România nu riscă intrarea în deflație, deși Banca Centrală estimează că inflația va rămâne în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, pentru că se înregistrează o creștere a consumului de 6%, iar până la finalul anului poate ajunge la 10%, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

“Nu (intrăm în deflație — n. r.). Și am două argumente. În primul rând, grosul acestei dezinflații, într-adevăr de tip șoc, vine nu neapărat din reducerea TVA la 19%, care nu este certă, dar nu puteam să nu o luăm în calcul. Grosul vine tot de la reducerea TVA la alimente, pentru că ponderea alimentelor în coșul de consum este foarte mare. Noi am calcula un indicator de transmisie de 60% (impactul scăderii TVA în prețuri — n. r.), dar este mult mai mare. Și perioada a fost bine aleasă, cu ofertă bogată. A fost o decizie fericită și pentru că s-a adresat unui sector al economiei care are capacități de producție”, a explicat guvernatorul BNR.

Un al doilea argument este legat de faptul că, la o creștere de 6% a consumului, care probabil se va duce la 10% până la finalul anului, nu se poate vorbi despre deflație.

“Atunci (în deflație — n. r.) se amână consumul în așteptarea scăderilor de prețuri. Pericolul nu este în scăderea prețurilor, pericolul îl constituie reducerea graduală a consumului de natură să reducă cererea și să reducă creșterea economică. Nu vedem pericol. Avem creștere de consum și avem creștere economică”, a subliniat Isărescu.

Totuși, susține șeful BNR, se conturează presiuni inflaționiste din creșterile de salarii anunțate, care sunt foarte mari.

“7% — 8% — 10% este o creștere mare și se anunță creșteri și mai mari. Cu greu poți să te gândești că ai creșteri de productivitate de 10% în actualele condiții în România. Deci, trebuie să se ducă undeva… dar vor fi ecranate de reducerea prețurilor la alimente”, a subliniat guvernatorul BNR.

Despre Codul Fiscal si masurile de relaxare, Isarescu a declarat :

După fiecare an de succes, şi 2015 este un an de succes, până acum, se formează acolo un sâmbure al viitoarei crize şi, dacă nu acţionăm din timp, întradevăr se poate ajunge acolo. Dar eu sper să fim suficient de înţelepţi să acţionăm de data asta. De câte ori trebuie să dăm cu capul într-un perete ca să vedem că e tare? Macrostabilitatea nu este sub nicio formă o toană a Băncii Naţionale sau un pretext ca să ne aflăm şi noi în treabă. Macrostabilitatea este baza pe care se poate construi durabil bunăstarea acestei ţări“.

 

14 COMMENTS

    • Dnule Tudor,

      Criza financiara a fost creata de banci prin speculatii. Dupa care datoriile au fost transferate la stat si le pateste prostimea. Acum BNRul vine cu tupeu si vrea sa supravegheze guvernul. N-ar trebui sa fie invers? Guvernul sa macrosupravegheze bancile care su dovedit cat de prost gandesc si cat de lacome sunt?

  1. Cum altfel in opinia lui Isarescu ! Romanului trebuie sa-i dai bunastare cu lingurita. Nu cumva sa i se urce la cap ! Gandire de bancher: rece, fara scrupule. Mai direct, marirea salariilor genereaza automat criza ?! Nu, criza o declansati voi bancherii, stapanii din umbra ai lumii, pentru a tine ,,prostimea” in frau. Va sfasiati intre voi pe spatele a miliarde de locuitori ai planetei. Iar noi fraierii, trebuie sa privim la voi ca la niste icoane. Jigodii ordinare, fara mama, fara tata.

  2. logica lui isarescu e “imbatabila” pe stilul hagi: e bina ca sa nu fie rau.adica e bine ce a facut guvernarea ponta cu tva la alimente( parca era nasol si se ducea in jos economia cand a fost aprobata), e bine ca abvem crestere la consum, probabil ca e bine si cu 19% la tva( aici nu a fost prea clar in exprimare tov isarescu) dar e nasol ca o sa avem crestere a salariilor. orice crestere de salarii e buna, pe la bnr, pe la companiile multinationale, pe la presedinte+presedentie, la guvern, la parlament dar ce nasol e daca o sa creasca venitul la bugetari. la ce ii trebuie unui doctor, unui profesor, unuia din administratie, politie, armata etc bani? las sa se lafaie astia de la bnr ca tot apar ei peste tot sa ne dea cu deflatia in cap pana ne saturam de ce bine o ducem. probabil ca salarii de 3-400 de euro reprezinta idealul celor mentinati nu niste amarate de cateva mii de euro ca la bnr-isti. pai de ce nu ne spune mai clar tov isarescu cam cate generatii de sacrificiu ar trebui sa mai fie? daca tot vrea sa intram in zona euro prin 2019-2020 sa o facem cu salariile alea amarate de bugetari ca astilalti care teoretic zic ca lucreaza la privati tot pe spatale bugetarilor traiesc chiar daca nu recunosc. ce ar insemna ca bugetarii astia sa nu mai folosesca produsele “privatilor”? oricum discutia e despre “presiuni inflaționiste din creșterile de salarii anunțate, care sunt foarte mari” asa ca voi bugetarilor muriti de foame sau in cel mai bun caz trageti o betie cu vin de la “casa isarescu” sa mai scoata si vesnivcul guvernator bnr un ban ca nu ii ajunge 10 000 de euro pe luna.

  3. Domnule Guvernator , va urmaream cu respect luarile de cuvint , dar in ultima vreme vorbiti din “citate” de proasta calitate , pentru ca le luati “mot a mot” de la TB , Iohannis si camatarul FMI . Ma gindesc ca dumneavoastra ca bun finantist , ca bun roman si ca traitor in Romania atit de furata , atit de nedreptatita mereu , mai ales dinafara tarii , ma gindesc doar ca va veti schimba acest discurs IMPOTRIVA oamenilor de afaceri romani si implicit , impotriva acestui popor atit de sarac si atit de asuprit , caruia dumneavoastra ii luati cu zimbetul pe buze , SPERANTA

  4. La alcoolu lui numit vin, nu are reducere de TVA? Ce zice Isăresu? Noi nu facem politică? dar cînd face conferinţă de presă spune el cu guriţa lui că e politic! Ce şi cum să mai crezi un asemenea om?

  5. Valcov a declarat in 27 februarie urmatoarele:
    „Credeţi că Franţa şi Marea Britanie sunt foarte fericite că reducem taxele? Nu. Cine din Europa e fericit că în sânul UE o ţară ca Ro­mânia va deveni aproape un pa­radis fiscal în 5 ani? Vreţi să rămânem în con­ti­nuare participanţi la banchetul european în situaţia de chelner? Eu aş vrea să fim în situaţia de in­vitaţi“

    Iar in 13 martie a fost ridicat de pe holurile B1 dupa ce a mai declarat ca “Țin foarte mult ca tendința să fie de scădere anuală și taxele să ajungă la nivelul cel mai mic din UE”

    In concluzie sunt mult prea mari interesele ca reducerea de taxe su aiba loc in Romania.
    Si din pacate vedem multi “ziaristi” care incearca sa ne convinga ca noi nu trebuie sa reducem taxele!

    • Parca erau unii din actualul pnl care racneau “jos taxele,mafie usl”.Acum tocmai ei,vuvuzelele dreacului in frunte cu mangafaua iohannis, lupta ca sa nu se micsoreze taxele? Acum nu ar fi nimic de mirare ca doar ei au marit taxele pe vremea lui boc si isi omorau neuronul cu “largirea bazei de impozitare” ca altfel la ce altceva se pricepeau ei, si asta pentru ca nu le mai ramaneau bani de ciordeala,iar acum viseaza ca “numa-ndata” se intorc la guvernare si le-ar cam trebui iar bani de ciordeala.La ce dreaq ar mai avea tara asta nevoie de ei,la ce altceva sa se priceapa,la ce altceva “ar mai fi ei buni”? Ce bine pentru tara sa mai aduca pacalicii astia,precum blaga,gorghiu,predoiu,atanasiu,marian petrache,flutur,etc, si mai ales Marele Branzoi iohannis cu “guvernul meu” de TUTE HULPAVE?.

  6. revin la postarea anterioara dupa ce l-am auzit acum cateva minute pe celebrul “analist” johannist bogdan chireac facand o afirmatie “zguduitoare” la rtv: datorita guvernului ponta a trebuit sa reduca salariile celor de la site-ul dc news. cateva semne de intrebare totusi. 1)site-ul respectiv e privat iar celebrul si plimbatul prin toate televiziunile “analist” b.c. nu a explicat de ce 2) celebrul ne anunta in direct la tv acum mult timp ca el este un simplu angajat al lui val valcu la dc news deci ce legatura are el cu salariile? nu trebuia sa se planga val valcu ca mare sef ce este sau…? 3) daca esti privat nene tu traiesti din banii pe care ii produci cam asa ne este explicata de catre “analisti” diferenta intre bugetar si privat deci…. 4) ce legatura are site-ul cu guvernul? sau te pomenesti ca l-a obligat sa-si plateasca taxele si impozitele si nu prea era obisnuit cu astea ca si restul insolventilor gen gasca lui sarbu sau realitatea alti privati de bine? 5) asta sa fie motivul deselor atacuri, in special din ultimul timp, la adresa lui ponta si al guvernarii lui? sau se adauga la vizita neanuntata si pe sestache la cotroceni? mare analist mare caracter!

  7. Domnilor aceasta este Uniunea Euiropeana în care am intrat cu mare entuziasm și care nea vrut așa cum suntem noi.

  8. Parcă plesneşte codul şi bugetul în ei, în aceşt frumoşi, deştepţi şi devreme la cardul cu salarii! Ce credeţi că nu se cam aude ceea ce se vrea? Uite aici:”crearea unui Fond Monetar European cu resursele bugetare comune,a fost pus prima prezentat în 2010 și inițial aprobat de către Germania și Franța ca un fond de salvare potențial pentru a ajuta țările membre să facă față viitoarelor probleme financiare, dar criticii au spus că riscat să submineze, mai degrabă decât creșterea stabilității UE.”
    Cum adică totul comun? Dar toate ţările au aceeaşi valoare a monedei? Cum să faci asemenea mînării doar ca să-ţi atingi scopul în ceea ce vrei pe viitor fie şi prin distrugerea naţiunii respective? Nu mai aveţi fonduri de aruncat pentru interesele voastre(antrenaţii şi distrugerile) şi sărăciţi naţiunile???http://www.thelocal.it/20150804/italy-in-favour-of-a-european-monetary-fund

  9. Radu, pînă la urmă unde sunt plasaţi banii din hotărîri judecătoreşti privind recuperarea tăierilor salariilor la învăţămînt-educaţie, că nu au ajuns la şcoli încă şi din cîte am înţeles nici nu se aude nimic de ei! Oare ministerul sau finanţele nu vor să dea banii pe care Ponta a spus cu certitudine că i-a alocat??? Dacă nu se restituie banii, restul din hotărîtile judecătoreşti definitive şi irevocabile, la ce se mai clamează??? Doar pentru a avea cuvinte în gură şi a le plasa cînd şi cum vor ei? După cum a spus Ponta, trebuia ca acum la salariu, între 6-12 August trebuia să fie viraţi şi înscrişi pe fluturaşii de salarii! Nu este nicio sumă înscrisă în plus faţă de salariul normal lunar! Ce e de făcut? Sunt cazuri în care cadrele didactice(nu toate) au nevoie pentru operaţii urgente, operaţii care le-au amînat pentru perioada concediului de vară şi nu au banii necesari pentru sănătatea lor!Ce e de făcut în acest caz??? SOS! Cine minte şi manipulează oare??? Cît mai trebuie să se aştepte pentru salvarea vieţii omul, oricare ar fi ? Trebuie să moară???

Leave a Reply