Sa se dea cate putin, sa ajunga la toata lumea…

“În România, în condiţiile adâncirii integrării, a libertăţii mişcării forţei de muncă, cred că este inevitabilă creşterea salariilor. Din acest motiv şi pentru că vedem această majorare de salarii ca un lucru pe care niciun guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri, politice, sociale dar şi economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată şi nu foarte prudentă. Uitaţi, se întâmplă ceea ce nu este de dorit, două lucruri care nu este bine să intre în concubinaj au intrat, creşteri mari de venituri concomitent cu reduceri importante de impozite”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă, organizată după o şedinţă de politică monetară, citat de Mediafax.

Un risc pentru anul 2016, un an electoral, ar fi ca autorităţile să dea prea mult, a spus Isărescu.

“Politic, tot timpul trebuie să dai ceva şi în orice caz nu trebuie să iei. Întrebarea este aşa: Dacă se dă prea mult, cine mai are curajul să ia? (…) Cine mai are curajul politic să iasă să spună: Trebuie luat că s-a dat prea mult? Ca să nu ajungem într-o astfel de situaţie, care înseamnă o ajustare de piaţă, în care ia piaţa, întrucât echilibrele se restabilesc în economie, (…) este bine să se dea câte puţin, cu prudenţă, ca să nu fim în situaţia să luăm, mai ales într-un an electoral este greu de luat. Este greu de luat oricând. O viziune mai atentă cu procentele de creştere şi la venituri şi la alte lucruri care se dau este necesară”, a afirmat el.

Autorităţile ar trebuie să fie mai prudente în privinţa macrostabilităţii, astfel încât creşterea economică să nu fie erodată mai târziu de creşteri de dobânzi, de inflaţie sau de deprecieri de curs, a spus guvernatorul.

“Macrostabilitatea este precum sănătatea: îţi dai seama cât de importantă este când o pierzi. Când o ai şi este şi din plin crezi că este un fapt de viaţă şi că o ai pentru totdeauna. Numai când începi să dai cu capul de pereţi şi să ajungi prin spitale îţi dai seama cât de important este să păstrezi sănătatea. Nu trebuie să ajungem într-o asemenea situaţie”, a declarat Isărescu.

De asemenea, guvernatorul a apreciat rediscutarea în vara anului trecut a unora dintre aspectele relaxării fiscale, întrucât actualul guvern se află, chiar şi după aceste modificări, la limita deficitului bugetar pentru anul următor.

“Este bine şi ce s-a câştigat în urma disputelor de astă-vară, s-a mai tuns aşa, s-a mai bretonat, s-a mai atenuat relaxarea fiscală. Dacă ar fi să lansăm o cifră, vedeţi că şi Guvernul actual, cu 2,95%, adică cu obiectivul să nu depăşească 3%, stă pe undeva în cei 0,4-0,5% cât au reuşit să se economisească după dezbaterile de astă-vară”, a spus Isărescu.

Guvernul a decis, în ultima şedinţă a anului trecut, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016, de această majorare urmând să beneficieze peste un milion de români, inclusiv bugetarii.

La 1 ianuarie au intrat in vigoare mai multe masuri de relaxare fiscala, cea mai importanta fiind reducerea TVA, de la 24% la 20%.

11 COMMENTS

  • Cand era Ponta si crestea salariile urla ca nu sunt bani. Acum cica e inevitabil e normal.
   La referendum zicea ca dom’le e instabilitate d-aia cade leul dar cand cerea Klaus demisia lui Ponta sau iesea lumea in strada nu mai era instabilitate domnu Mugur era foarte calm si linistit.
   Dublu standard si implicarea BNR in politica.

 1. Nea miliardarule! Unge-i cu aromă din slănină de iad pe toţi sărăciţii de voi, poate mor mai repede sărămîneţi voi cu averi şi conturi grase! ”ce naiba au reuşit să mă enerveze la culme toţi vorbitorii şi toate ştirile citite azi, încît verdictul e clar: escroci, mincinoşi şi hoţi manipulatori laolaltă” Pe niciunii nu-i interesează decît politica pe micile ecrane să se simtă ei bine şi poporul să rămînă deznădăjduit ca de obicei, nimeni să nu-şi mai facă treaba dar să încaseze veniturile şi morţii cu morţii că vii sînt cei cu averi şi conturi grase!(ce sikkktir mă forţează să arunc în gura mare tuturor!)

  • BINE ZIS (DOMNULE SAU DOAMNA ) CE STIU EI DE NECAZURILE DE ZI CU ZI A OAMENILOR DE RAND CARE MUNCESC DIN GREU CA SA CASTIGE O PAINE ? MULTUMESC PENTRU COMENTARIUL PERTINENT

 2. Un vin CASA ISARESCU costa cca 40 lei. Eu nu-mi permit decat un vin CASA DOI COCOSI care costa 12 lei. Deci, gardianul inflatiei, fluier de MUGUR ISARESCU ar trebui sa fie satisfacut de cresterea salariilor pentru ca mi-ar permite si mie bugetul sa beau un vin CASA ISARESCU. Apropo, pe cand o CIRESICA CASA BASESCU!

 3. Să se dea cîte puţin să ajungă la toată lumea? Dar cum să trăieşti o lună de zile cu un venit de 600-800 lei? Dai cîte o picătură la sărăciţii de voi şi vouă en-gros! HALAL MENTALITATE ! ”nu cumva e o metodă de încercare a menţinerii corupţiei totale”?
  -Cum creşte o plantă rădăcinoasă viguroasă şi rezistentă în timp îndelungat?
  Întîi plantezi sămînţa şi o alimentezi cu necesarul pentru a răsări, apoi îi alimentezi rădăcina pentru a creşte puternic, după care menţinînd-o prin hrănirea rădăcinii, culegi roadele şi hotărăşti dacă o menţii vitală în funcţie de randament sau roade.
  – Nu credeţi că tot ce înseamnă subteran: rădăcini sau economie, întrun stat funcţionează cu brio şi tot ce e la suprafaţă poate fi anihilat prin orice metodă liber aleasă?
  Toţi administrează prin alimentarea subteranului şi la vedere fură cu legea-n mînă!
  – Nu cumva aşa funcţionează în cădere liber-intenţionat România de 26 ani de zile? Şi cică combat marea corupţie!
  Cum?
  Învinovăţirea altora pentru situaţia internă a României, chiar cu subiecte precise, reale, ar trebui să pună sub semnul întrebării guvernanţii şi societatea, nimic altceva. Cred că simpla sancţiune electorală, eludantă, în cazul marilor delapidări şi încălcări ale Constituţiei, nu mai poate continua. Imunitatea politică trebuie să înceteze, prin lege. Nici judecătorii, nici politicienii, nimeni nu ar trebui să mai fie deasupra legilor. Preşedintele Iohannis, din condiţia anunţată de om al reformelor în timp real, a devenit un preşedinte monden, un fel de nabab, la limita demiterii. Nici societatea civilă, nici adversarii săi politici, tot mai puţini, nu îl mai văd la orizont sau poate foarte rar.
  – De ce?
  – Nu cumva se coace destule prin alimentarea subterană(pe ascuns)?
  – Oare nu e ceva în comun cu ceea ce se practică în România de 26 ani de zile?
  Mă tem că da!

 4. Ar trebui revizuite pensiile și salariile la cei care au pana în 1000 roni făcut ceva numai promisiuni alții lucrează 4 ani de fapt dorm în parlament și au de trei ori mai mult ca o pers.care a lucrat 30 de ani în industria ușoară (450 roni după 30 ani numai sa I numeri sunt mulți ) Citez Mugur Isarescu sa dea la prostime câte un pic iar lor angro.In sec.21 sa supravetuiasca o persoana cu 450 roni după 30 ani de serviciu Rușine parlamentarilor ca voi faceți legile pt.popor voi vorbiți numai de milioane de euro a ti uitat de unde a ti plecat numai o viață aveți și voi

Leave a Reply