Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de ‘încălcarea materială’ a obligaţiilor asumate în cadrul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare – Intermediate Nuclear Forces) încheiat între Washington şi Moscova, transmit AFP, Reuters şi dpa.
‘Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată’, urmărind ‘slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice’, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.
‘Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea’ acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi.
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.
În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare, scrie Agerpres.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia că timpul pe care-l mai are la dispoziţie pentru a se alinia prevederilor tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) se scurge rapid şi a confirmat că aliaţii studiază cum să abordeze situaţia, avertizând că impasul actual este ”nesustenabil”, relatează agenţiile EFE şi dpa.
”Toţi ştim că intrăm în criză de timp (…) Avem un tratat de control al armelor pe care o parte nu-l respectă”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai statelor NATO, care se desfăşoară marţi şi miercuri la Bruxelles.
”Situaţia, aşa cum este acum, nu mai poate continua şi aliaţii discută în acest moment cum să o abordeze”, a indicat el, insistând că preocuparea este legată în special de noua rachetă rusească Novator 9M729, cunoscută şi sub numele de SSC-8.
Dacă Rusia nu revine la respectarea tratatului INF, NATO va răspunde corespunzător, ceea nu înseamnă însă că va proceda la fel, pentru că Alianţa ”nu este o oglindă a ceea ce face Rusia, avion cu avion, rachetă cu rachetă sau tanc cu tanc”, a mai afirmat secretarul general al NATO.
Rusia insistă că racheta SSC-8 are o rază de acţiune sub 500 de kilometri, astfel că ea ar nu ar intra sub incidenţa prevederilor tratatului INF, însă NATO subliniază că această rachetă este mobilă şi uşor de ascuns, astfel că, de pildă, ea ar putea fi uşor rapid în enclava Kaliningrad, de unde ar putea lovi cu uşurinţă Berlinul.
Dacă Rusia nu îşi respectă obligaţiile din cadrul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în termen de 60 de zile, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord, a declarat marţi secretarul de stat american, Mike Pompeo, relatează dpa şi AFP.
‘SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia îşi va respecta obligaţiile de o manieră verificabilă’, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo la finalul unei reuniuni cu omologii săi din cadrul NATO la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.
Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de ‘încălcarea materială’ a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF. ‘Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată’, urmărind ‘slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice’, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.
‘Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea’ acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi.
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.
|
|
hotii striga hotul.prima incalcare a INF a facut-o nato prin baza de rachete de la deveselu.lansatorul mk41(la origine un VLS naval) poate lansa fara vreo modificare atat racheta defensiva RIM-161 SM3 cat si ofensiva BGM-109 Tomahawk cu raza de actiune de peste 2000km.si care,prin posibila prezenta in lansatoarele din Romania,incalca in mod clar tratatul INF. deci ce a facut acum rusia este doar un raspuns la incercarea nato de a incalca pe furis tratatul INF.motivul gasit ptr amplasarea mk41(amenintarea IRBM-urilor iraniene) este hilar si cusut cu ata fosforescenta.ptr asa ceva exista THAAD care in comparatie cu aegis ashore este mobil .
:-))))))))))))))))))))))))) deveselu INF?? :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))0
incredibil!!!! un analist militar nu stie(sau nu vrea sa stie) ca mk41(vls-ul de la deveselu) poate lansa FARA MODIFICARI rachetele antiaeriene rim66,rim67,essm,rim,174,racheta antsubmarin rum139,antibalistica rim161 dar si racheta de croaziera bgm109 tomahawk.pe care au mai incercat in anii 80 sa o puna pe lansatoare terestre mobile in sistemul GLCM Gryphon si le-a sarit toata europa de vest in cap prin protestele a sute de mii de oameni.acum nu se mai risca in occident si ii pacalesc pe fraierii de romani si polonezi(dar si astia au inceput sa tot amane inaugurarea bazei similare de la redzikowo).asta dupa ce la inceputul programului aegis ashore ungurii,cehii si tarile baltice i-au refuzat mai mult sau mai putin politicos.intrebarea principala este: sunt capabile lansatoarele de la deveselu sa lanseze rachete de croaziera tomahawk(care pot avea inclusiv focoase termonucleare w84 de 150 kt)? DA SAU NU?eu zic ca da!
intre POATE si ESTE e diferenta de la ADEVAR la MINCIUNA
in cazul mk41 intre POATE lansa rachete de croaziera si ESTE incarcat cu rachetele respective este o diferenta de cateva zeci de minute.atat dureaza sa scoti containerul cu racheta defensiva sm-3 verificata (eventual) de inspectori rusi si sa il inlocuiesti cu un container de tomahawk termonucleara adus dintr-un depozit (din tara sau din europa).
Tradu omule sau măcar postează și pe „fb” să „dezbatem”, sau e clasificat?
da un search pe google si gasesti informatii garla.numai sa vrei sa afli mai mult decat ofera propaganda”buna”.
Buuun! Deci ne comunici ca NATO acuza Rusia … bla bla bla. De ce? Evident, ca sa fim informati 🙂 Dar, stupoare: Rusia acuza USA bla bla bla (si dumneata stii foarte bine) DAR ASTA NU NE COMUNICI. De ce? Evident, ca sa fim DEZINFORMATI!
Cum se numeste asta? Simplu: PRAPAGANDA!
Q.E.D.