Wednesday, December 25, 2024
4.1 C
Bucharest

Mircea Badea despre participarea mea la dezbaterea presedintelui Klaus Iohannis

Colegul meu Mircea Badea, realizatorul emisiunii In Gura Presei la Antena 3, un tip intransigent si care nu menajeaza pe nimeni, si-a spus opinia despre participarea mea la dezbaterea organizata de Klaus Iohannis si intrebarile pe care le-am pus. Ii multumesc lui Mircea pentru cuvintele sale (timecode de la 10,42)

 

Iata intrebarile puse de mine aseara lui Klaus Iohannis si raspunsurile presedintelui :

Bună seara, domnule Președinte. Radu Tudor, realizator Antena 3. Sunteți un
politician de factură liberală, ați fost membru al Partidului Național Liberal și candidați din partea Partidului Național Liberal. Am considerat întotdeauna ca jurnalist că datoria unui liberal este, din punct de vedere doctrinar, să apere drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. În mod indiscutabil, în mandatul dumneavoastră, din această perspectivă aerul a devenit mai respirabil în România, dar în același timp, tot în anii mandatului dumneavoastră, primul dumneavoastră mandat, Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, CSM, Inspecția Judiciară au scris negru pe alb despre încălcări ale legii, ale Constituției și abuzuri săvârșite de anumiți magistrați. Dumneavoastră ați avut un discurs primit cu foarte multă căldură în ianuarie 2015, la sediul CSM, și o să vă întreb de ce atât de puține sancționări ale abuzurilor din partea dumneavoastră? De ce nu ieșiți mai des în  calitate de politician și om de stat cu viziune liberală să apărați drepturile și libertățile fundamentale? De ce o diferență atât de radicală între discursul din ianuarie 2015 de la CSM și ce a urmat în anii următori?

Președintele României, Klaus Iohannis: Aici ați atins o chestiune foarte sensibilă și cred că este foarte bine să discutăm despre această chestiune. Este vorba evident de independența justiției. Sigur, aș fi putut să merg în CSM și să încerc să impun un anumit punct de vedere. Aș fi putut să fac presiuni publice asupra sistemului de justiție, dar eu cred, chiar cred în independența justiției și în nevoia independenței justiției și m-am abținut de la toate aceste lucruri. Dacă în anumite abordări instituționale, în interiorul sistemului de justiție au existat abateri de orice fel, atunci aceste chestiuni trebuie lămurite acolo unde spune Constituția că se lămuresc, în CSM, fără Președintele României. Faptul că eu am dreptul să merg acolo și să
iau parte nu înseamnă că am drept de vot și cred că dacă reclam de la toți politicienii să nu se amestece în actul de justiție să nu se atingă de independența justiției, atunci acest lucru trebuie să fie cu atât mai valabil pentru Președintele României și, din acest motiv, mă exprim și sunt de-a dreptul un fan al independenței justiției și las entitățile care constituțional au dreptul să se ocupă de aceste chestiuni să se ocupe.

Radu Tudor: O scurtă chestiune, dumneavoastră spre deosebire de alți politicieni aveți alte atribuții constituționale. În Legea fundamentală se scrie clar: vegheați la respectarea Constituției. Aveți și această calitate de a numi procurori și judecători și evident că nu mi-am dorit niciodată să intrați în justiție sau să aveți imixtiuni, așa cum au făcut din păcate alții. Mă gândesc însă la exemplul public pe care puteți să îl dați și la continuarea discursului, în sensul protejării drepturilor și libertăților fundamentale și a unor, să spunem, mecanisme judiciare corecte de tip european.

Președintele României, Klaus Iohannis: Da, cred că trebuie să fim foarte corecți aici. Nu putem să punem în balanță drepturile omului contra independenței justiției. Și unele, și celelalte trebuie apărate cu tot ce avem la dispoziție în Constituție.


Stirea www.antena3.ro 

https://www.antena3.ro/actualitate/mircea-badea-radu-tudor-a-fost-absolut-ok-cu-intrebarile-pe-care-le-a-pus-in-conventia-respectiva-546806.html

Mircea Badea a apreciat prestația jurnalistului Radu Tudor, la dezbaterea lui Klaus Iohannis cu formatorii de opinie, arătând că a avut „un moment de geniu” atunci când l-a expus pe premierul Ludovic Orban și i-a cerut să-i adreseze o întrebare dificilă lui Klaus Iohannis.

”Radu Tudor a fost absolut în regulă, plus momentul genial cu Ludovic Orban, unde practic l-a dezbracat pe Ludovic Orban. E important Ludovic Orban, e prim-ministrul României. Nu vreți să știți cum reacționează spontan prim-ministrul României, într-o situație? Am văzut, superb”, a spus Mircea Badea.

Badea a atins si episodul privind întrebarea lui Radu Tudor despre abuzurile din Justiție și spune că, în contextul dat, nu putea să scoată mai mult de la președintele Iohannis.

”A pus întrebarea cu abuzurile. A fundamentat-o bine. Și i-a adus aminte foarte bine despre începutul mandatului domnului Iohannis, cand avea un cu totul și cu totul alt discurs. Pe care l-a schimbat fără niciun fel de greață. (…) Sigur, că dacă ar fi fost în paradigma Dăncilă, și acolo s-ar fi dezbătut subiectul abuzurilor din Justiție și felul în care nu a reacționat niciodata Iohannis altfel decât apărându-i pe abuzatori, acolo ieșea cu harmalaie. Dar nu era cazul în ecuatia respectivă”, a spus Mircea Badea.

”Și, sigur că l-a întrebat de ce v-ați schimbat discursul. Ca Iohannis nu a răspuns, de fapt, la această întrebare….ok, acuma să se fi apucat acolo Radu Tudor, repet, în acea ecuație cu care ai fost de acord, să zică: domnule, stați puțin că nu ați răspuns la întrebare! Nu era contextul..” a concluzionat Mircea Badea.


Președintele României, Klaus Iohannis: Numai o clipă, permiteți-mi să aflăm de la cineva dacă televiziunile au intrat în publicitate, ca să nu vă punem în situația total neplăcută să vorbim peste publicitate. Avem o info? Suntem live. Domnule Tudor, sunteți live. V-aș ruga să îmi dați un semn – ne oprim și continuăm. Este evident că mai continuăm un pic și după calupul publicitar, dacă mai aveți răbdare. Mai aveți? Domnule Tudor!

Radu Tudor: Domnule Președinte, mulțumesc! Aș vrea să vă întreb – dumneavoastră cât faceți până la Sibiu?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cât fac cu ce?

Radu Tudor: În general cu ce putem să mergem și noi, pământenii, că elicoptere nu s-au dat în programul „primul elicopter”, de exemplu, să putem ajunge mai repede. Vă întreb cu un scop cât se poate de precis, cu mașina cât faceți?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cu mașina cam patru ore.

Radu Tudor: Am venit, în calitate de jurnalist, la Summitul de la Sibiu, mi-a plăcut foarte mult cum arată orașul. Sunt încântat de fiecare dată când pot să merg în regiunile istorice ale României, de aici din București, și v-aș ruga dacă se poate să mă ajutați și pe mine să ajung mai repede la Sibiu, în sensul că, dacă se poate, să fiți mai puțin indulgent cu guvernul condus de domnul Ludovic Orban, pe care îl văd acolo zâmbind, și îl salut, și cred că e bine că e prezent aici.
După șapte ani de promisiuni neonorate, cred că infrastructura rutieră, feroviară, chiar și cea medicală românească, reprezintă un domeniu de eșec rușinos. Nu se poate să avem cea mai mică viteză a trenului din Europa. Nu se poate să facem cinci ore 270 de km. Și asta vorbesc de Sibiu. Astăzi am fost la Deveselu și am făcut trei ore și jumătate 180 de km. Sunt chestiuni de civilizație europeană și vă rog, domnule Președinte, ca după 24 noiembrie, dacă se poate și dacă considerați necesar, să puneți un pic în planul doi războiul cu PSD și să punem în planul întâi, împreună, războiul împotriva incompetenței, împotriva leneșilor și a
indolenților care după 30 de ani nu au fost în stare să dea țării un spital și o autostradă completă. Și vreau să ajung și la Sibiu, și la Timișoara, și în alte locuri, și vreau ca regiunile istorice să fie legate între ele. Prin puterea dumneavoastră și prin ceea ce puteți genera în societate, că am văzut ce curente se nasc în urma inițiativelor și declarațiilor lui Klaus Iohannis, cred că putem stimula și scoate din lâncezeală acest domeniu strategic al infrastructurii.

Președintele României, Klaus Iohannis: Păi, să vă spun ceva, eu sunt ferm hotărât să facem lucrurile acestea și sper că nu am fost înțeles greșit. Acum, după 30 de ani de tranziție și dispute profunde între diferitele formațiuni, este cazul să ajungem în situația în care un Președinte care știe ce trebuie făcut și cum trebuie făcut, împreună cu un guvern care dorește să rezolve aceste mari probleme, să ajungă în situația să se apuce de treabă. Și am spus de mai multe ori că am o colaborare deja acuma foarte bună cu Guvernul, că discutăm, că abordăm împreună aceste chestiuni. Însă, o spun aici de față cu toți, nu vreau să fiu înțeles greșit. Eu voi fi forte ferm, ca să nu zic chiar intransigent. Aceste discuții trebuie să producă rezultate.
Și aceasta va fi abordare a mea, și nu am nici eu, nici românii, nu avem timp să ne pierdem în discuții de complezență între Președinte și Guvern. Ceea ce discutăm vreau, și o să am grijă să se întâmple, să ducă la rezultate practice.
Că vorbim despre infrastructură, aceste chestiuni au fost discutate într-o primă rundă, este vorba despre autostrada promisă de mult, coridorul care trebuie să se închidă între Sibiu și Pitești. Este vorba de drumul expres între Craiova și Pitești, promis marilor constructori de automobile. Este vorba de autostrada Moldova. Este vorba de a lega Ploieștiul de Brașov, prin Valea Prahovei, pentru a ajunge odată și odată să avem legături real folosibile și fezabile între provinciile istorice. Aceste lucruri nu vreau să le promit, că de promis au promis toți, eu vreau să le facem.

Radu Tudor: Și încă o chestiune, domnule Președinte, pe un subiect care îmi este foarte apropiat. Mi-aș dori foarte mult ca, în cazul în care obțineți al doilea mandat, să vă implicați mai mult pe lângă comunicarea publică, pe care o regretați ca fiind deficitară în primul mandat, în a transmite evaluări publicului în legătură cu amenințările la adresa apărării și securității României.
Trăim într-un mediul din ce în ce mai complicat, foarte puțină lume conștientizează ce mare pericol vine de la Est, care se manifestă prin manipulări, prin fake news, printr-un război hibrid, prin atacuri cibernetice, printr-o formă de manipulare a maselor, care sunt stimulate în mod fals către un patriotism, să spunem, nereal, către curente suveraniste și fals naționaliste, care de fapt maschează niște sentimente antieuropene și antioccidentale. Eu consider că aceste curente sunt extrem de periculoase pentru România și că vocea Președintelui trebuie să aducă în spațiul public aceste subiecte mai des, având în vedere autoritatea sa de șef nemijlocit al politicii externe, dar și de Președinte al Consiliului Suprem
de Apărare a Țării.

Președintele României, Klaus Iohannis: Da, pot să vă spun că împreună cu autoritățile, cu instituțiile din domeniul securității naționale, lucrăm la aceste chestiuni și lucrăm foarte serios. Evident, partea de Armată se vede cel mai bine, fiindcă pentru Apărare am pus la dispoziție 2%, care include mari proiecte de dotări, dar și instruire. Și apropo de dotări, noi suntem dintre țările care alocă din banii puși la dispoziție pentru Apărare o cotă foarte mare pentru dotare. Deci, nu prăjim banii, cum se spune, ci îi folosim pentru a moderniza real și dotarea Armatei, dar, împreună și cu celelalte instituții din domeniul securității naționale, lucrăm foarte aplicat și cu rezultate foarte bune pe această zonă. Multe dintre aceste chestiuni nu pot fi făcute publice, din motive lesne de înțeles, dar aici pot să vă spun, în măsura în care această comunicare ajută – se va face

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img