Home Articole Iohannis impotriva ANI, miercuri, la Inalta Curte

Iohannis impotriva ANI, miercuri, la Inalta Curte

1489
16

Instanţa supremă începe miercuri judecata pe fond a recursului în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis iar pentru acest termen a stabilit citarea preşedintelui României şi a unui reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), potrivit Mediafax.

Instanţa supremă a admis, în 25 noiembrie 2014, să fie judecat pe fond recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis şi a stabilit primul termen în 14 ianuarie, când vor fi citaţi Iohannis şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Decizia a fost luată în cameră de consiliu, de un complet format din trei judecători, care au analizat admisibilitatea în principiu a judecării în recurs a dosarului în care primarul Sibiului şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a contestat raportul ANI în care se arăta că acesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe.

Recursul a fost făcut de Agenţia Naţională de Integritate, după ce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia lui Iohannis şi a dispus anularea deciziei de incompatibilitate.

Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă preşedintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.

Magistraţii trebuie să decidă dacă recursul ANI este admisibil şi, eventual, dacă primarul Sibiului şi preşedintele ales al României a fost în incompatibilitate.

Potrivit Codului de procedură penală, există trei posibilităţi prin care se poate soluţiona admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, când această cale de atac este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege sau că recursul este evident nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Ulterior, decizia se comunică părţilor implicate în proces.

În acest caz, se menţine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că Iohannis a fost incompatibil.

“Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor”, este a doua variantă de soluţionare a acestui dosar.

O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului să pronunţe, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi să fixeze termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă preşedintele ales Klaus Iohannis a fost în incompatibilitate în perioada în care, în calitate de primar al Sibiului, a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat, aşa cum a dispus şi Curtea de Apel Alba-Iulia.

Agenţia Naţională de Integritate ceruse instanţei supreme, în 22 octombrie 2014, să ia în discuţie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu după, dar această solicitare a fost respinsă în 27 octombrie 2014.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă.

Mai mult, Curtea Constituţională (CC)  a decis în 16 decembrie că articolul în baza căruia Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil este constituţional.

“Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 în baza căruia inspectorii de integritate au constatat că actualul preşedinte este în stare de incompatibilitate.

16 COMMENTS

 1. Încă o zi pe programul DNA sau cum s-o numi. Azi a fost Petre Roman(să nu-l mai văd la tv, este îngrozitor de tupeist!), mîine, nu cred că riscă să se facă alegeri anticipate, că deh, să-i dea dreptate lui băse??? …ori, să-l repună în scaun aşa ca între noi oamenii…acum ar avea motiv întemeiat, ha, ha, ha…

  • Toată treaba este cu scopul de mătura cât mai mulți dintre foștii PNL-iști din “PNL nou” astfel încât PDL-ul lui Blaga, Videanu, Duță, Blejnar, Anastase, Predoiu, Unguent și, în final, Băsescu să dețină majoritatea, iar existența co-președinților (unul de la PDL, altul de la PNL) să nu mai poată fi întemeiată.

   Mersul făcut…

  • Afisul de mai sus al lui Iohannis “Pas cu Pas” cred ca e la concurenta cu stilul lui Tony Poptamas. Aceiasi gandire si emotie profunda!
   Am auzit ca si la like-uri sunt pe aproape. Tinerii frumosi si liberi care stau la coada 8 ore cand candidatii sunt Iohannis si Ponta au gust si rafinament !

 2. Eu sunt curios cum or sa-l scoata pe Klaus compatibil si pe restul primarilor incompatibili.
  Ca tot ne spunea Zegrean ca frumusetea justitiei e in interpretearea legilor.

  • Nu va pati nimic.Iohanis e omul SRIului ca si Blaga. Ei sunt acum sprijiniti de presedintele Romaniei gen Coldea instalat in functie fara vot popular. . Pe principiul de ce sa ne mai incurcam cu poporul ca nu stim ce le trece prin cap, prea multe variabile, mai bine ii instalam in functie pe-astia de la SRI ca sunt ficsi, nu ne mai incurcam cu alegerile si restul: presedinte, guvern, parlament ( peste 500 de insi santajati de bratul politienesc al SRI : DNAul) sunt doar niste marionete jenante. Platim atatia oameni pentru a mima democratia ….asta e ce ne-a adus vestul.

   • Pai n-a zis Klaus ca trebuie schimbat si apoi ceva in genul ca ca trebuie sa o luam de la inceput?
    Doar ca nu a zis daca e inceputul ala din 1947, 1965, 2004 sau 2009.

 3. ☀ ☀ ☀
  “justiția” băseskară = crimă de popor = genocid
  “judekățile” băseskare = procese trucate , hitleriste = înscenări jalnice . de ucigaşi , de sekurişti

 4. In cazul în care prmarul Iohanis ar pierde procesul cu ANI si ar fi declarat incompatibil cică este vid legislativ pentru functia de presedinte, asa zicea o avocată la Antena 3 ? Asta ar declansa dezvoltea unor demesruri legislative si deci nu vor mai avea ce sa+i faca!
  Daca este vid legislativ, atunci se aplică ce zicea Petrică Roman, dacă legile nu te acuză, atunci nu ești vinovat.

 5. ☀ ☀ ☀

  pentru diasporezii votăi , de facebook . care se dădeau “cetățeni” şi români .
  hai la vot-la-vot-la vot . HAI LA AMBASĂZI . vot-vot-vot .

  || ||| ||

  haideți cu diaspora , cu muieri corcoațe
  noaptea zace-n coviltir , ziua fură-n piațe !!!

  ăştia v-au stabilit vouă viitorul , la români .
  ăştia sunt “democrația” băseskară în acțiune . la votări .

 6. ☀ ☀ ☀
  Mandatul mongolului Băsescu , duşmanul românilor şi în acelaşi timp valiul străinilor şi îmbuibătorul lor s-a încheiat .
  Dacă va fi lăsat să bințuie în libertate şi să-şi roază liniştit miliardele de euro pe care le-a furat (dosindu-le-n străinătățuri) , atunci România se va acoperi de ocară veşnică . De umilire mare , profundă , de neşterş .
  Dacă lui Băsescu nu i se vor plăti toate crimele , toate trădările şi toată batjocura pe care a scuipat-o din el în ultimii 35 de ani , atunci Românii vor dispărea ca națiune . Şi din istorie şi după harta lumii . Un popor care suportă placid aşa ceva fără să facă nimic nu merită decât disprețul , distrucția , neantul şi blestemul veşnic .
  Un popor care înghite ce-a înghițit de la acest criminal de stat ŞI NU CRÂCNEŞTE de frica americii şi-a ghiutănştainilor aciuați acolo , ei bine … acel popor e gloată laşă şi turmă de iobagi fricoşi , bicisnici , fătălăi , kastrați . Care sărută biciul pe spinări în loc să se răscoale !!!

  Fricoşii , împăciuitorii , contemplativii , caiafele şi alte arătări asemenea nu sunt nici cetățeni , nici oameni !!! Sunt lepre de popor şi sunt rebuturi . Şi merită “răsplăți” corecte , pe măsura laşității .
  Merită să fie înhămați şi puşi la jug , să tragă pluguri de străini .
  Şi merită scuipați pe fețe şi în ochi . Şi asta o eternitate şi până la ziua sfântă a judecății de apoi . Adică până se vor prăvăli în iad şi-n gropi de morți .
  Zi când îşi vor încasa otrava şi arginții , recompensa şi folosul . Ca plată blestemată a nevolniciei lor .

 7. Doamne!!! Ce disperaţi sunt !!! mai ales geoană că pierde ciolanul, că pierde avantajele funcţiei: casa de pomană, veniturile tot de pomană, liniştea şi stabilitatea locului de muncă!!! Îl chinuie gîndul că va avea soarta pnţcd-ului şi fac eforturi uriaşe de manipulare prin orice metodă că poate mai ţine, vrea să se unească cu foştii care au pierdut ciolanul guvernării, tot ca să aibă beneficii şi pomeni!!! Nu vor să înţeleagă că le-a trecut timpul, acum trebuie să vină altă generaţie în conducerea ţării, nu tot ei!!! Deajuns cu mizeriile lor făcute faţă de popor, poporul căruia î-au cerut votul sau nu!!!,,milogii”!!! Bă disperaţilor, gata!!! S-a terminat cu ciolanul pentru voi!!! Alţii la rînd, nu vă mai săturaţi de porcării??? …vreţi cumva…calea naturală!!! Să vă ajute/sature Dumnezeu!!!…şi-l mai blagosloveai pe băse cu ai lui!!! mi-e silă să vă mai văd pe micile ecrane, ,,milogilor cerşetori de bonusuri” să nu mai fie niciunul din aceştia pe liste la alegeri, da???

 8. sa vaz ce decide baseala(si inalta poarta probabil.dar “asul” asta din maneca miroase a bashina deaia canceroasa,machiavelism maxim nene te pui tu cu strategu’ de la marea neagra?).se smunceste-n lant iohanis sau l-au dresat?

  n-are conteaza,oricum nu are ce face iohanis chiar daca ar avea intentii bune.

  asa cum ponta cu guvernul si “program de guvernare” cu tot merg
  cu baseala in fatza pe sleaul facut dinainte
  asa o sa faca si asta ca n-are-ncotro.
  bashitii nu mai pot,le tremura falcile si gusile,se bat intre ei,is excitati la maxim,tropaie si fac urat ca vor la putere sa inoade epopeea de mare jaf si dantuiala
  ce s-a sfarsit la alifie ala.

 9. Sunt convins ca Iohannis va iesi basma curata.Dar,pentru ca exista unul,cele cateva sute de primari ce solutie vor primi ?Avem justitie sau nu ? Atunci statul de drept este un stat al carui nume nu-l pot pronunta.Cum sa face ca trimisul unchiului SAM a venit tocmai astazi la Bucuresti ?

Leave a Reply