Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, sâmbătă, că procedura de evaluare a procurorilor de rang înalt se realizează în baza legii şi nu a regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii, în măsura în care acesta cuprinde norme contrare legii.

“O regulă elementară! Procedura de evaluare a procurorilor de rang înalt se realizează în baza legii şi nu a regulamentului CSM, în măsura în care acesta cuprinde norme contrare legii!”, a scris ministrul Justiţiei, pe Facebook.

Potrivit lui Tudorel Toader, la nivelul Ministerului Justiţiei se realizează un studiu comparativ privind raportul dintre numărul de locuitori şi numărul de magistraţi, în statele membre ale UE.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, că ministrul Tudorel Toader nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, întrebându-se dacă Executivul poate să se erijeze în acelaşi timp “în denunţător şi apoi în evaluator”.

“Este bine-cunoscut că există art. 24, indice 1, din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, prin care se reglementează pas cu pas procedura de verificare a managementului practicat de un procuror-şef. De la sesizare până la verificarea de către Inspecţia Judiciară. Apoi, punerea în discuţie în secţia de profil, dacă este procuror sau judecător, apoi se cer apărările celui în cauză. Se aduce la cunoştinţă şi se poate face verificarea apărărilor. După care, secţia dispune sau nu revocarea. Cel în cauză are posibilitatea să atace hotărârea secţiei la plen iar după plen are posibilitatea să se adreseze Secţiei de contencios a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Prin urmare, este o procedură foarte elaborată iar eu am întrebat în Secţia de procurori dacă există posibilitatea, dacă este permis ca Executivul să intervină peste această procedură şi dacă poate să o neglijeze şi să facă propria evaluare. Adică, Executivul să se erijeze în acelaşi timp în denunţător şi apoi în evaluator, în judecător al situaţiei, pentru a cere în continuare revocarea unui magistrat cu funcţie de conducere. Răspunsul nostru este că nu poate, fiindcă ar trece linia roşie a separaţiei puterilor în stat”, a afirmat Lazăr, potrivit Agerpres.

 

19 COMMENTS

 1. Poate dl. ministru sa se dea si peste cap, d-na Codruta e sub obladuirea unchiului Sam va ramane acolo si poate mai primeste o decoratie. El face si desface, se stie insa, avem si mesajul ambasadorului SUA care vine sa intareasca cele stiute sau banuite.

  • A incalcat repetat constitutia Romaniei si nu mai are ce cauta la conducerea unei institutii publice! Daca e sub obladuirea unchiului Sam atunci sa mearga la unchiul Sam si sa ramana acolo!

   • Ma gandeam, poate-i sugerati excelentei sale dl. ambasabor, s-o ia acasa, ca noi cu legea si alte constrangeri nu avem sorti de izbanda. Pentru d-na Codruta, Legea nu exista. Cel mai periculos este cand o persoana se crede Legea insasi.

  • Unchiul Sam o sustine pe Covesi pentru ca are interesele sale sa o sustina. Noi trebuie sa ne vedem de interesele noastre. Daca ministrul Justitiei a decis ca Covesi trebuie sa plece, trebuie sa plece. Nu ne intereseaza ce zice X si Y care au interesele lor. Noi trebuie sa fim in legalitate si sa sanctionam abuzurile in tara noastra. Sa ne vedem adica de interesele noastre.

 2. Am și eu o intrebare…….. Pentru ce mai avem ministru (minister)de justiție daca procurorii își fac singuri legi cu toate că legea spune că procurorii se supun ministrului de justiție?

 3. Ministrul Toader s-o fi saturat de toți neisprăviții care-i țin lecții de drept, mai les dacă aceștia fac parte din breasla precum procurorul general, onorabilul Gusti Lazar; una e când Johannis o tine langa cu “penalii”(deși văd c-a renunțat la sintagma in ultima vreme, preferând pe cele la fel de neadecvate de “inculpați” și “infractori”) și alta când “colegul” Lazar confunda regulamentul cu Parlamentul. Ce e permis unui amator (netalentaț) nu e permis unui profesionist , nici măcar unuia prost, cum se vădește a fi procurorul general. Măcar dacă Lazar ar avea breton și priviri umede ca “pupila”-sa Codruta, imediat ar sari boierii și boieroaicele spiritului românesc sa-i acopere ingnoranta cu referințe istorice; din păcate, însă, nu-i cu nimic mai presus, fizic, decât ministrul Toader și nici cu matahala sportiva de Johannis nu seamănă, deci, nici vorba sa impresioneze electoratul “rafinat” cu “farmecul” lui. Și a propos de referințe istorice: Nefertiti avea capul ras de la sprâncene pana la ceafa, adulatorul Codrutei ori nu știe nimic despre moda de la curtea egipteană, ori visa la Liz Taylor, cu peruca Cleopatrei trasa bine pe frunte, atunci când a lansat nemuritoarea comparație între regina Nilului și șefa lui Portocala. Dacă nici una din aceste variante nu e cea corecta, sa fie oare de conceput o ipostaza a madamei procuror-șef DNA in care aceasta sa-și fi “scos” bretonul? Sa fie, adică, bretonul tot atât de fals ca și capul pe care-l ascunde? Poate cineva de la ambasada SUA sa poată confirma suspiciunea, personal, pun orice aluzie la vreo “făcătură” in aparenta madamei Anticoruptie pe seama inculpaților care-o ataca de peste tot și din orice poziție.

 4. tuDOREL are Facebook ? La conferinta de presa nu poate sa raspunda la intrebari ?
  La ce lege se refera ? Ce lege spune ca poate sa faca 20 de puncte din revista presei ca motiv de revocare ?

  Lazar are dreptate, pentru ca legea spune “propune ministrul”, insa cum, de ce, pe ce criterii, cand, in ce conditii etc nu scrie nicaieri, de asta e si nevoie de regulamentul CSM, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii fiind publicat in Monitorul Oficial si functionand cum functioneaza si alte regulamente si norme de aplicare ale altor legi.

  Tudorel daca are credinta ca e contrar legii de ce nu il ataca in instanta sau la CCR ?

 5. Dl. Lazar, a uitat si crede ca noi nu stim cursul din anul I Teoria Generala a Dreptului, capitolul VIII, subcapitol III. Clasificarea normei juridice : … Dupa forta juridica – 1. legile constitutionale ; 2. legile organice; 3. legile ordinare. Daca un ordin, hotarare, regulament cuprinde prevederi contrare legii ele nu exista, sunt nule. Asa ca domnule tractorist sef duteee si nu intoarce.

 6. Pana cand va veti demonstra capacitatile intelectuale si ceea ce ati invatat in facultate? Nu mai bine ati intra si la practica? S-a saturat cetateanul de vorbe,unul spune dar celalalt contrazice,parca si-au dat mana sa minta cetateanul,sa-l tina sub bocanc precum judecatorii din provincie! Au trecut cateva zile si acum totul pare a fi manipulare intre parti,indiferent care ar fi adevarul real! Stiti cum e,exact ca la judecatorii,chiar daca gresesc intentionat,primesc o mica blagosloveala si cetateanul ramane jefuit prin lege! Sa terminam odata cu cancerul numit minciuna!

 7. Toader are mesaje importante pentru tabara penalilor. Oamenilor cinstiti din tara asta nu are ce mesaj sa le mai dea.

 8. Lazarica uita, sau se face ca uita ca el este un slujbas la…Ministerul Public, adica a fost numit politic, nu a luat postul prin examen cu nota 10. Ministerul Public si DNA sunt in subordinea Ministerului Justitiei. Deci nea Lazarica sa lase goangele si regulamentele si sa respecte legea si asa cum Makovei a revocat toti procurorii asa trebuie facut si acum cu Lazarica si cu Faraoanca !

Leave a Reply