MAE a luat notă cu ”consternare” de articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă şi preluat de postul public de televiziune ZDF cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voinţă a Transilvaniei de unire cu România.
MAE a luat notă cu ”consternare” de articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă şi preluat de postul public de televiziune ZDF cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voinţă a Transilvaniei de unire cu România.
MAE reaminteşte faptul că documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanţi ai minorităţii germane din Transilvania şi Bucovina.
”Erorile grave pe care le conţine ştirea de presă menţionată, din necunoaştere sau rea intenţie, aduc atingere adevărului istoric şi prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) şi Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificaţiei acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corectă şi obiectivă a publicului. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri pe lângă redacţia Agenţiei Germane de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur), respectiv a postului public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), în vederea oferirii clarificărilor necesare şi solicitării rectificării celor prezentate”, se mai arată în comunicatul MAE citat de Mediafax.
Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a declarat, luni, în exclusivitate la “Sinteza zilei”, că este de neînțeles eroarea făcută de jurnaliștii germani ai agenției Deutsche Presse Agentur.
“Este de neînțeles cum o agenție de știri, chiar dacă ea nu este o agenție de stat, este o agenție privată – are acest nume care poate fi înșelător, Deutsche Presse Agentur, dar acționarii aici sunt reporterii, 4.000 de reporteri în întreaga lume care produc câteva sute, dacă nu mii de știri în fiecare zi.
Este o știre anonimă, este un fapt. Din cauza asta e cu atât mai de neînțeles cum o știre care de fapt ar trebui să se bazeze pe o expertiză exactă, tehnică, fără interpretări și care să țină cont și de realitatea îndeobște acceptabilă și a unui eveniment istoric mai vechi, să zicem de acum 100 de ani, a putut să conțină această eroare foarte gravă și inacceptabilă”, a declarat Emil Hurezeanu, la “Sinteza zilei”.
Emil Hurezeanu, a transmis o scrisoare agenției germane de presă DPA în care face anumite precizări referitoare la istoria modernă a României, după articolul de presă apărut de Ziua Națională a României în care se spune că România a aniversat la 1 Decembrie 100 de ani de la momentul în care a anexat o parte din Ungaria.
“Stimate domnule Gosmann, cu consternare am luat la cunoștință despre informarea Dvs. legată de Ziua Națională a României din data de 1 Decembrie, preluată de ZDF.
Formularea tendențioasă, deja din menționarea cuvântului “anexare” în titlul articolului, este regretabilă și indică o cunoaștere cel putin deficitară a istoriei. În data de 1 Decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Națiională, unde au participat 100.000 de persoane și s-a hotărât Unirea provinciilor istorice, cu participarea tuturor confesiunilor relegioase, tururor stărilor sociale.
Documentul adoptat atunci, Proclamația de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina.
Dacă actul din 1 decembrie 1918, pe principiul autodeterminării și al votului democratic al majorității, recunoscut prin tratatele de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920) este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci înseamnă că eu, ambasadorul României, țară membru în UE și NATO, în 2018 și Dvs., director general al DPA în Germania țară-membru în UE și NATO, în 2018, trăim în lumi și momente istorice complet diferite.
Dacă acest lucru înseamnă pentru Dvs. anexare, atunci întreaga arhitectură geopolitică de după Primul Război Mondial reprezintă doar o serie de anexări.
Cer în mod ferm repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei”, este mesajul transmis de ambasadorul Emil Hurezeanu.