Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi ceilalţi membri ai Guvernului, că Guvernul român este pregătit pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, şeful Executivului european precizând că problemele privind statul de drept nu au legătură cu preşedinţia UE, ci cu relaţia bilaterală. El şi-a exprimat speranţa că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că în România statul de drept este respectat.
”România re în faţă atribuţii extraodinar de dificile, trebuie să cădem de acord pe calea spre summit-ul de la Sibiu supra liniilor de bază ale viitorului acord financiar, al cadrului financiar multianual. Avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masă. Preşedinţia austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lucru preşedinţiei române într-o perioadă foarte scurtă, pentru că Parlamentul European va finaliza activităţile în aprilie. Am văzut astăzi cât de bine sunt pregătiţi miniştrii în domeniile lor şi sunt convins că România va reuşi să finalizeze un număr mare de proiecte care sunt pe masa Parlamentului şi a Consiliului. Cred că se întâlnesc în foarte multe puncte programele CE cu ale Guvernului României. Mai sunt divergenţe în ceea ce priveşte statul de drept, am discutat despre acest lucru, dar acest lucru nu priveşte preşedinţia Consiliului UE, ci ţine de relaţia bilaterală cu Comisia Europeană”, a afirmat Juncker, în conferinţa de presă comună cu premierul Dăncilă.
”Sunt convins că până la finalul mandatului actualei Comisii vom primi România în spaţiul Schengen, dar mai sunt eforturi de făcut”, a mai declarat preşedintele Comisiei Europene, scrie news.ro
Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut marţi, la Bruxelles, întrevederi cu secretarul general al Consiliului UE şi cel al Parlamentului European (PE), Jeppe Tranholm-Mikkelsen şi Klaus Welle, şi cu preşedintele Comisiei buget din PE, Jean Arthuis, fiind discutat contextul în care urmează să se deruleze Preşedinţia României la Consiliul UE, informează MAE.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, în convorbirile cu oficialii europeni, a fost evocat contextul în care urmează să se deruleze Preşedinţia României la Consiliul UE, marcat de procesul Brexit, alegerile pentru Parlamentul European, finalizarea procesului de reflecţie privind viitorul Uniunii şi negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.
Ministrul delegat pentru afaceri europene a subliniat importanţa unei strânse cooperări cu toate instituţiile europene, evidenţiind, în context, rolul Parlamentului European ca partener-cheie în finalizarea negocierilor dosarelor aflate pe agenda europeană. În acest context, el a arătat că România va face eforturi pentru a facilita avansarea negocierilor în dosarele europene prioritare, în efortul comun de a obţine rezultate în beneficiul întregii Uniuni.
În dialogul cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, George Ciamba a menţionat importanţa unei cooperări strânse cu Secretariatul General în gestionarea aspectelor practice în procesul decizional generate de specificul finalului de legislatură europeană.
În discuţiile cu Klaus Welle, ministrul delegat a exprimat întreaga disponibilitate a viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE de a contribui la avansarea cât mai consistentă a negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cu scopul de a permite astfel atingerea unui acord în timp util privind acest dosar.
De asemenea, Ciamba a punctat în dialogul cu reprezentanţii PE importanţa unui angajament constructiv din partea tuturor statelor membre, a Parlamentului European şi a Comisiei Europene pentru facilitarea unei abordări pozitive în acest dosar de importanţă majoră, inclusiv în perspectiva alegerilor europene.