Oamenii își apără intimitatea. Astfel caracterizează directorul de cercetare de la Bitdefender deciziile milioanelor de utilizatori de WhatsApp, care nu acceptă noile condiții impuse de Facebook.

Bogdan Botezatu spune pentru RFI Romania că pănă acum câțiva ani oamenilor nu le-ar fi păsat de colectarea datelor personale, dar scandalurile în care a fost implicată rețeaua de socializare au schimbat atitudinea utilizatorilor. Facebook încearcă să lămurească situaţia şi să liniştească utilizatorii care au început deja să ia calea produselor concurente, după „uraganul” stârnit de noile clauze obligatorii din condiţiile de utilizare ale WhatsApp.

Cum ați caracteriza noile condiții de utilizare ale WhatsApp anunțate de Facebook? Violeta Cincu i-a adresat această întrebare directorului de cercetare al companiei Bitdefender, Bogdan Botezatu, care i-a răspuns:

Condițiile de utilizare a platformei au fost schimbate pentru a aduce un plus de valoare afacerilor, nu utilizatorilor de rând. Practic infrastructura acestei platforme ar fi trebuit să raporteze informații în platforma mamă, Facebook. Ceea ce unii utilizatori au perceput ca fiind foarte intruziv din cauza celebrelor scandaluri ca Cambrigde Analytica și ale altor situații în care Facebook a fost prins colectând informații. Dacă ar fi să caracterizez eu acești termeni și condiții aș spune că sunt naturale pentru o companie care face bani din agregarea informației. În orice interacțiune cu platforma, produsul principal este utilizatorul nu informațiile pe care noi le partajăm pe respectiva rețea. E natural pentru companii să încerce să facă bani chiar dacă acest lucru înseamnă încălcarea intimității și confidențialității conversațiilor utilizatorilor”.

Furtul „secretelor” de către Facebook! Zvon, fakenews sau realitate?

Depinde cum o privim. Depinde ce înțelegem noi prin secret. Au fost numeroase situații în care rețelele sociale au agregat mult mai multe informații decât ar fi avut nevoie ca să funcționeze!Un exemplu clar poate fi situația în care Facebook a folosit ramele foto pentru a înregistra conversații și pentru a vedea ce se întâmplă în jurul respectivelor ramelor foto. Dacă suntem persoane cu ceva bagaj de secrete ar fi foarte bine să fim foarte atenți ce anume partajăm în mediul online, lângă tehnologiile pe care le avem în casă. Uneori companiile care ne furnizează respectivele tehnologii sunt foarte interesate de colectarea acestor informații chiar dacă nu știu ce valoare au aceste informații pentru noi sau pentru ceilalți din jur”.

Cât de amplu e fenomenul dezertării din WhatsApp? Cazuri izolate sau fenomen?

Aparent este vorba de un exod de populație care va folosi alte servicii în paralel cu acest serviciu de mesagerie instant, fie va termina complet legăturile cu WhatsApp. De exemplu, zilele trecute, cei de la Signal, o platformă concurentă care se bazează pe confidențialitate și intimitate au declarat că serviciile lor au fost luate cu asalt și că numărul de utilizatori care își făceau cont pe platformă depășea capacitatea de procesare. E un fenomen extraordinar care pare să aibă multe beneficii de securitatea informații. Dacă până acum nimeni nu își punea problema despre ce informații trimitem pe rețelele sociale, la un moment dat schimbarea unei politici de confidențialitate ale WhatsApp forțează oamenii să își creeze conturi pe rețețe sociale mult mai sigure, proiectate pentru intimitate, cu mare respect pentru informațiile utilizatorilor. Ceea ce e un lucru foarte bun la sfârșitul zilei”.

Spectaculos a crescut Telegram. Rusia?

Telegram, deși provine din Rusia, nu mai este demult o afacere rusească. Dimpotrivă. Lucrurile stau oarecum diferit. Creatorul acestei rețele sociale a lucrat la un moment dat în Rusia dar a fost forțat să plece de acolo pentru că nu vedea lucrurile la fel cum ar fi vrut guvernul rus. Bazele Telegram s-au pus în Londra din câte știu. Un lucru foarte interesant față de celelalte platforme de mesagerie instant. Telegram nu are ceea ce numic criptare de la un capăt la celălalt. Acest lucru este foarte important pentru asigurarea confidențialității. Informațiile care nu sunt criptate între cei doi utilizatori de la un capăt la altul pot fi de exemplu interceptate de platformă, de compania a cărei servicii ne folosim, pot fi citite de angajații companiei, pot fi stocate într-un mod necorespunzător, necriptate, necorespunzător și atunci când vin hakerii peste compania respectivă toate informațiile acestea-conversațiile noastre, fotografiile- pot ajunge în public. Din acest motiv WhatsApp a câștigat atât de multă tracțiune pe piață. A fost unul dintre primele servicii comerciale care s-au lăudat cu implementarea criptării conversațiilor de la un capăt la altul. Signal din punctul meu de vedere e o alternativă mai bună față de Telegram pentru că ne oferă aceste servicii de criptare de la un capăt la altul, așa cum face și WhatsApp. Toate aceste lucruri au un efect benefic pentru utilizatori și unul mai puțin benefic pentru rețeaua socială. WhatsApp pierde în acest moment utilizatori. Dar este de aplaudat faptul că acești utilizatori au înțeles cât de mult valorează datele lor, cât de mult valorează intimitatea acestora. Iar la sfârșitul unei zile pot spune la revedere unui serviciu pe care ei îl consideră abuziv și să se mute la un alt frunizor de servicii care le răspunde acestor nevoi”, a mai spus Bogdan Botezatu, directorul de cercetare de la Bitdefender pentru rfi.ro

6 COMMENTS

 1. Toate ca toate, imi place ca ai schimbat ceva, jumatate din emisie pe care o ai cu Mircea. E o solutie buna pentru imbunatatirea imaginii si audientei, dar, continua cu relaxarea cetatenilor sa va fie si voua bine. Se apropie iar funia de voi si iar veti avea nevoie de partenerii sustinatori, nu ii veti gasi daca continuati cu teroarea caposilor infectati cu ura si invinovatiri aruncate spre cetatean!
  Apropo de vaccinuri, cred ca iti amintesti ca in ultima saptamana din noiembrie am scris ca ii paste falimentul din anumite motive, ceea ce se va si intampla! Observati ca se unesc engris cu vaccinuri sa poata furniza tarilor si nu conteaza de unde vin?! Vaccin sa fie ca nanipulatori mincinosi pentru interese financiare…se gasesc rapid! Te-am rugat si inca te rog, inclusiv pe colegii tai de trust: nu mai aruncati cu invinovatiri spre conationali!, nu-i mai agasati!, hai sa constientizam ca fiecare are dreptul de a decide ce face cu el si in familia lui! Nu suntem executanti chiar daca ar fi conducere militara! Este exagerat de multa minciuna in politica si in orice entitate pentru distrugerea increderii, nu mai poti avea incredere, fie si cand trebuie! Vacarii astia decuzionali se dau proprietari a orice si te chiorasc de la ochi cu minciunile! Aici in galvetica inca este bine, ninge ca-n basme! Deja sunt 2 zile de cand ninge linistit cu fulgi mari, strazi acoperite de omat si doar seara si noaptea se curata zapada dar se depune la loc. Zile frumoase sa ai Radu!

 2. Pentru vaccinarea a 10 mil.de persoane pina in septembrie, ai estimat intr-o emisiune, ca ar trebui vaccinate in jur de 50.000- 60.000 de prsoane. Un calcul gresit, avind in vedere ca dupa numai 21 de zile se vor adauga si cei 50.000 vaccinati in prima zi. Asa ca pentru finalizarea vaccinarii pina in septembrie ar trebui vaccinate zilnic 100.000 de persoane.

 3. Serios?
  Asta e motivul tău?
  Păi definiția vaccinului tocmai asta e, să devii imun la virus, deci cum să-ți fie frică de cei nevaccinați dacă tu și familia ta deveniți imuni?
  Ca să nu mai zic că OMS a declarat că și cei vaccinați pot răspândi în continuare virusul…

Leave a Reply