Spaniolul Rafael Nadal, aflat în Australia, la turneul de la Melbourne, a vorbit, joi, despre cazul lui Novak Djokovici, a cărui viză a fost refuzată deoarece nu este vaccinat. Deşi regretă situaţia în care se află liderul mondial, Nadal spune că acesta cunoştea condiţiile impuse de australieni de câteva luni, scrie news.ro.

“Ceea ce se întâmplă nu este bine pentru nimeni, după părerea mea. Nu am toate detaliile, aşa că nu pot avea o părere clară. Tot ce pot spune este că trecem printr-o perioadă foarte dificilă. Multe familii au suferit enorm în ultimii doi ani din cauza pandemiei. Este normal ca oamenii de aici, în Australia, să fie supăraţi de această situaţie cu toate măsurile foarte stricte pe care le-au trăit. Mulţi oameni nu au putut merge acasă. Tot ce pot spune este că cred ceea ce spun oamenii de ştiinţă. Dacă ei spun că trebuie să ne vaccinăm, trebuie să ne vaccinăm. Am avut Covid. Am fost vaccinat de două ori. Dacă faci asta, poţi juca aici fără nicio problemă. Aceasta este singura certitudine. Dacă eşti vaccinat, poţi juca Australian Open şi peste tot. Lumea a suferit prea mult pentru a nu respecta regulile. Nu încurajez pe nimeni să se vaccineze. Fiecare ar trebui să facă ceea ce crede că este potrivit pentru el. Dar există reguli. Dacă nu vrei să fii vaccinat, s-ar putea să ai probleme. Mulţi oameni au murit de doi ani. Sentimentul meu este că vaccinul este singura soluţie pentru a opri această pandemie. Aceasta este ceea ce spun oamenii de ştiinţă. Eu nu pot spune altceva. Cred că, dacă ar fi vrut, ar fi putut juca fără griji aici, în Australia. El a ales. Fiecare este liber să facă propriile alegeri, dar în spatele lor există consecinţe. Evident, nu-mi place situaţia. Pe de o parte, îmi pare rău pentru el. Dar, pe de altă parte, ştia condiţiile de luni de zile. El a ales”, a declarat Nadal.

Miercuri, Novak Djokovici nu a primit permisiunea de intra pe teritoriul Australiei şi viza sa a fost anulată.

Numărul 1 mondial a sosit la Melbourne cu un zbor Emirates de la Dubai, miercuri, la scurt timp după ora 23.00 AEST (n.r. – 15.00, ora României). El a fost ţinut în aeroport peste opt ore. După ce ce i-a fost anulată viza, sârbul a fost transferat la un hotel de carantină din Melbourne, până când va putea părăsi ţara.

Liderul mondial a făcut apel la decizia de anulare a vizei iar acesta va fi judecat luni.

 

Cristian Tudor Popescu a fost mereu un admirator al sportivului Novak Djokovici, însă un critic al comportamentului acestuia. Şi acum, după acest fiasco al deportării sârbului din Australia, n-a avut niciun pic de compasiune pentru liderul mondial. Novak Djokovici a fost reţinut pe aeroporul Tullamarine de la Melbourne şi, după un circ mediatic de peste 9 ore, a fost trimis acasă, după cum „Adevărul“ a scris aici.

În aşteptarea verdictului guvernului australian, Cristian Tudor Popescu a avut o intervenţie la Digi 24 în care a analizat această poveste legată de scutirea dubioasă de la vaccinare pe care Nole a primit-o din partea organizatorilor Australian Open.

Ce a spus Cristian Tudor Popescu?   *Trebuie să înţelegem exact situaţia. Cuvintele „scutire medicală“ nu au niciun sens. E absurd. Novak Djokovici nu a pomenit niciodată de vreo afecţiune pe care ar avea-o el şi care nu i-ar permite să se vaccineze. Nu! El a spus foarte limpede, încă din 2020, că nu va accepta niciodată să fie silit să se vaccineze. Din acest motiv, este idolul conspiraţioniştilor antivaccinişti pe reţelele de socializare.

*De asemenea, tatăl său, Srdjan, este un naţionalist feroce, antioccidental, antivaccinist şi care i-a acuzat pe organizatorii de la Melbourne că au introdus obligativitatea vaccinării pentru participarea la turneu ca să-l şantajeze pe Novak Djokovici.   *Soţia sa, Jelena, promovează pe reţelele de socializare teorii ale legăturii dintre reţeaua de comunicaţii 5G şi COVID-19. Deci de aici vine Novak Djokovici să joace acum, la Melbourne, scrie adevarul.ro

*Ce sens are să discutăm despre scutire medicală? Ce scutire medicală? Acolo sunt patru prevederi, în legea australiană, e vorba de reacţii adverse la o primă vaccinare, care duc la spitalizare sau incapacitare… Care reacţie? Că Djokovic nu s-a vaccinat. Apoi, o afecţiune diagnosticabilă medical acută. Păi, dacă are aşa ceva, atunci se pune problema cum joacă, nu dacă-i vaccinat sau nu. Şi, în sfârşit, o inflamaţie cardiacă în ultimele 6 luni. Să fim serioşi… Mai rămâne una singură şi anume dacă are nişte alergii, intoleranţe la anumite substanţe din vaccinurile aprobate. Păi, dacă are, a făcut vreodată o vorbire Djokovici despre asta?

*N-ar trebui acum să aibă bunul simţ faţă de locuitorii Australiei, care sunt în proporţie de 90% vaccinaţi, care au trecut prin nişte restricţii crâncene, sute de zile de lockdown, oameni care au suferit chinuri în ultimii doi ani, legat de COVID şi de carantină, şi cărora le-ar datora Novak Djokovici măcar o explicaţie?

*Însuşi marele Rod Laver a spus lucrul acesta. „Nole e un mare jucător, ar fi o pierdere să nu joace la Melbourne, dar datorează nişte explicaţii. Să ne spună ce problemă are şi de ce nu se poate vaccina”. Or, Djokovici tace mâlc.

*Ceea ce mă întristează pe mine cel mai tare în toată povestea asta este faptul că dragostea pentru tenis a lui Djokovici, pentru marea performanţă, pentru a fi o legendă a tenisului, pentru a fi cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, toate astea contează mai puţin decât antivaccinismul ăsta al lui, ideile stranii pe care le are în legătură cu apa contaminată care ar putea să fie purificată prin rugăciune şi credinţă, tot felul de astfel de aiureli care vin din zona crepusculară a internetului şi faptul că toate acestea îl fac pe el să refuze vaccinarea…

*Deci, nu va putea să câştige al 21-lea Grand Slam, nu va putea să câştige pentru a 10-a oară Australian Open… De ce? Pentru că se încăpăţânează, aşa cum Federer şi Nadal n-au făcut-o, s-au vaccinat. Nadal a şi declarat: „Nu o să hotărăsc eu în legătură cu asta, sunt alţii, eu mă pricep la tenis. Sunt medicii care se pricep la medicină şi vaccin, prin urmare mă vaccinez”. Ceilalţi doi mari s-au vaccinat, Djokovici, însă, refuză.

*Ce i-aş putea spune acum? Bine, Nole, dacă aşa de mult contează pentru tine povestea asta cu vaccinul, atunci bine… Dacă nu eşti primit la Melbourne, du-te acasă, mai organizează un Adria Tour la Belgrad, fără să respecţi niciun fel de norme sanitare, cum s-a întâmplat în iunie (n.r. – în iunie 2020, când Adria Tour a devenit un focar de infecţie), că la Belgrad se poate, eşti lăsat să faci ce vrei, încheie-l cu un party sălbatic, aşa cum s-a întâmplat în iunie şi fii fericit, spune CTP in Adevarul.

Leave a Reply