Pentru prima dată după experiența teribilă a închisorii, reputatul om de știință Gheorghe Mencinicopschi a decis să vorbească. El a fost duminica seara la Editie speciala, Antena3.

Cum a trăit această perioadă teribilă a vieții sale, ce simte când află chiar de la fostul președinte că nu a fost o sentință, ci o execuție? Un interviu așteptat de o țară întreagă.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a mărturisit, în primele cuvinte, că a iertat pe toată lumea implicată în tot acest proces. Profesorul a explicat că discuția despre adevăr și justiție este mult mai complexă decât pare.

“Ce este adevărul? Adevărul absolut este doar al lui Dumnezeu. Omul poate să aibă adevăr parțial, poate să aibă bucățele dintr-un puzzle și nu poate să vadă imaginea completă”, a explicat profesorul Mencinicopschi.

Totuși, profesorul a mărturisit că această perioadă a vieții a lăsat urme adânci în viața sa și a celor apropiați.

“Nu îmi trebuie o confirmare din partea cuiva ca să cred că am triumfat. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că cea mai mare suferință a mea a fost despărțirea de familie. Asta a fost cea mai mare durere, când îți iubești copiii, soția. Sunt de părere că nu trebuie să răspunzi cu rău răului. Familia a fost unită, dar a fost puternic afectată. Dezastrul cel mai mare a fost emoțional, dar au existat și probleme din punct de vedere financiar. Am fost și suntem afectați în continuare. Încă mai este problema cu casa, dar mulțumesc lui Dumnezeu, acum suntem împreună. A fost un Crăciun trist, pe de-o parte. Și vesel pe de altă parte. Trist pentru că sunt probleme financiare, o treime din pensie a fost poprită. După 50 de ani de activitate. Pentru că am avut mulți ani muncă de laborator de mare risc, am lucrat cu substanțe periculoase. Și am lucrat în laborator din pasiune, sincer vă spun. Am făcut și niște descoperiri la momentele respective. Am și niște probleme de sănătate. Chiar grave. Boală cardiovasculară, cu stenturi”, a mărturisit Mencinicopschi.

Despre momentul condamnării

Profesorul a explicat cum a trăit momentul condamnării, când a aflat care este sentința:

“Am avut un moment de perplexitate. Nu îmi venea să cred. A fost un șoc formidabil. A fost un șoc emoțional care nu mă viza pe mine direct. Atunci am conștientizat ce rău s-a făcut familei mele. Sigur că și ceilalți, care au fost și ei condamnați, au trăit aceleași clipe de groază. Sunt sigur. Dar aș vrea să mulțumesc acum tuturor celor care mi-au trimis mesaje, care m-au încurajat pe mine și familia mea”, a mărturisit Gheorghe Mencinicopschi.

Despre lumea din spatele gratiilor

În plus, profesorul a explicat care este lumea din spatele gratiilor, un mediu foarte stresant și a recunoscut chiar că cererea de grațiere nu a fost inițiativa sa, ci a familiei.

“Este o lume a durerii și poate a multor nedreptăți. Este un mediu stresant. Și aș îndrăzni să spun că nu numai pentru deținuți, dar și pentru lucrători. Este un stres formidabil. Mediul rămâne stresant pentru cei care se află acolo. Sunt foarte mari probleme. Eu nu am fost de acord cu cererea de grațiere. Familia a insistat. Nu pot să fi ipocrit, nu pot să spun că aș fi vrut să rămân acolo, în acel mediu, dar am avut un fler, să nu trăiesc o dezamăgire. Dacă aș fi avut așteptări mari, e posibil să mă fi distrus. Și atunci am preferat să îl las pe Dumnezeu să judece și să acționeze. Prin mâna unor oameni. Nu am avut zile de permisie, pentru că nu am vrut. Nu am vrut să merg acasă, pentru că ruperea din nou de familie ar fi fost dureroasă. Nu am insistat pentru acest drept”, a explicat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

10 COMMENTS

 1. Patit fiind, am constatat ca injustitia in justitie e la ea acasa in tarisoara noastra:

  1)
  UNOR reprezentanti ai justitiei

  Stand mandri-nvesmantati in negre robe,
  Mimati prestanta unor puritani,
  Dar folositi cu sarg viclene vorbe
  Cand vreti, chiar — sa-i salvati pe sarlatani.

  2)

  Credulilor in reprezentantii justitiei
  Vazandu-i imbracati in fastuoase negre robe
  Nu-i credeti buni sau drepti, nu-i credeti puritani!!!
  Impresionati de-al lor vesmant si de alese vorbe,
  Veti constata tarziu plangand — ca-s sarlatani.

  (DE >TRAIAN ASANAT<)

 2. Propunere facuta unui condamnat cu puteri telepatice
  (MUZA: PROFESORUL DAN VOICULESCU)

  Propun la U.E. sa te plangi
  Si-s sigur ca ai sa castigi:
  Judecatorii te-or gasi simpatic,
  De-i vei rapune telepatic.

  (DE >TRAIAN ASANAT<)

  P.S. Sper ca simtiti ironia trista!!!

 3. Am vazut emisiunea…e greu sa mai comentezi ceva…sau in orice caz, ce as avea de comentat la adresa anumitor personae nu ar avea nimic crestineste in mesaj.

 4. Sper ca toţi cei care au participat la această aşa-zisă “judecată”, să-şi primiească înmiit “răsplata divină”, iar atunci când le va veni ceasul să crape, să nu poată crăpa până nu vor cerşi iertarea d-voastră şi a celorlalţi prigoniţi. Lua-i-ar Dracul în custodia lui, împreună cu tot sistemul securisto-mafiot al tartorilor, distrugători de vieţi!

 5. bunul simt triumfa impotriva nedreptatii, dar cu pretul sanatatii, a destramarii unor vieti.
  Oare cati judecatori au constiinta faptului ca e omor din culpa sa dai pedepse aiurea, chiar si pt 50ron?
  cati dintre ei se considera oare criminali pt asta? eu cred ca niciunul

  • in magistratura din Romania sunt cei mai multi criminali in serie nepedepsiti, din istoria omenirii

 6. Tot respectul pentru munca dlui. Profesor,dar până la urmă care este vinovăția dânsului? Dacă nu sunteți vinovat cu nimic eu una,aștept să dați statul român în judecată și nu să sperați în plata divină,fiindcă toți murim!

 7. ma uiti si eu asa, cu tristete:
  la postul cu profesorul aici de fatza, sunt doar 8 comment-uri, la cel despre vreme – 15.
  nu prea mai suntem empatici, ne arde mai mult de caldurica….
  ziceam si eu

  • Ce ar mai fi de spus….omul a trecut printr-o drama, dar a depasit-o ! Ce ar fi de comentat? Sa batem apa in piua cat de “justa” este dreptatea in Romania ? O fac foarte multi oameni din mass media fara nic un rezultat..din pacate…Dumnezeu sa-i dea sanatate domnului profesor sa se mai poata bucura alaturi de familie cate zile i-a mai harazit divinitatea !!

Leave a Reply