Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care ar fi trebuit validate rezultatele concursului pentru şefia Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc, a fost amânată, luni, pentru a treia oară din lipsă de cvorum. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, la plecarea de la CSM, că face apel la preşedintele instituţiei, Lia Savonea, să găsească consens pentru a se ieşi din impas. 

Plenul CSM ar fi trebuit să valideze, luni, rezultatele concursului pentru şefia Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc.

Din lipsă de corum, prşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat că şedinţa se amână.

Este a treia amânare a şedinţei care are pe ordinea de zi trei proiecte referitoare la Secţia specială.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, la plecarea de la seidul CSM, că Lia Savonea ar trebui să asigure consensul.

”Fac apel în primul rând la preşedintele CSM, pentru că este rolul preşedintelui, de a încerca să găsească consens şi să ieşim din acest impas, din această situaţie. Nu am ce să comentez mai mult decât că, din punctul meu de vedere, am dat asigurări că Ministerul Justiţiei, ministrul Justiţiei va fi un partener de dialog, cu rugămintea, pe care am spus-o şi în scris, să existe acest calendar care să cuprindă o zi şi o oră şi o ordine de zi a astfel încât asemenea situaţii să nu mai aibă loc”, a declarat Ana Birchall.

Aceasta a precizat că are un sentiment de mâhnire că există asemenea situaţii, iar CSM ar trebui să fie garantul independenţei justiţiei.

”Am un sentiment de mâhnire şi este regretabil pentru că CSM este, conform Constituţiei, garantul independenţei justiţiei. Eu sper ca acest rol să fie exercitat în continuare şi îmi cer eu scuze pentru şedinţa la care aţi văzut-o”, a mai spus Birchall.

Întrebată despre relaţia tensionată pe care o are cu preşedintele CSM, Ana Birchall a declarat: ”Nu prea înţeleg tonalitate asta de agresivitate. (…) Pentru mine colaborare instituţională este absolut normală, firească, ne putem sfătui oricând, în mine are un partener de dialog, dar agresivitatea şi a se spune altceva decât este în realitate sunt lucruri pe care eu nu am de gând să le tolerez”.

Plenul CSM era aşteptat să valideze rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la care adjunctul secţiei, Adina Florea, s-a situat pe primul loc.

Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională, ea clasându-se pe primul loc după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere.

Adina Florea a obţinut punctajul 9,86.

Pe locul al doilea s-a situat Sorin Eugen Iasinovschi cu punctaj final 8,85, în timp ce Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a obţinut punctajul 3,85.

Conform CSM, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Candidaţii au susţinut un interviu şi au prezentat un proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.

Şapte dintre membri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, cer amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Aceştia au precizat anterior că în mod deliberat nu participă la şedinţele plenului.

În schimb, reprezentanţii societăţii civile au precizat că această atitudine nu li se pare normală, scrie news.ro

8 COMMENTS

 1. Nu este nimic dubios, MCV, UE, GRECO, Comisia de la Venetia desfiinteaza SS Gestapo infiintata pentru intimidarea procurorilor onesti si a judecatorilor corecti care acum sunt anchetati de o sectie infiintata de gruparea mafiota a politicienilor infractori condusi de dragnea si tariceanu. Este dubios ca antena3 nu a prezentat reactiile profesioniste ale specialistilor straini si romani care au precizat de la inceput ca aceasta sectie a fost creata impotriva unei justitii independente si profesioniste

  • Dubios este că utilizați termenul “înființată”. De fapt această structură a fost înființată pe “șest” de mai mult timp de DNA, sub “înțeleapta” tutelă a acestuia… Nu știați? Informați-vă!

   • Nu. Se pare ca a fost infiintata pe vremea lui base si Macovei, prin 2004, se numea Biroul.de.investigatii infractiuni ale magistratilor si…politistilor ! chiar la Parchetul ICCJ. Se pare ca base si Macovei vroiau inclusiv controlul MAI.
    Atunci nu a facut nimeni greva la CSM.

 2. Știți ce cred că se întâmplă, pe lângă jocurile șobolănești din mecansimul propriu-zis? Cred că ăștia încearcă să-i spună Adinei Florea că mai sunt alții deasupra ei care pot să „call the shots”, din moment ce pentru a treia oară, au amânat chestiunea.

  Cu stimă.

 3. Tot Universul cere desfiintarea unei sectii de intimidare a justitiei , cand Kovesi a iesit prima intr-un concurs european ca Sef Procuror European nu ati aclamat acest fapt, acum va pare rau …mare ciudatenie, dubios chiar

 4. O certitudine e,Adina Florea e cea mai calificata,9,86 de tot respectul,admisa si nu vad sensul acestui balci!Vor sa para ridicoli?Chiar nu sunt in stare sa se adune?”Boicotul”fiind solutia prostului,ever,nicicand nu a fost o solutie inteligenta statu’capra ci doar a confirma coeficientul de prostie!Asa ca rapid,adunarea,validarea si terminarea balciului!

 5. Secția Specială – SS – de anchetare a magistraților are rolul de a distruge mari dosare de corupție fie prin retragerea apelului declarat de DNA, fie prin preluarea abuzivă a dosarelor de la procurori. Azi, SS l-a scăpat pe Sebastian GHIȚĂ de un alt dosar penal.
  Este exact cum e descris în raportul dat publicității de Comisia de la Veneția care cere DESFIINȚAREA Gestapoului politicienilor penali, așa cum mai cer GRECO (Grupul Statelor Anticorupție al Consiliului Europei) și Comisia Europeană prin MCV.
  Această structură de parchet trebuie să DISPARĂ!
  Later edit: Și Darius Vîlcov vrea să fie anchetat de SS pentru divulgare de documente secretizate, care – culmea!- i-au fost date de Adina FLOREA, șefa provizorie a structurii de hăituire a magistraților. De ce? Ca să i se închidă dosarul!

Leave a Reply