Pentru ca deciziile privind marirea salariilor bugetarilor a creat nemultumirea categoriilor profesionale inca neluate in seama, cateva aspecte lamuritoare privind salariile din Ministerul Apararii Nationale sunt in acest interviu.

Am primit multe mesaje. Si eu, la randul meu, am tras semnalul in legatura cu unele salarii foarte mici, in special in zona de soldati, gradati profesionisti si subofiteri din Armata Romana.

Inteleg, din acest interviu si din semnalele primite, ca lucrurile se vor corecta rapid.

Iata fragmentul esential din interviul acordat publicatiei Orizont militar de catre generalul de brigadă Florin Jianu, şeful Direcţiei financiar-contabile din MApN.


Pentru prima dată în istoria recentă, bugetul Ministerului  Apărării Naţionale este de 2% din PIB. Are capacitate economia românească de a furniza bunuri şi servicii la nivelul resurselor alocate?

Direcţia financiară-contabilă are doar atributul de a repartiza fondurile conform aprobării ordonatorului principal, ministrul apărării naţionale, structurilor cu atribuţii în achiziţii, precizate în Legea 346/2006. Sigur, particip la discuțiile referitoare la planificarea resurselor nesesare programelor de achiziții majore, dar cu experiza dată de domeniul de competență al direcției pe care o conduc. Pot să vă spun că la fundamentarea bugetului s-au avut în vedere nevoile urgente ale Ministerului Apărării Naţionale.  Cu privire la proiectele majore de înzestrare, calendarul și soluțiile concrete de implementare, trebuie să se pronunțe structurile cu atribuții directe.

În ecuaţia tehnică-luptător determinant este luptătorul. Poate fi performant un soldat plătit cu salariul minim pe economie?

Categoric, nu. Şi nu este normal ca în era aceasta supertehnologizată, care necesită cunoştinţe ample şi abilităţi, să neglijezi luptătorul. Trebuie repus la nivelul lui, iar prin legea salarizării încercăm ca profesia militară să fie adusă la un nivel de vârf.  Dacă acum zece ani, de exemplu, militarii erau a patra categorie profesională,  raportându-ne la salariul mediu în lei, acum, din şaisprezece categorii, am ajuns cam pe locul doisprezece.

Ce soluţie a identificat Direcţia  financiar-contabilă pentru diminuarea unor disfuncţii între veniturile militarilor la început de carieră sau de la baza carierei?      

În toate domeniile, un debutant în carieră are un salariu mic. Asta se întâmplă şi în sectorul  privat, şi în celelalte domenii din sectorul bugetar. Aşa este şi în Ministerului Apărării Naţionale, însă în funcţie de nevoi, se stimulează accesul în cariera militară a anumitor categorii de personal. Răspunzându-vă punctual, acum ne confruntăm cu o situaţie conjuncturală şi se datorează faptului că legile  anuale de salarizare au conservat un venit realizat la nivelul anului 2009, la 31 decembrie.

Motivul disfuncţiei cred că de aici pleacă… salariul minim pe economie.

Salariul minim pe economie a crescut anual astfel încât a depăşit solda funcţiei de bază a militarului. La elaborarea Legii 284/2010 a fost luat în calcul un salariu minim de 600 de lei. Acesta a fost nivelul de atunci. Înmulţit cu coeficientul de ierarhizare din lege, un SGP-ist avea 600 x 1,64. Solda lui era, deci, peste salariul minim. Ministerul Apărării Naționale a  făcut şi face eforturi, atât la nivelul conducerii, cât și prin consultările permanente la care participăm noi, ca experți, ca

în perioada următoare, odată cu aprobarea prin lege a Ordonanţei 2/2017, salariul minim sau echivalentul salariului minim să devină soldă de funcţie. Militarii  vor fi departajaţi de solda de grad şi de gradaţii.

Așa vor fi înlăturate disfuncţionalităţile de natură salarială, pe categorii de personal. Vor fi departajaţi, așa cum este firesc, soldatul, subofiţerul şi ofiţerul, în funcție de răspunderile și complexitatea atribuțiilor fiecărui corp de cadre, și vor fi diferențieri în funcție de ierarhie și vechime și în interiorul corpului de cadre.

Din experienţa ultimilor ani, la rectificările bugetare din a doua jumătate a anului se primeau bani, dar nu mai era timpul necesar derulării procedurilor de achiziţie. Se are în vedere eliminarea acestor disfuncţionalităţi?

Chiar sunt surprins de întrebarea asta. Răspunsul este destul de complicat. Conform Legii 500/2002, fiecare instituţie trebuie să execute bugetul prin program. Programul este o activitate asociată unei direcţii politice a guvernului, care are un termen de iniţiere şi un termen de finalizare, este dimensionat, are indicatori de obiectiv, de performanţă, de cuantificare a rezultatului.  Pentru Ministerul Apărării Naţionale funcţionează Legea planificării  apărării, Legea 203/2015, care statuează  programe, forme de programe, pe categorii de forţe.  Produsele necesare Ministerului Apărării nu se găsesc pe o piaţă deschisă, normală, nu se iau de pe raft. Sunt proceduri de achiziţii, se alocă iniţial credite de angajament, ca să poţi face contractul. Acum avem restricţia care impune ca la achiziţii de peste 100 de milioane de euro trebuie acordul Parlamentului. Aceste achiziţii trebuie puse într-un plan de înzestrare, aprobat de CSAT. Uneori se ajunge într-o situaţie paradoxală. Poţi avea bani planificaţi pentru a demara programul, dar nu s-au finalizat  contractările.  Sau poţi înainta cu alt program, unde a intervenit o nevoie stringentă, şi trebuie viraţi banii. În situaţia aceasta apelezi la operaţiunea de rectificare.  Momentul în care este făcută rectificarea depinde de Ministerul Finanţelor Publice. Acesta evaluează încasările, evaluează plăţile la nivel global şi, în luna august, se produce, de regulă, prima rectificare. Procedurile birocratice  cu termenele stabilite de lege te fac să ajungi cu bugetul în septembrie, noile bugete ajung la ordonator, care trebuie să reia procesul de achiziţie care durează minim 60 de zile şi  aşa se ajunge în situaţia de a nu putea utiliza banii.

 

30 COMMENTS

 1. Apropo de salarii în legătură cu cei care cer, cer şi permanent cer:
  Dacă li se măresc salariile vor fi umanizaţi sau pământeni?
  Avem politicienii şi numiţii în funcţii în afară de ocupantul principalului scaun al ţării, tot aroganţi şi plini de sine(a se citi prostie)!
  🙂 🙂 Moaca îi dă de gol!

  • Am vazut emisiunea de la A3 cu manipularea si am fost incantat ca va aplecati si la acest subiect, care desi pare minor, este o adevarata arma in mana doritorilor de bine. A se vedea facebuciul si alte site-uri si aplicatii de spalarea creerelor si organizatoare de proteste si alte actiuni.
   In schimb imi pare rau ca nu ati adus in lumina si manipularea care ne priveste direct si anume spalarea pe creier a unpurilor din Tran silvania, dar si campania de denigrare purtata pe tot teritoriul Europei si nu numai, in care suntem zugraviti oribil dar si cu privire la “proprietatea” Transilvaniei.
   La un mic semn de slabiciune a celor ce conduc tara, sunt ferm convis ca o sa urmeze dezmembrarea si din acel punct, toti strainezii or sa accepte si o sa parafeze ca fiind un lucru normal.
   Ca doar hotii suntem noi.

 2. Pai bravii militari ai armiei romane sa serveasca patria, ca s-o mai gasi de-o mancare de cartofi si de o ciorba de fasole la norma 1, asa ca nu trebuie sa-si faca grija ca vor muri de foame in transee, sa stea linistiti. In Romania sunt multi care cauta prin tomberoane, deci orice e peste eu zic ca inseamna conditii, asa ca armata romana e ceva peste nivelul de tomberonezi care mor de foame, sa stea linistiti.

 3. Soldatii romani n-au nevoie de salarii. Trebuie doar sa aiba ambitie sa stea pe pozitie.

  Restu e cancan

 4. Cum domne, pana acu toata talpa cazona beneficia de plata chiriei, tzoale si solda. ca de-aia se si ducea lumea in armata, ca o frecai pe bani decenti. Inteleg ca acu ori nu o mai freaca, ori s-au marit chiriile.
  Eu inteleg sa le mareasca salariile, ca doar ne apara (ma rog, cu ce au si ei, adica cu carnea lor de tun), da parca mai mult mi-as dori sa le mareasca salariile alora care platesc la Casa de asigurari de Sanatate care nu e aia militara….
  asa, ca sa fie si sanatatea noastra mai ok…
  e ok cu 2% la Armata, da pe bune, pana sa ne apere Armata de ceva murim de stafilococu auriu

  • In viziunea ta (si nu doar la ce ai postat aici ma refer pt ca ai mai avut aceeasi viziune si in alte cazuri similare), solutia e ca Statul sa nu dea unora ca sa aiba altii. Uau! Asta spune mult si despre alte viziuni pe care le arati. Fara suparare. Limitate rau.

 5. Sunt militar si in 25 de ani de armata nu cred ca am stat. Adica sa stau si sa o frec, cum zicea cineva. Am avut destule si bune si rele. Acasa veneam doar ca musafir. Aplicatii, exercitii, detasari, mutari (atunci cand s-au desfiintat unitatile militare). Din 350.000 de militari in 1990 am ramas 60.000. 12 ani am avut serviciul in alte orase decat cel de domiciliu. Banii de chirie pe care ti-i da armata nu-ti ajung sa o platesti. Asa ca scoti bani din buzunar. Pana la urma am ramas si fara familie. Se obisnuisera fara mine. Sper sa nu avem vreodata nevoie de armata, sper sa nu aibe nimeni nimeni nevoie, pentru ca atunci e rau.

  • Ba omule, e nasol daca ai ramas fara familie. Familia e celula de baza a societatii, sa mor eu!

   P.S.

  • Stai linistit prietene,astfel de declaratii le dau numai pustii de azi ,nascuti in epoca epilatilor si stupefiantelor,90 % din ei traiesc pe banii parintilor,fara ei sunt cum spunea unul mai sus cautatori ,,de comori(cautatori in tomberoane)”mi-as dorii sa se introduca armata obligatorie pe o durata de cel putin 2 ani,sa ii vad,mai sunt cu gura mare

    • De aia fugeau toti de armata .. ca se statea degeaba? Armata este cea mai de incredere institutie…si asa trebuie sa ramana…doar ca trebuie sa fie acelasi sentiment si din interior.

     • nu, fugeau aia care o faceau obligatoriu (cum am facut si eu) pt ca era mare bataie de joc si f putina instructie in marea parte a cazurilor. Desigur, poate voi numiti instructie ridicarea Casei Poporului, Canalul, sortarea cartofilor in piete. Singurul lucru bun care mi-a ramas din armata a fost sa stiu cat pot indura si sa nu ma razvratesc din prima la orice cretin ma face prost. deci, spoor 🙂

 6. Guvernul şi politicienii ce au de gând să facă cu cei trecuţi de 49 ani?
  Ei nu mai contează nici la audienţe tv şi în nimic!
  Acum îi şi…direct omoară după ce li s-au limitat dreptul de a supraveţui(bani şi medicamente care vindecă real bolile)?
  De ce nu şi cei trecuţi de 49 ani care sunt în politică şi guvern să intre în aceeaşi categorie: pensie cu minim nivel de trai şi nu în funcţii înalte plătite gras? Cei care au depăşit 49 ani şi care nu au funcţii sau nu pupă cururi politice sau tălâmbe, pot să moară!
  Să vedem pe unde scoateţi camaşa când vor fi trimişi în ţară cei din Marea Britanie şi nu numai! Atunci să vezi omorală, să vedem schilodeală şi furturi plus violenţă gravă spre la ciolănarii mincinoşi care sunt în alertă după funcţii plătite gras!
  Aviz amatorilor care aleargă după pomeni şi funcţii în viitor!
  Românul nu e chiar aşa prost cum cred semenii care-i declară!

 7. Aud acum la Razvan problema supervizare drumuri,inca o factura sau doua. Ca se vor construi drumuri si este obligatorie supervizarea la un drum care nu exista dar va exista! Ce-ar fi sa iasa ocupantul, deja obisnuit,sa spuna ca nu se impune nicio masura juridica (pentru toti din USR si PNL)?
  Ar fi cea mai tare sfidare si o genuala aroganta de la ocupant, si asta dovedeste o intelegere tacita sau semnata pe ascuns,ca sa nu fie stuchit din scaun de PSD-istii “fricosi”! De cate ori aud ca este impus sau cerut din strainatate,ma apuca rasul! Chiar ne cred pe toti cetatenii romani prosti sau naivi! La fel s-a dovedit si cu basescu de a ramas pe capul Romaniei! Si nu se pune problema “mai rau ca cu basescu” ci e o mizerie a bugetarului in cea mai inalta functie platita gras pentru nesimtire si manipulare,chiul si lene,escrocherii si legi proaste, tupeu si prostie!
  Sa nu va mai aud ca ni se cere sau impune din strainatate! Din strainatate se cere sa se respecte anumite puncte convenite cu guvernul sau presedintele tarii,dar aici se fac toate facaturile! Amintiti-va de macovei si multi din pdl care,una spuneau aici si cu totul altceva in si din strainatate! Amintiti-va ca macovei candidase la bulgari pentru un loc roman la Bruselle si cat urla din bulgaria spre Romania cu invective! Coincidenta sau nu,a fost la plimbarea laudativ personala colega si sustinatoarea…

 8. draga societate….daca nu ai nevoie de mine ca militar …desfiinteaza armata…daca ai nevoie de mine respectama ca am jurat pe viata mea…

  • boss, nimeni nu spune ca nu e normal si corect sa te respecte lumea. CA MILITAR! dar aici vorbim de sectoare care primesc bani mai multi pt ca pretind ca statul sa ii respecte (pe buna dreptate) insa alte sectoare vitale la fel ca armata pt tara (vezi Sanatatea, si scuza-ma daca mie imi pare mai importanta sanatatea decat armata, intrucat am vazut tari fara armata dar fara sananate nu prea) NU beneficiaza de aport bugetar marit si eu cred ca e mai jimportant acolo pana una alat. acu nah ce vrei? e parerea mea. Pana sa ma simt aparat, vreau sa ma simt sanatos

 9. DAR, DE SALARIATII CIVILI DIN M.Ap.N,. CINE ARE GRIJA? AVEM INCADRARE 850, DACA ACUM SE ANGAJEAZA CINEVA, I SE DA 1450 MINIM + SPORURI, DECI CEI CARE LUCREAZA DE ZECI DE ANI, RAMAN IN URMA, LUATI MASURI SI PENTRU CIVILI

  • Din fericire … ai posibilitatea sa faci GREVA … militarii in schjimb nu pot. Personalul civil contractual este platit conform altor standarde de salarizare (nu ai contract contracost, poti pleca oricand), alta cotizatie, alt fond, alte legi, alte obligatii … vorbim de lucruri diferite din pacate.

 10. Asa cum peste tot salariatul de baza are un “salar” mai modest, nici in armata,soldatii, gradatii profesionisti sau subofiterii nu sunt niste barosani in ce-i priveste salariul.
  Nu stiu cum e la astia, pe la dna, sri, si care vor mai fi, ce salarii au astia mai mititeii ?
  Pe vremuri era un echilibru mult mai mare in aceea ce priveste venitul salarial, erau mici diferente intre bresle care nu inflamau ca astazi societatea.

 11. Nu este vina militarilor ca totul in tara asta merge prost.Ei isi fac datoria fata de tara si fata de poporul ei.Armata ,ca orice alta institutie ar trebui sa isi poata cere drepturile si sa protejeze personalul dar armata nu are sindicat si nimeni pana in acest moment nu a facut nimic pentru armata.Militarii romani sunt nevoiti sa mearga si sa lucreze pe tehnica veche de 50-70 ani,dar nimeni nu stie acest lucru.La televizor vedem doar 10% din tehnica armatei ca doar atat este mai noua in rest sunt numai vechituri insa militarii isi fac totusi datoria.Stima si respect pentru militarii romani.

 12. HAI CU BOTNIŢAAAA!
  ””Iohannis l-a dat afară pe chestorul care a participat la protestele de la Cotroceni. Ce i se impută
  Vasile Lincu, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex“, a sancţionat comportamentul acestuia. În opinia lui Lincu, prezenţa chestorului la un miting neautorizat ridică o serie de probleme.””
  http://www.stiripesurse.ro/iohannis-l-a-dat-afara-pe-chestorul-care-a-participat-la-protestele-de-la-cotroceni-ce-i-se-imputa_1186353.html
  Dar ocupantul ce căuta la mitingul neautorizat din piaţa Victoriei?
  Doar are dreptul să participe la neautorizate dar organizate şi alţii NU?
  Cine nu e deacord cu ocupantul poate să plece sau…anihilat?
  Hai cu pupăturile de cururi şi laudaţio pentru manipulare ca pentru Ileana şi Nic(i)olae Ceauşescu!
  Să nu faceţi bătături la boturi şi noduri în beregata gâtului cu pornire din coşul sternului, apoi să urlaţi prin gurile altora la medici!
  ””’sikkkktir maimuţoilor””’:) 🙂

 13. Sunt convins ca omu’ a participat la protestele de la Controceni intr-o alta calitate.
  Poate i-au facut un bine, l-au trecut in rezerva si poate avea grija de nepoti.
  Nea Lincu asta sta prost de tot cu legea. Ok, protestul de la Cotroceni a fost neautorizat insa, protestul perpetuu de la “Victoria” este autorizat ? Lincu de la lingau.

 14. Orice tara trebuie sa detina o armata. O armata puternica, inseamna o tara puternica. Prin asta este reprezentata, adica pt ca isi permite sa o mentina intr-un stadiu ridicat si cu oameni care au moralul in tavan.

  Este adevarat ca azi, nu avem nevoie de armata…nu ne trebuie, o putem desfiinta, sa folosim firme de paza si protectie daca tot vine vorba de oameni care pot manca niste cartofi fierti. Dar in armata, sunt militari angajati, ca voi ceilalti care lucrati in institutii private sau de stat. Oameni care au familii, copii, platesc tate, taxe si impozite ca voi. Nu au vreo facilitate din partea statului, decat gratuit cu mijlocul de transport in comun pana la unitate si inapoi acasa. Oameni care se tem de o aplicatie sau mars, pentru ca norma lor de hrana este injumatatita sau luata integral pentru a manca in timpul acestor activitati, ramanand cu un salariu mai mic decat minimul pe economie, care de fapt nu il au pentru ca sunt asistati social pana la el.

  Din exterior, viata de militar arata asa frumoasa cu uniforme imaculate, oameni mandrii ca isi servesc patria. Dar adevarul este altul.

  Poate nimeni nu intelege realitatea, dar viata e grea pentru toti angajatii din sectorul bugetar..de patronat nici nu mai zic. Profesorii cand au neajunsuri, fac greva, politistii s-au vazut acum cateva zile, medicii fac si ei greva, dar si datoria pentru ca nu pot lasa omul sa moara (ma refer la doctori care inca mai cred in juramantul lui Hippocrate), dar militarii nu au sindicat, nu au drept de greva. Singurul lucru care il pot face este sa posteze pe internet, cu nume anonim asa cum vedem comentariile de mai sus. Deoarece, exista un nene frumos cu ochi albastrii, care ii pedepseste daca vorbeste ce nu trebuie sa se afle.

  Ma intreb oare, daca se va intampla ceva cu adevarat si va fi nevoie de armata (Doamne fereste)…si va amintiti ca militarii aia care sunt platiti jalnic, vor sta cu pieptul inainte sa va apere cu pretul vietii. Pentru ca pe langa meseria de militar, mai are si sange de roman…roman nerecunoscator…dar nu de las. O sa spuneti…”Oamenii astia merita mai mult de cat bani. Merita respectul nostru. Sunt romanii nostrii, care au tinut piept tuturor provocarilor, cu pretul vietii, cu buzunarele goale si bocancii rupti!”

Leave a Reply