Camera Deputaţilor a decis miercuri că berea vândută la halbă va avea un TVA de 9% în loc de 24%. Raţiunea unei asemenea măsurii este, potrivit iniţiatorului acestui amendament la ordonanţa de reducere a TVA la alimente, deputatul Adrian Merka, sprijinirea turismului, având în vedere că berea se consumă vara, se consumă în centrul oraşelor sau în staţiuni, dar şi că ieftinirea ei va majora consumul, ceea ce va crea mai multe locuri de muncă.
Mai mult, industria locală ar urma să fie încurajată întrucât berea la draft are un termen de valabilitate redus, prin urmare se produce pe plan local.
“Este un test. Dacă majorarea consumului de bere ca urmare a reducerii TVA va aduce mai multe încasări la buget, atunci putem lua în calcul din toamnă reducerea TVA şi la băuturile alcoolice, cum se întâlplă în alte ţări cu tradiţie în turism. În Grecia TVA-ul la mâncarea din restaurante este zero, iar la băuturile alcoolice este 9%”, spune Adrian Merke, deputat al minorităţii slovace.
Doar berea vândută la draft beneficiază de TVA redus pentru că ea se vinde în localuri specializate, comercializarea ei presupune existenţa unor instalaţii special iar creşterea consumului pe acest segment va antrena mai multe angajări (ceea ce nu s-ar întrâmpla în cazul majorării consumului de bere îmbuteliată vândută de magazine, dacă şi aici consumul ar creşte ca urmare a unei eventuale reduceri TVA), mai spune iniţiatorul.