La 15 Decembrie in Italia a murit Licio Gelli (96 de ani), una din cele mai importante figuri ale masoneriei din perioada Razboiului Rece. Foarte multe legende au circulat despre activitatea sefului Lojei Propaganda Due (P2). Nu se stie insa exact care dintre acestea sunt adevaruri si care sunt fabulatii.
Potrivit Wikipedia, Licio Gelli devine mason în cadrul Lojii Romagnosi din componența Grand Oriente D’Italia (GOI) în anul 1963, iar din anul 1966 devine membru în Loja Hod, condusă de un demnitar al GOI, Marele Maestru Adjunct Roberto Ascarelli, cunoscut avocat.
Licio Gelli a jucat un rol foarte important în operațiunea GLADIO din Italia, începând cu anul 1969, când a avut loc atentatul cu bombă din Piazza Fontana, Milano, precum și în 1970 când ar fi trebuit să-l aresteze pe Președintele Republicii Italiene, în cazul în care Lovitura Burgheză (Golpe Borghese) ar fi avut reușită.
În anul 1971, Marele Maestru al GOI, Lino Salvini, îi încredințează lui Gelli sarcina de a constitui Loja Propaganda Due (P2) cu posibilitatea de a face inițieri secrete, iar cei inițiați să nu figureze în registrele GOI.
Relația cu Masoneria italiană îl propulsează în cele mai înalte cercuri unde devine Venerabil al Lojei Propaganda Due. În 1973 când dictatorul Juan Domingo Peron revine în Argentina și preia puterea, îi conferă cea mai înaltă distincție a statului argentinian, Marea Cruce a Ordinului San Martin, numindu-l pe Gelli consilier economic onorific la Ambasada Argentinei din Italia.
În anul 1976, Loja P2 este declarată ilegală, datorită conexiunilor mafiote și dezvălurile scandaloase privind afacerile în care erau implicați membrii lojei, iar Licio Gelli este suspendat din activitatea masonică pe o perioadă de trei ani.
În anul 1979, Gelli este acuzat de legături intense pe linie de afaceri cu țările comuniste, cum ar fi URSS sau România.
Tot în anii ’70, Licio Gelli a intermediat afaceri cu petrol și arme între Italia, Argentina și Libia și supraveghează vânzarea unui pachet de acțiuni al Grupului ENI.
În primăvara anului 1981, când începuse deja scandalul Băncii Ambrosiano, Garda Financiară face o percheziție la sediul fabricii de țesături Giole, din localitatea Castiglioni Fibocchi, în biroul lui Gelli. Printre hârtii s-a găsit și o listă a membrilor P2, care conține 962 de nume. Pe listă figurează actuali și foști miniștri, demnitari politici (peste 30 de deputați din Parlamentul Italiei), 10 președinți de bănci importante, 52 de ofițeri superiori.
În cadrul aceleiași razii, poliția descoperea și un plan secret intitulat Planul Renașterii Democratice. Era vorba despre o strategie de a impune la putere un guvern autoritar în Italia cu sprijinul mai multor țări: S.U.A., Regatul Unit, Germania, România, Libia, Argentina, Spania, Venezuela etc.
Gelli se refugiază în Elveția, dar este reținut și arestat la Geneva pe 13 septembrie 1982, în timp ce încerca să retragă zeci de milioane de dolari de la o bancă din Geneva. A stat în arest lângă Geneva, la închisoarea Champ-Dollon, de unde a reușit să fugă în America de Sud.
În 1987 Gelli se predă în Elveția. A fost anchetat pentru atentatul din Bologna din anul 1980, scandalul Băncii Ambrosiano din 1982, și altele. Judecătorul elvețian care a fost însărcinat cu judecarea cazului a fost Jean-Pierre Trembley. În Elveția a primit două luni închisoare, iar Curtea din Florența a decis, în absența lui Gelli, să-l condamne la 8 ani de închisoare.
Pe 23 noiembrie 1995 Curtea de Casație îl condamnă pe Licio Gelli, împreună cu Francesco Pazienza și câțiva ofițeri SISMI – Pietro Musumeci și Giuseppe Belmonte de instigare la Masacrul din Bologna.
Unul dintre romanii care a stat de vorba cu Licio Gelli este venerabilul mason roman Horia Nestorescu-Balcesti :
Site-ul reteauadestiri.ro a publicat si ea o poveste interesanta :
http://www.reteauadestiri.ro/o-romanca-il-va-mosteni-pe-licio-gelli-marele-mason-italian-care-a-condus-italia-din-umbra/