Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, vineri, că România se confruntă cu un deficit foarte mare de piața muncii în sectoare precum IT, sănătate, construcții și agricultura, iar românii care au plecat să muncească în afară, mulți dintre ei chiar în aceste domenii, trebuie atrași înapoi, mai ales a celor care lucrează în mediul rural.
“O situație care devine din ce în ce mai îngrijorătoare (…) este aceea că în ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piața muncii din România în ceea ce privește câteva sectoare: IT-ul, construcțiile și agricultura. Dacă mâine sunt 12.000 de absolvenți de IT ei vor fi imediat absorbiți de piață în următoarea săptămână; medicii — scoatem posturi de medici la concurs și nu se prezintă nimeni, sau oricum pe 10 locuri se prezintă un singur candidat; piața de construcții, unde problema foarte mare va veni anul viitor (…) când va intra în funcțiune PNDL-ul II, care înseamnă o sumă de aproximativ 30 de miliarde de lei, bani pe care îi vor gestiona toate localitățile și în special cele din mediul rural, pentru că banii merg acolo, către proiecte de apă, de canalizare, de școli, de grădinițe, dispensare ș.a.m.d., dar vom avea o problemă cu forța de muncă în construcții și abia anul viitor o să ne dăm seama cât de gravă este această situație. Anul acesta, din ianuarie până acum, avem 20.000 de locuri de muncă în plus în construcții, dar cererea este mult mai mare și ajung la al patrulea sector foarte important unde este un deficit foarte mare de forță de muncă, cel din agricultură”, a spus Lia Olguța Vasilescu la Pitești.
Ministrul Muncii a participat la dezbaterea cu tema “Dezvoltarea economică, socială și culturală a zonelor rurale din România” organizată de Confederația Sindicală Națională Meridian și Federația Agro Propact, la care au mai fost prezenți ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, și europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Ministrul Muncii a precizat că România trebuie găsească soluții pentru a rezolva problema deficitului de forță de muncă, iar una dintre acestea ar fi atragerea românilor plecați înapoi în țară.
“Românii care au plecat în afara granițelor lucrează în special în aceste sectoare (…) în IT, mulți medici plecați, mulți plecați în construcții, mulți plecați în agricultură. Și iarăși, anul acesta ne-am dat seama, dar vom vedea și în anii următori, că va trebui să găsim soluții pentru atragerea înapoi a românilor, mai ales a celor care lucrează în mediul rural”, a mai spus ministrul Muncii.
Vasilescu a mai afirmat că pentru rezolvarea problemei forței de muncă, Guvernul a inițiat mai multe proiecte, iar în acest sens luna trecută a trimis Parlamentului un proiect de lege redactat de Guvern care se referă la agențiile de mediere între cererea și oferta de muncă în mediul rural, s-a extins perioada în care zilierii pot să lucreze pentru același beneficiar, de la 90 la 180 de zile, iar de anul viitor va veni și cu o strategie separată în ceea ce privește locurile de muncă, cu un proiect pe care l-a inițiat la Craiova când era primar — bursa locurilor de muncă a primăriei.
“Bursa locurilor de muncă a primăriei a funcționat foarte bine. Mi-am dat seama după zeci de audiențe ținute în primărie, că oamenii veneau să întrebe unde să se ducă să lucreze. Și le spuneam: ok, dar la AJOFM sunt locurile de muncă prezentate, se fac tot felul de burse de locuri de muncă. Oamenii știu că trebuie să întrebe primarul. În mediul rural acest lucru este chiar mult mai accesat decât în orice oraș din România. Oamenii țin legătura cu primarul. Și atunci ne-am gândit că această bursă a locurilor de muncă să aibă legătură și cu primăria, cu comunitatea locală, și mai ales este valabil pentru românii care au plecat în străinătate și care vor să se întoarcă să lucreze și în loc să acceseze site-ul AJOFM-ului care se referă la întreg județul este cel mai bine să știe exact în localitatea lor de domiciliu ce se întâmplă, ce locuri de muncă sunt disponibile și îi așteaptă. Tot ca să preîntâmpinăm migrația românilor anul acesta am mai făcut un lucru importat, anume am subvenționat chiria și plata utilităților pentru cei care își găsesc un loc de muncă la 50 de kilometri de localitatea de domiciliu”, a mai spus ministrul Muncii la Pitești citat de Agerpres.
Da. Sigur. Din vorbe. Daca ne uitam la fapte observam ca cei mai importanti sunt functionarii din primarii (aia cu triplari de salarii) si pe locul doi alti functionari din stat. Si parlamentarii desigur, musai pensii speciale marite.
Doctori? La anu prin martie mariri. Daca nu se schimba modificarea.
Comentarii,comentarii..insa nimeni nu vorbeste /scrie de ” de cata carte ai, de atata ai parte “. Cei care au taiat frunza la caini prin gimnaziala si apoi gimnaziu ( ca,vorba aia..ii musai sa le faci), vor imbogatire rapida motiv pentru care ” o taie ” pe afara la generic spus ” cules capsuni, spalat la popou si alte ” munci calificate “… doar cativa pleaca si care mai au si ceva carte ! De stat in tara si pus umarul la treaba ,nema !
Sunt 4 (patru) milioane de oameni care nu muncesc si stau pe ajutoare sociale in tara, deci nu e criza de forta de munca ci de oameni care vor sa munceasca. Fuge lumea de munca…
Cei care au plecat n-au plecat de bine ce le era si sigur nu se mai intorc.
Ministrul Nemuncii a dat declaratia dimineata sau seara? Poate asa ne explicam duiosia si grija fata de doctori si cei din IT. Parca trebuie sa dea inca o ordonanta la ordonanta ordonantei legii ca sa dreaga busuiocul.Guvernul,,o sa daca o sa” infiinteze bursa atunci sigur o sa apara locuri de munca in domeniul bursei locurilor de munca care nu exista. Pana la bursa toti romanii dupa codul fiscal nou au mult de munca in 2018 la stat. Pe 6 ian se da startul la impozite locale (drumuri la primarii), schimbat taxe de marcat (drumuri la anaf) schimbat contracte,carduri de sanatate,permise,buletine ochiometrice si pasapoarte……. taloane…..bursa…..verificare contributii la casa de pensii si casa de sanatate…mitingeala…. cand sa mai muncesti daca ai atat de muncit cu statul care iti da de munca gratis si pe saturate ca sa le fie lor. Bineeee!
doamna Ministru ar fi trebuit să-și dea demisia după ce aleșii locali și-au triplat lefurile. / doamna Ministru spunea că nu este posibil ca primarii să-și mărească lefurile și apoi să ceară bani de la guvern pe motiv că nu mai au bani.
“anul acesta ne-am dat seama, dar vom vedea și în anii următori, că va trebui să găsim soluții pentru atragerea înapoi a românilor” Hahaha !
Cred ca nici daca se dizolva PSD si/sau devine un adevarat partid social-democrat european nu se intorc decat vreun sfert din cei plecati.
Li s-a mai spus si dupa Colectiv ca lumea nu pleaca neaparat doar pentru bani, ci pentru conditii decente, un loc unde sa nu fie furati de politicieni si pentru un viitor !
Sa le luam pe rand … IT e un domeniu mare , nu inseamna doar programatori ci si electronisti automatisti (aici e buba nu in software ) si asta din cauza slabei pregatiri practice a absolventilor ..
Bonus firmele din software au puse pe site-uri job-uri nu din cauza ca au deficit de personal ci ca ele cauta minti luminate si da ca sa puna presiune pe actualii angajati …
Constructii … aici e o mare problema , lipsa profesionalelor dar si rusinea tinerilor de a avea o meserie gen dulgher …prefera marketing
Mai punem si patronii parteneri de partide care nu se pricep la constructii si avem un tablou al deficitului
Agricultura e alta problema si anume automatizarea ( asta e si o consecinta a IT-ului )
Romania e tara din UE cu cea mai mare pondere ocupata in agricultura , dar cei mia putini angajati in agricultura calificati
Despre amendamentul potrivit căruia fiecare angajat va fi obligat să poarte asupra să o copie a contractului de muncă plus actele adiționale știți ceva? Că așa ziceau niste parlamentari de Timiș, că a trecut deja ce comisia de muncă. P.S.: lipsa actelor se sancționează cu amendă de 10000 de lei de către reprezentanții ITM
Oare doamna Ministru stie cat dilentantism exista pe piata muncii romanesti, nu generalizez ? Cei cu experienta, pricepere, daruire si raspundere sunt “mancati” de tot felul de venetici, aroganti, neprofesionisti, unii cu facultati cu denumiri “colorate”, niste semidocti aflati in tot felul de grade de rudenie ale celor care i-au angajat, asta mai ales la stat dar si-n privat. Da, da, sa-i atragem inapoi pe cei plecati … .
Mai tanti olguta,din biroul tau,de la inaltimea functiei si gandirii tale,nimic nu are legatura cu realitatea! Investitii in nimicuri sau de proasta calitate,locuri de munca pentru sclavie cu 500-750 lei…du-te tu si lucreaza pe banii astia sa vedem daca iti ajung o luna de zile si daca iti convine! Tie/voua nuva mai ajunge cat v-ati dat nesatuilor! Investitiile se fac de cea mai proasta calitate ca nimic nu e de calitate,vezi investitiile la apa-canal,care se fac pe costuri uriase dar cum si cand au chef dar tot prost executate,mai mult,batranilor li se cere bani pentru lucrari,einu nestiind ce inseamna fonduri europene,escrocii tot escroci raman indiferent de partid sau afacere! La it-isti,le-ati dat bonusuri cat cuprinde si tot nu le convine,ce sa mai spui de 500-750 lei pe luna?!
un fotograf de la politia locala castiga 5.000 de ron, fara studii superioare, deci mai mult decat un ofiter din politia nationala. deh , psd-ul a mituit primariile care au influenta majora asupra electoratului. sa traiasca psa-ul, preturile carburantilor au crescut de la 4,3 la 5,3 iar tariceanu nu vede, cursul a explodat, roborul a crescut , energia a crescut. maine ma duc sa ma angajez gunoier la primarie, o sa cistig 4.000 de roni -:)