Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că Acordul privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova şi-a încetat valabilitatea, după zece ani. Acordul a permis finanţarea de către România a unor proiecte precum reabilitarea şi modernizarea a peste 1.000 de grădiniţe şi instituţii şcolare din R. Moldova sau asigurarea unei contribuţii la dezvoltarea gazoductului Iaşi-Chişinău. “MAE, deşi a întreprins toate demersurile din sfera sa de competenţă pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să îşi exprime regretul pentru ieşirea din vigoare a acestuia”, arată reprezentanţii ministerului.

Potrivit MAE, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la 27 aprilie 2010, îşi încetează valabilitatea în 28 martie 2021, la zece ani de la intrarea sa în vigoare, informează News.ro.

Împrumutul nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat de România a urmărit îmbunătăţirea vieţii tuturor cetăţenilor R. Moldova, în consonanţă cu obiectivele Parteneriatului Strategic între cele două ţări pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, încheiat la Iaşi, în aprilie 2010. Timp de peste un deceniu, Acordul a permis finanţarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea şi modernizarea a peste 1.000 de grădiniţe şi instituţii şcolare din R. Moldova sau asigurarea unei contribuţii la dezvoltarea gazoductului Iaşi-Chişinău, proiect strategic de interconectare energetică între România şi R. Moldova.

“România a depus eforturi susţinute pentru îmbunătăţirea şi extinderea aplicării Acordului, demersuri care se reflectă în elaborarea şi intrarea în vigoare a cinci Protocoale adiţionale. Având în vedere iminenţa ieşirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adiţional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului şi, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate – din cele 100 de milioane de euro – în proiecte viitoare, cât şi extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat”, a precizat MAE.

Conform sursei citate, proiectul Protocolului 6 conţinea şi o serie de elemente suplimentare propuse de partea română care – odată asumate de Guvernul de la Chişinău – ar fi fost de natură să sprijine împlinirea aşteptărilor legate de menţinerea parcursului european al R. Moldova, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept, de asigurarea implementării depline, de către R. Moldova, a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană şi realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiţiei, de asigurarea condiţiilor pentru consolidarea şi protejarea prezenţei investiţionale a României în R. Moldova, precum şi de consolidarea comunităţii de limbă, cultură şi istorie dintre România şi R. Moldova. Aceste elemente suplimentare se află în deplină concordanţă cu politica aplicată constant de România şi de UE de a utiliza un set de condiţionalităţi care să stimuleze eforturile de reformă atât de necesare Republicii Moldova.

“În pofida demersurilor repetate ale părţii române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna şi ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieşirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chişinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părţii române, neincluzând elementele suplimentare menţionate mai sus”, a subliniat Ministerul român de Externe.

Sursa citată a adăugat că, la ultimele discuţii bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanţii guvernamentali de la Chişinău au invocat şi faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competenţele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului.

“În consecinţă, MAE, deşi a întreprins toate demersurile din sfera sa de competenţă pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să îşi exprime regretul pentru ieşirea din vigoare a acestuia. În acelaşi timp, MAE asigură cetăţenii Republicii Moldova că România va rămâne un partener predictibil şi implicat, aşa cum au dovedit-o toate acţiunile sale de până acum. România îşi exprimă disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord, care să îndeplinească funcţiile Acordului din 2010 şi care să integreze toate protocoalele adiţionale subsecvente, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova, avansarea parcursului său european şi implementarea reformelor democratice. România va continua să ofere cetăţenilor Republicii Moldova sprijin direct, consistent şi dezinteresat, inclusiv de natură umanitară în actualul context pandemic, şi să acţioneze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare. În acelaşi timp, în raport cu autorităţile de la Chişinău, România va continua să urmărească dezvoltarea dialogului bilateral într-o logică condiţionată de angajamentul ferm pentru continuarea reformelor esenţiale dezvoltării democratice şi progresului parcursului european al Republicii Moldova”, a transmis MAE.

7 COMMENTS

  1. Off-topic:

    D-le, din presa internationala eu am inteles ca mitingul a fost impotriva Covid, in sensul ca manifestantii doreau sa desfiinteze virusul. Hahahaha!

    PS. Cred ca le-au trimis astia de la noi de la Clubul Roman de Presa ce trebuie sa scrie despre mitingurile organizate de AUR, ca doar nu puteau fi organizate de SRI! Nu?

    PS2. Cel mai tare miting, penteu libertate, pace si flori! Impotriva a nimic, fara tinte si fara adversari precizati! Miting pentru sa fie pace-n lume si sa fie bine…

    Romania, despre nimic, fortza extrem!

    Servim patria!

  2. Vai, vai, vai!, ce ingaduitori si generosi sunt terorizantii de lux dun guwernerul mieu cu alte tari, mentinand cetatenii din tara in saracie?! Ce se ascunde in spatele acestei actiuni de se dau generosii globali? E tot o forma de acaparare prin control de steainezi prim latraii romani care au ingenuncheat o natiune cu tot cu tara! Deh, svopul scuza mijloacele, mai ales cand sunt interese uriase straineze.

  3. Domnule Tudor, mirarea dumitale e specifica acelor analisti, activisti, politruci sau propagandisti care se informeaza “da pa net” , concep “gindiri” si apoi se crucesc ca lucrurile iau o turnura inexplicabila. In aceeasi postura incomoda s-au trezit strategii lui peste care au pregatit miscarea superinteligenta cu Ucraina, doar ca sa constate ca “unde dai si unde … capra”!!! Iar cei care se bazeaza pe “wishful thinking” mai degraba decit pe realitatea de la firul ierbii vor avea intotdeauna astfel de surprize.
    Eu am batut Chisinaul – oras foarte mare – de la un capat la altul; mi-am facut prieteni (dar si dusmani) si de la ei am aflat si invatat multe. Iata o pilda care mi-a fost servita de unul dintre cei mai buni prieteni – roman – , baiat destept, cu studii superioare, sef de gara intr-un orasel din apropiere.
    In focul unor discutii “unioniste”, ma intreaba Victor, nitam – nisam:
    Gusti, tu ce crezi, dupa ce ne vom uni cu Tara, eu voi ramine sef de gara?
    Raspunde-i dumneata, domnule Tudor, si o sa observi, deodata, ca refuzul Moldovei, de care te minunezi atita, capata alte valente. Asta ca sa discutam doar de romanii din Moldova. Numai ca ar trebui sa tratam si “minoritatea” uriasa rusofona cu inteligenta, tact, predictibilitate etc etc, iar nu cum au facut papagalii cu creioane colorate in cioc, care se mai mira si acum ca se intimpla ceea ce se intimpla, si nu ce au calculat ei in birourile lor de sticla. Fumurie!
    Si la intrebarea lui Victor, as adauga si eu una: Daca s-ar uni cu tara, Moldova ar deveni o noua baza militara a americanilor, in marsul lor triumfal catre Moscova? Cu scop pur defensiv, evident …

  4. Inteleg doar ca nu suporti sa-ti spuna cineva ca nu le stii chiar pe toate. Sau pentru asta trebuia sa incep cu un preambul, cu un laudatio, ceva, ca sa n-o iei drept jignire?
    Chiar n-am avut nicio intentie de a te jigni, Am incercat sa-ti semnalez ca esti pe o pista gresita, caz in care niciun rationament nu poate conduce la o concluzie corecta. Parerea mea!
    Si n-am inteles cu Sputnikul: e vaccinul, e racheta, o fi vreun satelit, ceva?

  5. Radu, am vazut pe A3 un articol in care spui, citez: “MAPN a fost cel care a sesizat organele de urmarire penala”! Sa fim seriosi, asta a bagat adanc ambele maini dar in tot ce inseamna armata si aviatie, s-a furat din plin. Se spunea ca au scos la vanzare tot din magazii(efecte militare: lazi, mese plus destule), pe langa astea, stii ca este uleiul ala gros cu un miros greu plus unsoarea pentru avioane si tot ce inseamba zbor, s-a transferar masiv in curtea multora! In plus, combustibilul cu care zbura/zboara avioanele, oare cate rezervoare ale angajatilor si parte din micii capi, au fost umplute de cate ori a fost nevoie?! A fost o perioada cand nu aveau combustibil pentru zboruri de antrenament, vai! Cum asa?! Sa nu spun mai multe.

Leave a Reply