Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României, că este îngrijorat de faptul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, în condiţiile în care specialiştii spun că această clădire nu ar rezista satisfăcător unui seism important.
Iohannis a afirmat, în cadrul evenimentului “Muzeul Naţional de Istorie a României – Un Nou Început”, organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, că în calitate de preşedinte al României, marchează pentru prima dată ziua culturii, şi o face nu doar simbolic, printr-o vizită la Muzeul Naţional de Istorie a României, care reprezintă, alături de Banca Naţională a României, locul din centrul Capitalei care semnifică în cel mai înalt grad temeinicia statului român, din punctul de vedere al culturii şi al istoriei.
“Muzeul Naţional de Istorie a României este depozitarul tezaurului istoric şi al mărturiilro fundamentale ale ţării”, a afirmat preşedintele citat de Mediafax, arătând că a văzut în timpul vizitei la Muzeu originalele Declaraţiei de Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918 şi a Constituţiei Regatului României, din 1923.
“Aceste documente sunt chei de boltă ale statului român modern, păstrate în depozitele Muzeului Naţional de Istorie a României. Din păcate, ca şi multe altele, nu pot fi arătate publicului decât rar, greu şi parţial”, a spus Iohannis, precizând că “de 15 ani, Muzeul Naţional de Istorie a României trăieşte doar din expoziţii permanente”.
“Sunt îngrijorat de fapul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, specialiştii ne spun că Muzeul nu ar rezista satisfăcător unui seism important , că nu asigură o conservare şi prezentare a patrimoniului la nivelul la care ar trebui să o facă. De fapt starea Muzeului Naţional de Istorie a României este reprezentativă pentru o bună parte a valorilor culturale ale naţiunii, ce sunt îngrijite mai degrabă de oameni dăruiţi, dar cu puteri limitate, decât de instituţii”, a precizat Iohannis.
Potrivit lui Klaus Iohannis, “nu este suficient doar să afirmăm libertatea de creaţie şi accesul neîngrădit la cultură ca drepturi fundamentale, constituţionale”, adăugând că “fără a fi susţinute de mecanisme de sprijin ale creaţiei, fără programe constante şi predictibile de finanţare a protejării patrimoniului, care ocolesc decizia politică partizană, rămânem doar în sfera propagandei”.
“Acest lucru trebuie să se schimbe. Mă bucur să constat că această schimbare are bune şanse a începe de aici. Prin iniţiativa direcţiunii sale şi cu voinţa Parlamentului, Muzeul Naţional de Istorie a României are în 2015 fonduri care permit începerea proiectării modernizării instituţiei şi consolidării clădirii. Voi urmări îndeaproape eforturile conducerii pentru ca anul 2015 să constituie un nou început pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, astfel încât el să poată fi funcţional cu ocazia Centenarului României Moderne, la 1 Decembrie 2018”, a mai spus preşedintele Iohannis în cadrul evenimentului.
La finalul discursului, preşedintele Iohannis a semnat şi ştampilat panoul filatelic care cuprinde întregul poştal “Ziua Culturii Naţionale”, emis cu ocazia zilei de 15 ianuarie. Şeful statului a ţinut să precizeze că şi-a mai pus semnătura pe o astfel de ediţie filatelică, emisă cu o ocazie specială, precizând că a mai făcut acest lucru cu ocazia Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007.
“Dacă acest proiect al nostru, cu Centenarul culturii române, va deveni realitate, ne vom aminti cu mare plăcere şi de acest moment”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
“[…] a mai afirmat Klaus Iohannis.”
Nu a afirmat nimic, a citit de pe foi pentru a nu știu câta oară!
Și acest obiectiv cultural este în pericol: 14 Ian 2015 • 12:25 – “Casa în care a stat Mihai Eminescu, în paragină” – http://www.antena3.ro/romania/casa-in-care-a-stat-mihai-eminescu-in-paragina-279783.html.
Și?! Bani pentru DNA, ÎCCJ, CCR, CSM, ANI, SRI, SIE, SPP și DIICOT se găsescu MEREU…
*găsesc
Simbolul politicii şi românul
Nu crede întrunul individ/ascuns după pagina de facebook/nume, prenume chiar livid/pe ele nu vor de loc/
Şi-ntruna pagină de facebook/sunt fii adormiţi în scaunele ţării/născuţi ai domnului facebook/ crescuţi de domnul facebook/
Lumină de pe facebook luaţi/din dl.facebook mîncaţi/născut şi educat de dl.facebook/carele toate s-au făcut/
Carele pentru noi oamenii şi pentru a noastră mîntuire/ s-a-nţepenit în dl.facebook/s-a coborît pe facebook / s-a întrupat de la dl. facebook şi şade de-a dreapta facebook-ului scriind şi comentînd c-o să se facă om/
Şi s-a dosit pentru noi oamenii, în zilele de minciuni non-stop şi s-a procopsit cu gropi pentru popor/
Şi a ieşit a treia zi după uitare/ s-a suit în scaun iar şi şade de-a dreapta facebook-ului,
Şi iarăşi vor veni cu slăvi să judece poporul nevinovat de prostia lor împărătească fără sfîrşit.
Şi-ntru duhul sfînt facebook sub acoperire/carele de la ei voinţă purced prin proroci.
Întrunul facebook sfînt apostolesc şi necredincios cuvînt,
Mărturisesc că nu li se iartă păcatele şi prostiile
S-aştepte revenirea adevărului şi învierea morţilor care să-i voteze non-stop şi să le ierte nemerniciile
în vecii vecilor Amin!
Daca spune ca-l intereseza istoria Romaniei, e ceva suspect sau minte cu nerusinare.
Sunt convins ca nu-l intereseaza.
Iar in legatura cu banii alocati, imi da impresia ca el nu are nici o legatura si ca este “lucru bine facut” de guvern, dar la cules roadele, toata lumea se ingramadeste.
Eu nu cred ca a vorbit liber Iohannis asa de mult, sigur i a scris discursul MRU si l a tocit.
nota 10 neamtului pentru chestia asta cu muzeul!