Consecvent eforturilor sale de a salva patrimoniul romanesc, europarlamentarul Mircea Diaconu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj si un link pentru cei care doresc sa se implice alaturi de el pentru acest obiectiv fundamental :

======================

La finele săptămânii trecute a fost lansat un apel de proiecte, în limita a 270,83 milioane euro, destinate conservării, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului natural şi cultural. Proiectele se vor putea depune spre finanţare în perioada 25 mai – 25 noiembrie 2016, valoarea eligibilă fiind cuprinsă între 100.000 și cinci milioane de euro (în cazul obiectivelor înscrise pe lista UNESCO valoarea maximă este de zece milioane de euro), cu obligația ca beneficiarii să asigure din bugete proprii o cofinanțare de cel puțin 2% din valoarea cheltuielilor.

Activitățile finanțabile propuse în cadrul proiectului trebuie să contribuie la punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu, acestea incluzând restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentelor istorice și a frescelor, picturilor murale exterioare, stucaturilor, restaurarea și remodelarea plasticii fațadelor, echiparea cu dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție, activități de marketing, promovare turistică și digitizare a obiectivului restaurat.

“Ghidul Solicitantului” poate fi descărcat de pe www.fonduri-structurale.ro.

6 COMMENTS

 1. pentru un proiect de 1 milion de euro , administratia locala , sau centrala, trebuie sa aloce 20000.
  cati inteleg ca responsabilitatea nu e numai a guvernului ? asteaptati cu mana intinsa doar de la guvern ca in comunism ? mergeti si la primarie la consiliul judetean daca sunteti revoltati.
  psd-istii comunisti si aliatii nu inteleg ce e asta patrimoniu. in 4 ani de guvernare nu au facut nimic in acest sens.

  • As fi fost de acord cu tine.. da’ ai dat-o p-aia cu “comunisti”… si m-ai “intors”…
   Tanar frumos, de:))) Frumusetea nu e inteligenta, oricat nu s-ar exclude !
   (ca sa intelegi : pesedistii nu mai au treaba cu comunistii decat in mintea tanarului frumos… ceea ce, desi nu-mi place sa am dreptate mereu, imi cam demonstrezi…dormi, deci, linistit, comunistii devin capitalisti in timpul asta !)

 2. Ar fi bine dacă nu se trezesc escrocii să bage beţe-n roate! Numai birocraţia e primul zid al plîngerii peste care mulţi se plîng că nu pot trece! Nu mai spun de sărut’mîna plină de transfer beneficii în buzunarele ”patrioţilor” cu sacii goi şi fără fund pentru umplere! Sunt destui care se plîng de aceste metehne pe care nu le văd ocupanţii primului şi celui de-al doilea scaun în stat!

 3. Ar fi un bun motto pentru campania la locale, mai ales pentru candidații independenți care nu-si pot permite sa lanseze proiecte populiste de tipul celor avansate de candidații partidelor clasice. Iar modelul Mircea Diaconu e unul demn de emulat fie doar pentru hotărârea cu care acest mare artist își urmărește scopul principal pentru care a fost ales: salvarea patrimoniului european prin intermediul revitalizării patrimoniului național. Doua efecte dintr-o lovitura, ca sa zicem așa, pentru orice candidat animat de bune intenții dar lipsit de “proptele”: unul in ce privește fezabilitatea proiectului (a participa cu 2% din costul salvării unei bisericuțe pictate din sec XVIi pentru a te bucura de frumusetea ei la Paști si Crăciun e un ideal cat se poate de tangibil) si-al doilea referitor la profilul moral al candidatului care, in loc sa promită locuri de munca, șosele, stadioane si alte obiective bune sa-i îmbogățească familia si clientela de casa, propune o acțiune de “masa” in urma căreia sa profite întreaga comunitate pe care o păstorește. Cu totul altceva decât apelul la subscripția publica, evident determinanta pentru recuperarea Cumințeniei pamântului, lansat de guvernul Ciolos!

Leave a Reply