Nava franceză ‘FS Marne’ a executat o manevră de reaprovizionare pe mare împreună cu Fregata ‘Regele Ferdinand’, acesta fiind primul transfer de combustibil AVCAT, pentru elicopterul Puma Naval, realizat în Marea Neagră cu o navă românească, informează Statul Major al Forţelor Navale Române, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

‘Realizarea transferului de motorină şi de combustibil AVCAT pe mare între cele două nave militare a avut la bază procedurile standard NATO de operare pentru aceste situaţii şi s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă maximă, ‘demonstrând încă o dată profesionalismul ridicat al militarilor din Forţele Navale şi operabilitatea acestora cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică’, a precizat sursa citată.

Nava franceză ‘FS Marne’ face o escală în Portul Constanţa, în perioada 21 – 24 iulie, după ce a participat la exerciţiul Breeze 18, organizat de Forţele Navale ale Bulgariei.

O delegaţie militară franceză se va întâlni cu reprezentanţi a Statului Major al Forţelor Navale, în timpul escalei navei ‘FS Marne’ la Constanţa. În cadrul întâlnirii vor fi discutate aspecte legate de dezvoltarea relaţiilor militare româno-franceze prin participarea la diferite exerciţii în Marea Neagră, a mai precizat comunicatul citat.

Nava franceză ‘FS Marne’ (A – 630) va desfăşura un exerciţiu comun cu Dragorul Maritim ‘Lt. Dimitrie Nicolescu’ (DM-29) în ziua de 25 iulie, după plecarea din Portul Constanţa.

‘Noul mediu de securitate imprevizibil de la Marea Neagră, cu provocări şi ameninţări, stimulează dezvoltarea măsurilor de întărire a securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice, prin desfăşurarea a numeroase exerciţii pe mare de către marinarii militari români şi partenerii NATO, pentru asigurarea unei prezenţe de forţe robuste, la graniţa sudică şi estică a spaţiului euro-atlantic. Fregata ‘Regele Ferdinand’ şi Dragorul Maritim ‘Lt. Lupu Dinescu’ îşi continuă, în Marea Neagră, activităţile din cadrul grupărilor NATO din care fac parte, având misiuni de supraveghere maritimă, precum şi numeroase exerciţii în comun cu celelalte cinci nave partenere’, se precizează în comunicat.

4 COMMENTS

  1. Mda. În curând manevrele din Marea neagra se vor face în tandem romano-rusesc așa cum visează PSD – ALDE (e visul lor umed de fiecare seara).

  2. Eu stiu ca sunteti un excelent analist militar dar, ma asteptam de la Dvs. sa explicati publicului larg ce inseamna “transfer de combustibil AVCAT” (abrevierea), ca sa stie toata lumea despre ce vorbiti, pentru a putea aprecia toata operatiunea descrisa de Dvs. la adevarata valoare.

  3. Franta vrea sa ne ajute si are tehnologia necesara pentru a ne proteja, plus experienta dobandita in lupta pe mare.

Leave a Reply