Noul şef al Pentagonului, Mark Esper, a încercat miercuri să-i liniştească pe aliaţi din cadrul NATO, preocupaţi de succesiunea de interlocutori după plecarea lui Jim Mattis, demis în decembrie de preşedintele Donald Trump, foarte critic faţă de europeni, relatează AFP.
‘Am ţinut să vin (să particip la reuniunea miniştrilor apărării ai NATO) pentru a spune că numirea mea nu implică nicio schimbare în misiunea, nici în priorităţile, nici în angajamentul Statelor Unite faţă de Alianţă’, a declarat Esper, la sosirea la sediul NATO din Bruxelles, unde a fost întâmpinat de secretarul general Jens Stoltenberg.
Mark Esper (55 de ani), militar de carieră ca şi fostul ministru Jim Mattis, a amintit că a servit în Italia, unde a luat parte la multe exerciţii NATO, iar apoi a urmărit relaţiile Alianţei la Pentagon, unde a fost unul dintre adjuncţii lui Patrick Shanahan, predecesorul său ca şef interimar la Departamentul Apărării.
Esper a menţionat de asemenea că a participat la operaţiuni în primul război din Irak în 1991.
Demiterea fostului ministru al apărării Jim Mattis, aflat în dezacord cu Donald Trump, şi ‘valsul’ numirilor la Pentagon i-au neliniştit pe aliaţi, pe fondul criticilor repetate ale preşedintelui american la adresa europenilor.
Miercuri, Trump a acuzat Germania că este un partener rău platnic în ce priveşte contribuţia la NATO.
‘Germania varsă miliarde şi miliarde de dolari Rusiei pentru energie şi, cu toate astea, se presupune că noi trebuie să protejăm Germania’, a declarat el într-un interviu pentru Fox Business News, cu câteva ore înaintea plecării spre Osaka, la summitul G20 unde se va întâlni şi cu cancelarul Angela Merkel. Donald Trump a formulat acuzaţii similare cu ocazia celui mai recent summit al NATO, desfăşurat în iulie 2018.
Miercuri, Stoltenberg a încercat să calmeze spiritele, scoţând în evidenţă creşterile operate de aliaţii europeni în ce priveşte bugetele militare.
Cifrele din 2019 indică un progres de 3,9% pentru ansamblul aliaţilor din Europa şi Canada, adică o creştere de 41 miliarde de dolari, a precizat Stoltenberg, adresându-i-se lui Mark Esper.
'Majorarea bugetelor de apărare este o necesitate reală într-un context geopolitic dificil, dar fiecare trebuie să poată avansa în ritmul său. Nu trebuie divizaţi aliaţii pe acest subiect', a insistat reprezentantul unei mari ţări, citat de AFP.
Discuţia privind cheltuielile militare este prevăzută să aibă loc joi, în a doua zi a reuniunii ministeriale de la Bruxelles.
România, absentă…
https://twitter.com/kandelakigiorgi/status/1143921069834801156
Cu stimă.
Out off : Vin tot felul de habarnisti in “Punctul de intalnire”, si sunt girati in ce elucubreaza, sub “stampila” emisiunii.
Concret : tocmai ce se manifesta o doamna de la PNL ca ai lor s-au abtinut la vot pe legea pensiilor, pe motiv ca statul nu garanteaza plata pensiei, vis-a-vis de retinerea de angajator si nevirarea contributiilor.
Si mai concret :
1. declararea contributiilor se face de angajator, pe CNP (informatii ce ajung si la anaf, si la institutiile interesate) – se numeste Declaratia 112, o depune angajatorul, on-line, la termene reglementate (lunar, trimestrial)
2. plata contributiilor se face pe codul fiscal al angajatorului (fiscul asa urmareste ce s-a declarat anterior, de catre angajator, si inchide, prin plata urmarita pe cod fiscal, global, NU pentru fiecare salariat al angajatorului)
3. neplata contributiilor, pe langa faptul ca e cam penala (stopaj la sursa), atrage, oricum, executarea disponibilului din contul curent al angajatorului (in seama caruia s-a inregistrat obligatia respectiva, in termen de maxim-maximorul doua luni (si fiscul stie conturile, se duce direct la tinta).
Prin urmare :
– Casa de Pensii n-are evidenta nominala, pe CNP, a sumelor nevirate (nici macar fiscul n-o are, ca nu urmareste pe CNP, urmareste pe cod fiscal angajator)
– pensia NU e conditionata de plata contributiilor (nu e raspunderea angajatului; de fapt, asta s-a si urmarit, oarecum, la trecerea contributiilor la angajat – o alta masura la care PNL-ul sarea cat casa, dar care, se vede, s-a implementat cu succes – sa fie “impins” angajatorul la plata contributiilor pentru salariat).
Deci specialistii “lu’ peste” zic sa vorbeasca acasa la ei, in baie; unii ne mai si pricepem, mai citim Legea pensiilor, Codul Fiscal… Rade lumea, bre, rade rau !
(PS : Jurnalistul n-are cum sa stie si cu fiscalul, si cu armele, si cu politicul; deci, gazda d-aici nu trebuia sa stie cum e cu fiscalizarea pentru pensii; politicianul, insa, care s-a abtinut, trebuia sa stie; c-ajunge, maine-poimaine, sa voteze ca in “hac”, Caragiale : Parol, eu cu cine votez !?? Sau, chiar asta face ?! C-asa cam pare….)
D-na in cauza e clar ca e “de dreapta”, dar habar n-are cum functioneaza fiscalitatea in concret… Si, mi-e teama, ca ea sunt multi (n-am vazut din platou sa sara cineva sa-i explice distinsei ca bate campii, ca mecanismul e altul !
Aaaa, ca nu sunt bani la pensii daca angajatorii nu platesc ce retin de la angajati ?! Asta e alta problema; dar tot fiscul o rezolva : somatie, titlu executoriu, poprire !
(Alt PS : Daca, intr-o emisiune, vine vorba de mecanica, fizica cuantica, istoria religiilor, o sa ma uit si sa cred; totusi, cand unii vin “pe sticla” doar sa abureasca ecranul si p-aia de ne uitam, cam strica treaba…)