Curtea de Apel București a respins joi, 27 aprilie, cererea de suspendare a deciziei ASF de revocare a licenței de funcționare a Euroins România. Euroins Insurance Group (EIG) a cerut în instanță suspendarea şi anulare a deciziei Autorităţii de Supraveghere din 17 martie 2023 de revocare a licenţei de funcţionare a Euroins România.

Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată la data de 27.04.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de controlToate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

EIOPA,  Autoritatea Europeană de Supraveghere pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale a validat deciziile ASF in raportul controlului la Euroins, constatând că cerința de capital de solvabilitate (SCR) în cazul Euroins este de circa 500 milioane de euro, potrivit surselor noastre.

Foto : Nicu Marcu, presedintele ASF

Presa a dezvaluit ca Euroins are legatura si cu circute financiar bancare ce duc catre Rusia.

https://newsweek.ro/investigatii/bani-rusesti-pentru-liderul-pietei-rca

https://www.libertatea.ro/stiri/banca-ruseasca-sanctionata-joi-de-sua-a-finantat-activitatile-eurohold-proprietarul-euroins-in-romania-4514163

https://www.libertatea.ro/stiri/pentru-ca-au-detinut-o-banca-din-moscova-care-sprijina-eforturile-federatiei-ruse-patronii-euroins-assen-hristov-si-kiril-boshov-au-fost-pusi-pe-lista-de-sanctiuni-a-ucrainei-4519948

Leave a Reply