Sunday, December 29, 2024
1.7 C
Bucharest

Jurnalistul german Vlad Georgescu despre bomba EADS

Jurnalistul german Vlad Georgescu mi-a trimis acest articol pentru a fi publicat in exclusivitate pe www.radu-tudor.ro. Sunt amanunte jurnalistice foarte interesante in legatura cu filiera romano-germana intr-un scandal urias de coruptie, anchetat si la Berlin si la Bucuresti : EADS. Mentionez ca articolul reprezinta strict punctul de vedere al autorului si il voi reda ca atare, inclusiv titlul.

Dosarul EADS – Tacerea Presedintelui, rolul Germaniei

Vlad GeorgescuArticolul meu publicat in Octombrie 2014 in „Huffington Post“ si „Der Freitag”, in care descriam pe scurt rolul unor personaje politice atit din Romania, cit si din Germania, a disparut. Ambele magazine online s-au decis sa le stearga de pe firmamentul publicistic in urma interventiei fostului cancelar german Gerhard Schroeder. Deoarece in calitatea mea de redactor sef al magazinului LifeGen.de am refuzat sa retrag articolul de pe site-ul nostru, Schröder m-a dat in judecata. Fostul cancelar, care a fost present la iscalirea contractului EADS pe data de 12. August 2004 la Bucuresti, doreste ca numele lui sa nu fie mentionat in contextual celui mai mare scandal de coruptie la nivel de stat din istoria Uniunii Europene. Evident: Ma simt oarecum onorat, iar prima faza a procesului care se va desfasura la curtea Landgericht Hamburg in luna Martie. Totusi observ cu mare neliniste cum sub conducerea noului presedinte roman, Klaus Iohannis, elanul investigativ si de anchetare in cazul EADS s-a cam evaporat. Presedintele Iohannis, caruia i-am transmis o liste cu intrebari prin biroul de presa in legatura cu dosarele EADS si cazul HSBC inainte ca Swiss Leaks sa fi aparut in public, nu a avut si se pare cu nu are timp de a ne acorda raspunsurile cuvenite. Iar Directoratul National de Anticoruptie, care a ajuns laudat pina si de New York Times si care desfasoara o activitate admirabila de anchetari, in cazul EADS se pare ca a reluat cursul de amnezie.

Acum cateva saptamani, Laura Kovesi explica faptul ca in dosarele Microsoft si EADS sunt de fapt aceleasi retele. Dar in arestarea Elenei Udrea – anticipata de mine prin articolul din Octombire 2014 – cuvintul EADS este un cuvant uitat.

Exista totusi niste intrebari care trebuiesc clarificate.

Si aici nu discut despre rolul fostului cancelar german Gerhard Schröder – pe aceasta tema se vor afla multe in cadrul procesului de la Hamburg. Si s-au scris multe in presa si literatura germana. Cine doreste sa se informeze despre legaturile anului 2004 poate citi cartea celui mai renumit jurnalist de investigatii german, Jürgen Roth, care aparuse deja in anul 2006 sub titlul “Der Deutschland Clan”. Adica “Clanul Germania”, o carte in care Roth explica pe nenumerate pagini sistemul relational care a dus la iscalirea contracului intre MAI si EADS.

Asadar, tacerea presedintelui Iohannis de astazi si tacerea doamnei Kovesi in legatura cu EADS nu pot fi explicate prin faptul ca nu s-ar sti deja multe lucruri elementare despre personaje politice germane care se afla de mult in rolul fericit de a fi pensionari.

Cine doreste sa gaseasca o posibila explicatie trebuie sa analizeze mai profund personajele politice ale Guvernului german din anul 2004 si cele active ale guvernului german din 2014.

Si aici, cu o oarecare mirare, vom gasi ministrul de externe si fostul vice-cancelar, Frank-Walter Steinmeier. Actualul ministru de externe in guvernul Merkel pe timpul cancelarului Gerhard Schröder era seful vestitului si puternicului KANZLERAM, precum si seful coordinator ale servicilor secrete germane, printe care se Numara si Bundesnachrichtendienst (BND).

Si ca sa nu fiu dat in judecata degeaba si de actualul ministru de externe german subliniez ca nimeni nu a spus sau a scris ca Domnia sa ar fi fost corupt in legatura cu acel contract EADS uitat de Iohannis si Kovesi. Dar avand in vedere ca EADS era – si este – cel mai mare concern militar franco-german, infiintat cu sprijinul cancelarului Gerhard Schröder, trebuie sa ne intrebam – si sa-l intrebam prin Steinmeier – daca si ce a stiut despre modalitatile legendarului contract la timpul iscaliturii.

Deoarece contractul EADS nu s-a efectuat intre firme – si nici de catre o firma germana fara legaturi directe si pina astazi irevocabile la nivel inalt de stat federal – Domnul Steinmeier trebuie sa dea raspuns publicului despre functia si rolul sau de atunci.

Daca seful KANZLERAMT in functia sa de atunci, inclusiv de coordonator ale serviciilor germane, nu a primit sau nu a inteles rapoartele transmise de catre BND din Bucuresti, intrebarea secunda ar fi : De ce nu le-a inteles, si de ce nu le-a primit? Iar daca le-a primit, am dori sa stim: Oare nimeni din guvernul german nu a observant sistemul de coruptie si frauda, nimeni nu a inteles sa citeasca studiul ridicol de fezabilitate al companiei si chiar nimeni din guvernul Schröder – insusi excelenta sa – nu au priceput ce iscaleste EADS Deutschland GmbH la Bucuresti cu Schröder de fata?

Tacerea presedintelui Romaniei si agresivitatea juridica a fostului cancelar german sunt o incercare de a ma stopa, avind in vedere ca un personaj politic din epoca EADS se afla la carma Germaniei in functie de ministru al afacerilor externe?

Am putea specula, dar mult mai intelligent ar fi sa gasim o solutie.

Romania plateste peste un milliard de dolari pentru un contract care se adevereste de a fi pina in ultima speta plin de coruptie – nu ar fi intelligent ca acest contract sa fie anulat in totalitate, economisind banii publici romani care se platesc in rate?

Nu ar fi intelligent ca Laura Kovesi sa-si continue lupta contra coruptiei fara sa fie supusa presiunilor de genul politic? Si Klaus Iohannis, privit de departe si in caliatea mea de cetatean german, nu ar fi bine sa aiba curajul de a deschide in sfirsit dosarul EADS la nivel de stat si in discutiile cu Angela Merkel?

Romania este o tara bogata, devorata de 25 de ani de hoti si mafioti la nivel de stat. Totusi generatie tanara are un drept la un viitor – nu ar fi intelligent ca cei care sunt condamnati la ani grei de inchisoare sa-si piarda averile fuarate, in acest fel statul recapatind ceea ce a fost furat?

Iar last but not least, si probabil cel mai important aspect: Nu ar fi intelligent ca Romania sa se foloseasca de informatiile serviciilor secrete romane, in loc ca acestea sa fie tinute la sertar din motive politice – prin acest fel demascand orice sistem fraudulos, chiar daca acesta ar functiona cu parteneri din tari vestice de genul Germaniei?

Cine doreste ca Uniunea Europeana sa aiba un viitor si cine doreste Romaniei o viata mai prospera decat cea pe care o vedem acum, va fi nevoit sa arata curajul de a demasca toate structurile corupte. Nu selectiv, cum observam in cazul EADS si HSBC, ci in totalitate.

Acest fapt – nu procese si acte de intimidare sau sfidare contra jurnalistilor de investigatie- ar fi “Romania lucrului bine facut.”

Vlad Georgescu, jurnalist german

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img