. Tinand cont de faptul ca avem 22 de zile lucratoare pe luna, iar programul oficial de lucru este de 8 ore pe zi, un calcul simplu ne dezvaluie urmatoarea statistica pentru anul 2015, cand pana la 30 septembrie au fost emise 2.020 de mandate:
– Inalta Curte a emis 224 de mandate pe siguranta nationala, pe luna
– In fiecare zi lucratoare, ICCJ a emis cate 10 mandate pe siguranta nationala
– Inalta Curte a emis cate 1 mandat pe ora”