Poetul Mircea Dinescu, editorialist Catavencii si realizator TVR, a publicat un comentariu extrem de dur la adresa fostului lider PNL Mircea Ionescu Quintus, calificandu-ul drept un “vierme turnator”.

Însfințirea turnătorului de cursă lungă

Deși a colaborat intens cu Dracul, Mircea Ionescu Quintus a ajuns sfînt pe năsălie.

Loviți de o amnezie sinucigașă, foști și actuali președinți de țară și de partide, stîlpi ai Bisericii Ortodoxe, academicieni și militari, bașca o tîrlă de berbeci civici și de oițe ale Domnului l-au împachetat pe răposatul vierme turnător într-o suavă cămașă de borangic de-ți venea a crede că fluturoiul liberal s-a înălțat în absolut cu virtuțile Maicii Tereza în spinare, nicidecum cu sacul doldora de turnătorii abjecte, pritocite vreme de patruzeci de ani.

Performanța fostului avocat, care prin însăși natura meseriei era menit a-și salva clienții de pîrnaie, e mirobolantă, căci Mircea Ionescu Quintus mai mult a băgat la mititica decît a scos – lucru atît de bine făcut încît nu l-a lăsat indiferent pe Klaus Iohannis care, plagiindu-l pe Ion Iliescu, i-a proptit pentru a doua oară “Steaua României” în piept. Profanarea celui mai strălucitor simbol național de către chiar președintele țării nu-și găsește scuza ignoranței, atîta vreme cît la acea rușinoasă ceremonie au participat și fostul, și actualul președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care știau în ce hazna se scăldase eroul neamului.

Deși și-a dat în gît cu predilecție foștii colegi de la cenaclul epigramiștilor și pe cei de la clubul filateliștilor, Quintus nu a abordat doar genul minor, ci a atacat și teme majore atunci cînd, călcînd în picioare moaștele sfinte măcinate în temnițele comuniste ale poetului Vasile Voiculescu, a asmuțit organele asupra fiului său Andrei.

Așa a traversat marele poet apele Stixului, încercînd să-și smulgă copilul din ghearele liliacului de peșteră cu robă de avocat.

Culmea ridicolului, aflat într-o zi în pană de mușterii mai de soi, boierul nu s-a sfiit s-o scarmene într-o notiță informativă pe-o ghicitoare din Ploiești care, sărmana, nu ghicise cu cine are de-a face.

În 1997, Ticu Dumitrescu era să paralizeze de furie cînd Ionescu Quintus a propus în Parlament, nitam-nisam, ca definiția de colaborator al Securității să se întrupeze numai dacă în dosar există un angajament olograf. Chichirezul acestei stranii propuneri s-a vădit mai tîrziu. Exact ca în cînticelul de mahala “Am cartofi, dar n-am ulei”, CNSAS avea la dispoziție un metru cub de turnătorii marca Quintus, dar angajament ioc, pentru că printr-un hocus-pocus fusese șmanglit din dosar de către băieții cu ochi albaștri și înapoiat cu fundiță roșie autorului, să nu-i fie de deochi. După cîțiva ani, cînd în microfilmele livrate cu întîrziere de SRI au apărut nu unul, ci două angajamente semnate de împricinat, pe mapa-anexă s-a descoperit și urma de lamă cu care foștii săi tovarăși de luptă răzuiseră ștampila ce indica existența microfilmelor buclucașe. Cu o mică ștersătură, securiștii care mulseseră un avocat la Ploiești au muls mai tîrziu la București, ca proaspeți angajați ai SRI, un ditamai ministru al Justiției lui Ion Iliescu.

Narcisul răpciugos ce se oglindise cu drag în fîntîna Securității își multiplicase sinele prin sciziparitate, semnînd notele informative în 1959 cu numele de cod Radu Voinea, în 1967 cu numele Marcel, iar din 1971 pînă spre sfîrșitul lui 1989, cînd povestea de amor nu se încheiase încă, cu numele Dan Filip. Pentru faptele sale de arme în compania celor trei pseudonime căzute la datorie în tranșeele comunismului, Ionescu Quintus a fost uns general în rezervă cînd capitalismul tocmai dădea în pîrg și scara valorilor morale începuse să pîrîie din toate încheieturile.

Creștinește, ar trebui să abuzăm de oarece milă față de păcătos, numai că îngerul iertării va absenta de la groapă atîta vreme cît pe trupul matusalemicului n-a răsărit în timpul vieții nici măcar un mugure de căință.

Drept care discursurile oficiale de la căpătîiul său sînt, pînă la urmă, un soi de omagii tîrzii aduse fostei Securități.

http://www.catavencii.ro/editorial/insfintirea-turnatorului-de-cursa-lunga/

27 COMMENTS

 1. de acord total cu dl dinescu…
  sa-i fie tarana precum turnatoriile sale. asta daca vine vreo plata pe undeva, personal ma indoiesc.
  asta cu fiul lui vasile voiculescu e dura. probabil nu e singura.
  si uite asa, aura lui corneliu coposu creste. pe merit. amintire vie si recunostinta celor care nu se pleaca pentru corneliu coposu.

  • Sa vorbeasca cei care au facut puscarie politica ani si ani de zile.
   Domnul Dinescu a fost si el persecutat dar nu la nivelul la care au intrat la puscarie si s-au chinuit taranistii , liberalii si alti luptatori anti-comunisti … nu spui care ca nu traim inca in libertate ci in alt regim de dictatura.

  • Dinescu n-a trait ce a trait dl.Quintus in anii `50, cei care n-au trait teroarea de atunci nu-i pot judeca pe cei care au cedat.
   Este la fel ca efectuarea stagiului militar(nu acum), poate sa fie povestit, dar pana nu-l traiesti nu sti ce inseamna viata de militar in termen.

    • Ma scuzati am facut 10 de puscarie grozanica in timp ce voi erati bine merci slaveati comunismul in sedinte de partid si securistii ma amenintau ca nu mai scap viu. Acum as vrea sa-mi cer iertare !
     Cam asa ar fi bine ?

  • @ Ioana S
   Daca nu stii ce a fost Dinescu atunci poate e mai bine sa practici un sport. Lasa cititul, ca nu-i de tine.

 2. Dinescu spune ca un ministru al Justitiei al PSD in era Iliescu a fost spalat de SRI ?

  Nu se poate ! Dar PSD lupta cu sistemul …

 3. N-am stiut toate astea.Dar nu am putut sa nu ma intreb de ce un membru PNL atat de vechi ca dl.Quintus nu a protestat atunci cand PNL a fuzionat cu pdl (intentionat l-am scris cu litere mici).Acum am aflat motivul.

 4. Zic și eu – măcar un link la sursă se poate? Sau datele de publicare?
  Că nu v-o fi șoptit dl. Dinescu textul ăsta dumneavoastră la ureche, ca să-l publicați pe blog…

 5. “In 1954, cand a fost eliberat de la Canal, a fost racolat de Securitate. A spus ulterior ca nu a avut puterea sa refuze fosta politie politica a regimului comunist, dar ca nu a deranjat pe nimeni prin declaratiile date Securitatii. In 2000, pe cand Mircea Ionescu Quintus era presedintele Senatului, CNSAS a facut public faptul ca fusese informator al Securitatii. A contestat decizia, iar doi ani mai tarziu instanta a decis ca liberalul nu a facut politie politica.”

  Dacă ar fi făcut si nea Dinescu câtiva anisori de puscărie politică, cum ar mai fi ciripit pe toate notele “poetul”, ca să-si facă rost de un hectar de vie… ☺

  Dar… prostimea crede dupa mintea taraneasca de |Slobozia…. cica Mircea ar fi poet, ca tot romanul, si stie el cum e cu securitatea…
  Multa lume necajita!

Leave a Reply