Saturday, January 4, 2025
1.6 C
Bucharest

Mogherini : “Europa a dat mereu impresia că sare de la o criză la alta”

A fost un privilegiu sa moderez prezenta la Bucharest Forum a Inaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa si de Securitate, Federica Mogherini. Institutul Aspen Romania condus de Mircea Geoana si German Marshall Fund Romania, coordonat de Alina Inayeh au fost la inaltime, Romania este plasata pe harta marilor dezbateri europene si transatlantice cu Bucharest Forum.


 

Uniunea Europeană poate fi “o putere mondială și un furnizor de securitate puternic doar dacă reușește să se concentreze pe două direcții în același timp, spre Est și spre Sud”, și nu va trece cu vederea conflictele până în momentul în care acestea ajung la apogeu, a apreciat, vineri, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

mogherini
Aceasta a participat, alături de ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, la Bucharest Forum.

Ea a spus că implementarea strategiei globale a UE a început și cuprinde “o abordare integrată în ceea ce privește managementul conflictelor și crizelor”.

“Conflictele trebuie să fie tratate din punct de vedere al securității și prin instrumente diplomatice”, a adăugat ea, făcând referire și la situația din Ucraina.

cu-moghe“Lucrăm zilnic la implementarea Acordurilor de la Minsk, dar destabilizarea Ucrainei cere mai mult de atât, cere și forță de regenerare din partea instituțiilor acestei țări și reforme”, a adăugat înaltul oficial.

Ea a mai spus că Uniunea trebuie să aibă în vedere conflictele din diverse regiuni și să le monitorizeze indiferent de reflectarea lor în media sau de intensitatea acestora.

“Același lucru este valabil și pentru alte conflicte din regiunea Mării Negre (…). Uităm de ele, până ajung la apogeu”, a adăugat Mogherini.

“Politica noastră externă trebuie să se axeze în mod constant pe identificarea cauzelor conflictelor fără să se concentreze pe titlurile din media, ci ținându-le sub observație, din primele momente”, a subliniat aceasta.

În acest sens, a arătat ea, trebuie să se acorde aceeași importanță și părții sudice și celei estice la granița UE.

aplause“Din această parte a Uniunii nu poate fi mai evident că nu putem împărți politica noastră externă în două: cei care privesc spre Est și cei care privesc spre Sud. Dumneavoastră vă îndreptați privirea spre regiunea Mării Negre, acest lucru este foarte evident, dar trebuie să vă uitați și la Sud și la Est, în același timp”, a punctat Mogherini.

Potrivit acesteia, “Europa poate fi o putere mondială și un furnizor de securitate puternic doar dacă reușește să se concentreze pe două direcții în același timp: Est și Sud”.

“UE nu și-ar fi putut permite să se concentreze doar pe criza din Est, păstrând pe agendă situația din Sud. Acum vedem restul acestei povești: nu trebuie să uităm Estul, din cauza faptului că situația în Sud sau în Orientul Mijlociu se înrăutățește. Nu e nicio contradicție aici. Avem puterea, aveam responsabilitatea, avem datoria, avem interesul să facem ambele lucruri în același timp. Iar asta ne va da credibilitatea de a acționa”, a adăugat Federica Mogherini.

“Securitatea cetățenilor noștri nu a fost nicicând mai legată de politica noastră externă. Instabilitatea de la graniță marchează viețile cotidiene ale cetățenilor noștri”, a notat Mogherni.

Ea a subliniat că Uniunea Europeană poate fi o adevărată putere, “un furnizor de securitate puternic și responsabil”.

“Putem fi mult mai puternici, ca uniune a jumătate de miliard de cetățeni, drept cea mai mare economie mondială și cea mai mare piață de desfacere, cel mai important donator umanitar și cel mai important actor și un furnizor de securitate puternic și responsabil, lucrând fără pauză în slujba păcii”, a declarat Înaltul Reprezentant UE.

De asemenea, Mogherini a anunțat că a prezentat strategia globală de politică externă și securitate a UE și secretarului general NATO, Jens Stoltenberg.

“O cooperare europeană puternică în domeniul apărării nu poate decât să sporească rolul NATO. Nu există nicio contradicție. Există loc pentru complementaritate”, a adăugat Mogherini.

Ea a vorbit, pe larg, despre strategia globală a UE ca despre un document creat în slujba fiecărui cetățean european și a apreciat contribuția României la crearea strategiei.

“Îi mulțumesc lui Lazăr (Comănescu — n.r.) pentru contribuția română la draftul textului, a fost foarte apreciată (…) nu spun asta ca să fiu drăguță cu gazdele mele, se știe că pot fi foarte directă”, a mărturisit Mogherini citata de Agerpres.

 

“Strategia nu trebuie să rămână pe hârtie. Nu este un document”, a apreciat ea.

Mogherini a amintit că Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare în 2009, “în mijlocul crizei financiare”.

“Au fost momente grele pentru Europa, pentru cetățenii noștri și toată lumea a fost atât de preocupată de acea urgență, încât am uitat să explorăm adevăratul potențial al Tratatului”, a spus Mogherini.

Mai mult, Înaltul Reprezentant al UE a adăugat că, în fapt, Uniunea nu a explorat niciodată abilitățile Tratatului la adevărata valoare.

“Europa a dat mereu impresia că sare de la o criză la alta. Cred că trebuie să realizăm acum că managementul de criză nu este de ajuns. Am avut de-a face cu criza financiară, cu criza datoriilor și amenințări de securitate (…), trebuie să explorăm toate instrumentele noastre, care sunt deja acolo, așteptându-ne să le folosim, să realizăm cât de puternică este uniunea noastră. Trebuie să înțelegem ce funcționează în UE, ce nu funcționează, ce poate funcționa mai bine și ce poate fi schimbat”, a subliniat ea.

Mogherini a mai spus că respectiva strategie trebuie să aibă în vedere fiecare cetățean al UE.

“Când am început să lucrăm la strategia globală, am știut de la bun început că nu poate fi creată la Bruxelles. Aceasta este o strategie pentru întreaga Uniune, pentru fiecare dintre cetățenii noștri (…). Este și o reflecție asupra a ceea ce este UE în prezent”, a adăugat Federica Mogherini.

3

Hot this week

Dezastru de imagine : liderii PSD recunosc că au votat un politician anti UE și anti NATO la prezidențiale

Dezastru de imagine pentru pesediști : recunosc că au...

În topul NATO : România, 2,29% din PIB cheltuiţi pentru apărare în 2024

Potrivit unor surse militare autorizate, Ministerul Apărării Naţionale a...

Newsweek : Putin l-a otrăvit pe Bashar al-Assad

Un cont de Telegram din Rusia a susținut că...

Câte pensii de serviciu sunt în România şi care e valoarea lor

11.688 de pensii de serviciu în România la 1...

Topics

În topul NATO : România, 2,29% din PIB cheltuiţi pentru apărare în 2024

Potrivit unor surse militare autorizate, Ministerul Apărării Naţionale a...

Newsweek : Putin l-a otrăvit pe Bashar al-Assad

Un cont de Telegram din Rusia a susținut că...

Câte pensii de serviciu sunt în România şi care e valoarea lor

11.688 de pensii de serviciu în România la 1...

Ce a pățit un bărbat în vârstă în urma unei căderi

Ce a pățit un bărbat în vârstă în urma...

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img