Difficult times requires strong attitude and decisive steps. NATO faces the biggest security challenges since the end of the Cold War.

The Alliance Eastern frontier, were Romania plays a strategic role, has to be stronger for the threats and provocations coming from Russia. We have to evolve from awarness to deterrence.

Here is the interview I made at NATO HQ in Brussels with Jens Stoltenberg, NATO Secretary General.

http://www.antena3.ro/actualitate/exclusiv-interviu-cu-jens-stoltenberg-secretarul-general-al-nato-343440.html 

Radu Tudor: Vă pregătiți pentru summitul de la Varșovia, care va fi o piatră de hotar pentru securitatea europeană în aceste momente dificile pe care le trăim. Care sunt deciziile pe care NATO le va lua la summitul de la Varșovia?


Jens Stoltenberg: Vom lua decizii importante legate de felul în care NATO reacționează și se adaptează la un mediul care este din ce în ce mai mult o provocare pentru securitate, determinat deopotrivă de o Rusie mult mai vocală, la est, dar și de violențele și agitația pe care le vedem în sud, în Irak, Siria, nordul Africii și Orientul Mijlociu. NATO trebuie să se adapteze și asta înseamnă o creștere a capacității de reacție, de pregătire a  forțelor noastre, dar și de accentuarea prezenței noastre în zona de est.

Radu Tudor: După 20 de ani de relativ calm, Rusia a început să definească NATO ca fiind o amenințare, un dușman. Care este reacția NATO la agresiunile Rusiei în Ucraina și față de amenințătile săptămânale ale Rusiei la adresa membrilor NATO, ca Turcia și România?

Jens Stoltenberg: Ceea ce am remarcat este o Rusie mult mai vocală. Am văzut un anumit model în Moldova, Georgia și Ucraina, care a constat în folosirea de către Rusia a forței militare pentru intimidare, pentru schimbarea granițelor, pentru a obține ceea ce vor cu ajutorul armatei. La aceste lucruri NATO trebuie să reacționeze și chiar o face. Am pregătit cea mai mare Foră de Reacție, de apărare colectivă de la sfârșitul Războiului Rece. Am triplat dimensiunile Forței de Reacție a NATO și am crescut prezența militară în partea de est a Alianței, cu o mai mare prezență aeriană și navală în Mările Baltică și Neagră. De asemenea, avem mai multe trupe terestre care desfășoară exerciții la bazele lor. Deja s-a făcut foarte mult. În același timp, am creat opt mici cartiere generale în România și în alte șapte țări aliate. Am vizitat recent România, unde am inaugurat un astfel de cartier general. Deci ne creștem prezența în zonă, ca reacție la comportamentul Rusiei.

Radu Tudor: Domnule Secretar General, scutul antirachetă de la Deveselu, din România, va face parte din scutul antirachetă al NATO care va acoperi întreaga zonă NATO?

Jens Stoltenberg: Da, programul de apărare antirachetă al NATO este un program defensiv creat pentru a apăra aliații NATO și teritoriile acestora în fața amenințărilor care vin din afara zonei euro-atlantice. Baza din România va fi activată și va face parte din acest program foarte curând, în această primăvară, iar acesta este un pas înainte în implementarea acestui program. Aceasta arată încă o dată rolul important pe care România îl joacă în cadrul Alianței, ca gazdă a unui obiectiv-cheie pentru un program important al NATO, programul de apărare antirachetă.

Radu Tudor: Rusia spune mereu că acest dispozitiv de apărare antirachetă din România va fi unul agresiv și va fi folosit pentru atacarea Rusiei în viitor. Noi știm că aceasta este doar retorică rusească, dar care este reacția dumneavoastră la aceasta?

Jens Stoltenberg: Apărarea antirachetă este prin natura sa ceva defensiv, are legătură cu apărarea, nu cu atacul. Și apoi scopul, capacitatea și numărul de interceptări pe care se bazează această apărare antirachetă arată clar că nu este în niciun fel ceva împotriva Rusiei. Nu este ceva ce e îndreptate împotriva Rusiei, ci este un sistem de apărare care să ne protejeze în fața amenințărilor care vin din afara spațiului euro-atlantic.

Radu Tudor: Care e evaluarea dumneavoastră, ca Secretar General, în privința profilului României în cadrul NATO? Ați menționat de trei ori țara noastră în Raportul Anual pentru 2015.

Jens Stoltenberg: România este un aliat foarte prețuit. Ați contribuit la apărare, la măsurile de securitate în multe feluri și noi aprecien asta. Ați luat parte la operațiuni NATO importante cum ar fi cele din Afganistan și cele din Kosovo. Contribuiți la accentuarea apărării la nivel european și sunteți gazdă pentru scutul antirachetă. De asemenea, este apreciat faptul că ați început, în ultimii ani, să creșteți cheltuielile pentru apărare, ceea ce este esențial pentru ca NATO să poată reacționa așa cum o face acum. Apreciez dorința dumneavostră de a investi mai mult în apărare.

Radu Tudor: După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, echilibrul strategic în zona Mării Negre s-a schimbat. Care este reacția NATO la această schimbare a echilibrului strategic la Marea Neagră?

Jens Stoltenberg: Reacția NATO este creșterea prezenței noastre la Marea Neagră. Am crescut prezența navală pe Marea Neagră, cu mai multe vizite în porturi și mai multe nave ale NATO și, de asemenea, avem avioane AWACS care survolează zona Mării Negre, deci reacționăm crescând prezența în Marea Neagră și în regiunea Mării Negre, iar acesta este un alt motiv pentru care apreciem implicarea puternică a României, care are ieșire la Marea Neagră. Aliații NATO sunt importanți, dar fiind o națiune cu ieșire la Marea Neagră, este foarte important ce face România și investițiile mai mari în domeniul apărării sunt esențiale pentru a face față provocărilor din zona Mării Negre.

Radu Tudor: Care este mesajul dumneavoastră pentru poporul român care, de secole, se teme de amenințarea care vine dinspre est?

Jens Stoltenberg: Mesajul meu este că o NATO puternică e cea mai bună garanție pentru stabilitate în Europa. O NATO puternică e cea mai bună cale de a păstra pacea și stabilitate, dar și cea mai bună bază pentru un dialog politic cu Rusia. Noi nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o confruntare cu Rusia, noi vrem o relație constructivă, de cooperare cu Rusia, dar aceasta trebuie să se bazeze pe câteva principii fundamentale, de pildă respectul față de suveranitatea și independența fiecărei națiuni și pentru asta NATO trebuie să fie puternică.

 

PS : Question for Sec Gen Jens Stoltengerg at NATO Summit in Warsaw, July 2016

 

50 COMMENTS

 1. Felicitari pentru aceasta initiativa. Cred ca poporul Roman avea nevoie sa auda astfel de asigurari de la varfuri inalte ale NATO. Pe de alta parte, sa speram ca autoritatile Romane vor fi suficient de diplomate si responsabile in actiunile lor, pentru a pastra teritoriul patriei in afara oricaror posible provocari/confruntari. Felicitari si pentru engleza dvs. 🙂

  • Dear Mr Jens Stoltenberg,

   Please meet the prime minister of Romania Sevil Shhaideh and her husband Akram a good friend bun of Assad regime. Former minister in Siria.
   In case you need to discuss with the dictator…and his russian partners, we can arrange…
   Do not worry Romania is in good hands !!

   • DICTATURA DEMENTA A DNA: Grindeanu acuzat.
    ———————
    Breaking News:
    ———————-
    DNA a deschis dosar penal in rem pe numele premierului Sorin Grindeanu a ministrului de Justiție, Florin Iordache, în urma unui denunț penal depus în data de 25 ianuarie.

    Grindeanu și Iordache sunt acuzați de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.
    ————————————————————————–

    Dmnule Grindenu nu te lasa suntem alaturi de tine, curaj si rezistenta !
    —————————————————————————
    Un dosar mizerabil o facatura ingrozitoare o crima la adresa primului ministru.

 2. Cred ca este foarte bine ca facem parte dintr-un parteneriat strategic. Se vorbeste de sporirea prezentei NATO in aceasta parte de lume atat ca oameni cat si ca tehnica de lupta. Ok. Oare este o crestere suficient de mare incat sa nu fie ca o picatura intr-un ocean???

 3. Domnule Radu Tudor, am o recomandare pentru dvs, o soluție tehnică mai bună pe care merită să o implementați aici pe site. În locul linkului pe care l-ați instalat mai sus (mă refer la materialul ANTENA 3 cu interviul realizat de dvs cu secretarul general NATO) este bine să instalați codul HTML de mai jos care vă permite INTEGRAREA/ÎNCORPORAREA (embedding) materialului video respectiv, aspect foarte important în opinia mea.

  Copiați codul de mai jos și inserați-l în locul linkului instalat anterior de dvs și veți vedea că am dreptate, este o mare diferență, nu se compară.

  Așa lucrez eu pe blogul meu și așa vă recomand și dvs să faceți. Succes!

 4. Apropo dl. Radu ,lați inrebat pe Stoltenberg daca este mîndru ca tara si sistemul din care provine si contribuit, Norvegia rapeste copii ?
  Actual sef al Alianței si fost sef de guvern timp de doua mandate in Norvegia , lați întrebat dece Barnevernet este m-ai presus de lege si drepturile omului?
  Primul mandat a fost un esec din punct de vedere politic pt Stoltenberg . Salvat politic si pentru un nou mandat de patru ani la sefia guvernului de cazul Breivik. Buna gestionare si comunicarea dupa masacrul Breivik, culminind cu decernarea premiului Nobel pt pace lui Obama , dl JS ajunge sef ål aliantei .

  • NATO fara SUA nu exista ….. sunt in mod evident elementul principal al aliantei iar asta e clar pentru toata lumea. probabil ca mai devreme sau mai tarziu vor pune tari precum Romania sau chiar pe toate in situatia in care vor trebui sa platesca scump pentru a “beneficia” de protectia lor pe sistemul…..”ok, nu platiti/nu ne dati toate resursele pe care le aveti, atunci va lasam singuri sa vedem ce faceti”, o taxa de protectie la nivel inalt. Cu atat mai mult ca exista posibilitatea ca Trump sa devina presedinte.
   Sigur ca media pro americana nu ia in calcul asa ceva sau au in program doar blamarea Rusiei si indoctrinarea populatiei ca, pe scurt, americanii sunt buni si rusii rai……se leaga de tratate, de tot felul de chestii, democracy…bla bla, dar haideti sa ne gandim care ar putea fi viteza de reactie a NATO pentru a proteja flancul sau estic, cat de repede ajung ajutoare aici in caz ca se hotarasc rusii sa ne faca o vizita? Asta in cazul in care nu vor face americanii ceva pe acel tratat…..pana la urma cine din cadrul NATO ii poate trage la raspundere pentru asa ceva ? Ce le faci? Le impui sanctiuni ca nu respecta tratatul? 🙂

   https://www.youtube.com/watch?v=8PgSX-WD96Q
   https://www.youtube.com/watch?v=mjiqTzug8zM

  • Nu e asa un paricular. E reprezentantul unui partid in alegerile SUA, principalul motor NATO, daca nu singurul care-l vrea. A nu tine cont de parerea unui candidat la presedintia SUA, care candidat odata ajuns presedinte ar fi su seful suprem al armatei SUA, vi se pare o gandire analitic militara?
   Sau stirea este ca Radu Tudor considera particular candidatul partidului republican la alegerile pt POTUS?

  • Domnule Tudor,

   Nu asta am vrut sa insinuez. Din contra, tin mult la democratie dar directia in care merg lucrurile nu este, din punctul meu de vedere una buna.
   Lasand la o parte un scenariu mai mult sau mai putin posibil, dar nu inexistent, in care SUA ar putea ajunge sa ceara un “tribut” pentru a isi mentine sprijinul in cadrul aliantei (nu voi crede in buna lor credinta pentru ca nu cred ca este cazul), va cer dumneavoastra domnule Tudor o opinie in calitate de expert in domeniu: Care este capacitatea de aparare a NATO in fata unui atac al Rusiei asupra Romaniei, de exemplu, sau al flancului Estic al aliantei. Conform unor experti din cadrul aliantei, Rusia este superioara aliantei.

   Cu stima,
   Alex

   • Opiniile sunt impartite. Eu am informatii si cred ca jumatate din fortele militare ale Rusiei sunt intr-o stare operationala deplorabila. Dar propaganda lor a fost intotdeauna mai buna pentru a se raspandi contrariul. Cele bune !

    • Asa de deplorabile sunt ca americanii pun scut de rachete dupa scut, nu? Pai ori sunt deplorabile si atunci SUA actioneaa agresiv si incitand spiritele cu aceste scuturi care ar trebui sa ne apere de armata deplorabila, ori cineva a mancat o mare portie de turkish delight

     • Aa. Sau da, am uitat! Scutul este contra Iranului, cu care SUA au semnat tratat de neproliferare atomic dar tot au construit scutul, uitasem:)));p

 5. Ieri, Radu Tudor ameninta ca DNA ar putea acuza cetateni straini in diverse dosare de coruptie. Trecand peste neghiobia momentului, respectiv ca faptele de coruptie au fost conditionate de romani (de ce nu a dat EADS spaga si in alte tari?), am si solutia perfecta: confiscari din conturile romanesti offshore in contul datoriei de 200 miliarde, o suma echivalenta pentru actiunile de crima organizata, care in Romania sunt desfasurate de stat si dezvaluiri despre conturi plus trimiterea banilor in tara – atunci chiar nu au cum sa ii refuze. Daca nu merge, ca alternativa exista returnarea celor doua milioane de spioni din romani din strainatate – cand ii vor avea pe cap, romanii vor retrage ei insisi banii, pentru ca intretinerea lor costa cateva miliarde de euro pe luna.

 6. Fără legătură cu subiectul…în Teleorman se discuta intens Ca noul prefect al Tr o sa fie iar mult prea iubitul Theodor Nițulescu. Poate va aduceți aminte de el.

 7. Va fi o armata UE?inafara nato?cu donald duck asta cred ca deaxi incolo e fiecare cu a masii! 🙂 cotizezi la greu este nato,..nu?…pa! faca rusii ce vor cu o panarama de tara ca rumania.noul tratat akm_m4.

 8. Zice ce vrea mister jens,usa e nato.restul e frectie,anglia franta germania poate,poate i ar stavili cu mare greu la fostele granite,atat!dar restul.e f… in calea p…. rusesti. Nici un ajutor!gubernie.putin il felicita pe donald .pretenie totala.donald il felicita pe putin.ia putinel deaci ,fa mama rusie mare cum a fost.rupei dai naibii de parliti ca oricum astia si au vindut si jefuit tarile pana au ajuns ruine,nu se supara sa fie sclavi ai rusilor,sunt obisnuit..fa ce vrei cu ei,eu mai cheltui miliardele americanilor sa i apar pe astia.
  Deci o armata europeana unita nu ar ajuta prea mult rumania chiar daca s ar pune la cale…off topic oarecum,zic.
  Stiu ,e fictiun si multa ,prostie ce scriu.dar a iesit donald presedinte!?nici nu credeam ca un maimutoi ghiolban ca asta sa castige!…ma rog,a fost si bush si altii…dar ca asta nu.e la superlativ!sau basau al doi!ea mandat?esti nebun!?parca vad basau premier! Minuni frate minuni se intampla din ce in ce mai des si mai mari!
  Impartasesc niste ganduri cu dvoastra si cititorii daca nu i cu suparare.:-)

 9. Ps.
  Eu cred daca va fi o incaierare intre rusia si europa la care americanii stau departe si pozeaza in mediatori,va fi numai cu arme conventionale.
  Iar tarile cu petrol le vor face una cu pamantul frateste rusia si usa.apoi impart prada sau se incaiera,fara nuki.doar cu boabe.de fasole.si caramizi.

 10. A cazut moneda mexicana,gramada!in cateva ore!jale mare in alde pedro :-):-):-):-) e de comentat la tv a3!

 11. Prieteni, în toate postările mele am numit așa numita democrație americană – dictatură.

  Această “democrație” a fost impusă prin forță militară (și nu am să fac aici referire la asasinatele comise de CIA prin Operațiunea Gladio în Europa Occidentală pentru a denigra crezul și miscarea socialistă) în aproape toate parțile globului pămantesc, și asta mai ales după sfârșitul Războiului Rece. La douăzeci și șapte de ani dupa sfârșitul Războiului Rece votul poporului american din 8 noiembrie 2016 poate fi tradus ca revoltă. Crezul că revolta exprimată prin vot de poporul american va avea ca finalitate distrugerea establishmentului creat la Washington de fraţii Dulles imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu înseamna nimic altceva decât – iluzie. Într-adevar, crez naiv, pentru ca orice mișcare de opoziție față de cele doua partide ale establishmentului, partidul Democrat și Republican, a sfârșit cu gloanțe în ceafă sau închisoare. Istoricul american Howard Zinn scrie în lucrările sale că statul american nu a fost niciodată un stat democratic. El scrie că formarea statului american are la baza caracteristicile statului feudal si care nu a suferit nici până în zilele noastre transformări esențiale.

  Exemplul cel mai cunoscut este crezul și determinarea presedintelui JF Kennedy ca Războliul Rece să înceteze pentru ca un altfel de război să înceapă. Un război al progresului si formării ființei umane pentru un alt nivel de determinare. Dorință la care Uniunea Sovietică și România au subscris. În cazul țării noastre sfârșitul acestei dorințe a fost pecetluit pe 25 decembrie 1989.

  Pentru elocvență ascultați discursul presedintelui american JF Kennedy intitulat “O strategie a păcii” ținut la American University in 10 Iunie 1963 – https://www.youtube.com/watch?v=0fkKnfk4k40&t=18s Kennedy a anunțat în discurs ca este dispus pentru negocieri privind conceperea si implementarea unui tratat de interzicere globală a testelor nucleare și de asemenea, a anunțat, în scopul de a arata “bună credință si convingeri solemne” decizia sa de a suspenda în mod unilateral toate testele atmosferice din SUA a armelor nucleare atâta timp cât toate celelalte națiuni ar face același lucru. După criza rachetelor din Cuba Kennedy a fost hotărît să construiască o relație bună cu Uniunea Sovietică pentru a descuraja orice altă ameninţare de război nuclear. El a fost convins că premierul sovietic Nikita Hruşciov era, de asemenea, interesat de reînnoirea relațiilor SUA-URSS.
  “Ce fel de pace am în gând, ce fel de pace căutăm? Nu „Pax americana“ dictată asupra lumii de arme de război americane. Nu pace a liniștii de mormânt sau securitate a sclaviei. Eu vorbesc despre pace autentică, genul de pace care să facă viaţa pe acest pământ să aibe sens, adică, genul de pace care va permite oamenilor și națiunilor să crească, să spere, și să construiască o viață mai bună pentru copiii lor — nu numai pace pentru americani, ci pace pentru toți oamenii, nu doar pace temporală, ci pace pentru totdeauna. /… / Noi nu vrem război. Nu așteptăm acum război. Această generație de americani a avut deja suficient — mai mult decât suficient — război și ură și asuprire . / … / Ne vom face, de asemenea, si noi datoria pentru a construi o lume a pacii în care cei slabi sunt protejați si cei puternici drepți. Încrezător și fără teamă, trebuie să progresăm — nu spre o strategie de anihilare, ci spre o strategie de pace. ”
  Rezultatul a fost semnarea la Moscova a Tratatului de interzicere parţială a testelor nucleare, la data de 5 august 1963, de către Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii. Senatul Statelor Unite a ratificat tratatul pe 24 septembrie 1963 și a fost semnat de Kennedy la data de 7 octombrie 1963. Tratatul a intrat în vigoare la data de 10 octombrie 1963. Kennedy a fost asasinat pe 22 noiembrie, anul 1963.

  Acum, gradul imens de sărăcie existent in țară, exploatarea exacerbată a clasei muncitoare de către corporaţii, sistemul de sclavie financiară instituită de instituţiile financiare asupra populaţiei, dar și propaganda jurnalistică mondială evident falsă de denigrare a lui Donald Trump au fost factorii care au determinat ca poporul american să-l voteze președinte.

  În această perioadă de nominalizare a oamenilor care vor face parte din noul guvern SUA devine a nenumărata oară evident că nimic nu se schimbă. Aceeași politică imperială cu alți oameni mai periculoși.

 12. Răspunsul diplomatului Adrian Severin la o intrebare de-a mea.

  http://adrianseverin.com/alegerile-americane-de-la-sfarsitul-lumii/?fb_action_ids=957317237746295&fb_action_types=news.publishes Răspunsul fostului ministru de externe al României Adrian Severin la cererea mea de a-şi exprima părerea parerea legat de un interviu acordat de Dr. Paul Craig Roberts unui Website.

  Eu: desfiintarea bazelor militare ale SUA de pe teritoriul Romaniei trebuie sa fie primul obiectiv al poporului roman in lupta sa pentru supravietuire. In atentia domnului Adrian Severin – http://themindrenewed.com/interviews/2016/952-int119 – m-ar interesa parerea dumneavoastra in legatura cu acest interviu.

  Adrian Severin: 1. Principalele idei ale acestui interviu le-am formulat și eu deja de câțiva ani. Le-am expus și le-am testat chiar în cadrul unor conferințe ținute în SUA anul trecut. Mulți americani de rang înalt, ca să nu mai vorbesc de americanii de rând, le împărtășesc. Neoconservatorismul este responsabil pentru eșecul aproape complet al politicii externe americane și aruncarea omenirii în haos. 2. În acest context România trebuie să înceapă nu cu abandonarea unei strategii de securitate, oricât de depășită ar fi ea, ci cu proiectarea unei noi strategii care să o înlocuiască pe cea actuală. În timpul sistemului bipolar am avut o strategie. În timpul unipolarismului am avut alta. Cred că amândouă au funcționat. De la un moment dat încolo am încetat să mai gândim strategic, pentru că am abandonat interesul național. Un interes care trebuie să ne ghideze, chiar dacă trebuie să îl definim în context internațional; deci într-o viziune integratoare iar nu una exclusivistă. 3. Am afirmat de multe ori că mai multe arme înseamnă un risc de război mai mare. Pe de altă parte, nu putem disprețui înțelepciunea strămoșilor noștri care spune că dacă vrei pacea trebuie să te pregătești de război. În contextul mondial actual trebuie să ne întărim capacitățile de apărare și alianțele defensive. De aceea nu se poate renunța la o alianță înainte de a ști că avem disponibilă o alta; după cum schimbarea alianțelor nu se poate face prin trădare – adică fără a arăta empatie și loialitate vechilor aliați. Mai mult, cred că decât să schimbăm alianțele mai bine le reformăm, adaptându-le unei realități în schimbare și făcându-le să lucreze în interesul tuturor aliaților. Acestora trebuie să le spunem: „împreună, dacă se poate; fără voi, dacă este nevoie!” Ei vor înțelege, pentru că așa gândesc și ei.

  Când trebuie să existe condamnare chiar si pe acuzatii totalmente false!

 13. Cei de la Antena 3 sunt foarte buni in ceea ce fac.
  Sunt lucruri care nu stau in picioare pe site-ul dvs.
  Referitor la OUG
  Legile cine le face? Parlamentul cumva?
  Ce partid a avut majoritatea in parlament in ultimii 4 ani (inclusiv in guvernarea Ciolos)?
  PSD Cumva?
  Legile au fost bine facute de catre PSD?
  Daca legile facute de parlament pana acum nu au fost respectate de catre judecatori si procurori, de ce PSD-ul crede ca modificarea legilor (prin OUG 13) ar schimba raportarea magistratiilor la lege.
  Daca OUG-ul guvernului Ciolos nu a fost ok si a fost un abuz, a fost neconstitutionala de ce parlamentul nu a atacat in presa, la curtea constitutionala prin AVOCATUL POPORULUI, la CSM (care este compus din magistrati propusi de instantele din tara plus ministrul justitiei, procurorul general, seful ICCJ) daca DNA, DIICOT, Procuratura generala sunt corupte.
  Consider ca majoritatea celor care au iesit in starda zilele acesteafie in pta Victoriei fie la Cotroceni au iesit din convingere, dar price persoana cu intentii bune care se considera si patriot trebuie sa tina cont de sursele de unde se informeaza. Daca aceste lauda o singura parte si critica cealalta parte in permanenta sursa este suspecta.
  Spuneam ca Antena 3 sun f buni. Sa explic: urmaresc chiar astazi cum in timpul acestui scandal cu OUG 13 ei le amintesc telespectatorilor cat de implicati sunt in actele de caritate ca nu cumva tot ceea ce au construit in ani de zile, adica INCREDEREA sa nu se risipeasca in avalansa de informatii care ii contrazice: Ambasade, institutii interne si internationale, media nationala si internationala. Si totusi sunt persoane care ii cred pe cei care sunt angajati sau colaborator a doua trusturi a doi cetateni romani care nu pot explica cum au obtinut averiile de sute de milioane de euro de care se bucura, care au intrat in business de media desi spun ca nu este rentabil, care au mai intrat si in politica. Oare de ce???

 14. deci articolul incepe cu ceva de genul (din engleza din articol”): “prima data dupa razboiul rece, nato este pus in fata unei noi provocari: pericolele care pandesc flancul estic, venite dinspre RUSIA!!!”
  pai domne, ori eu sunt tampit, ori in razboiul rece tot rusia era pericolul :))
  adica: ” pt prima data de cand marele pericol il reprezenta Rusia, NATO este pus in fata unei noi incercari: pericolul din… Rusia” :))) haaaaaaahhhhhh??? :))))
  (era un ras deontologic, irefutabil sunt convins ca RT n-ar scrie ceva asa futil)

 15. Consilierul lui Putin ,filosoful rus Alexandr Dughin a spus:”Rusia nu intentioneaza si nu o sa atace niciodata Romania”.Banuiesc ca si Putin gandeste asisderea.Asta nu ma face sa numi doresc ca Armata Romana sa fie cea mai buna dotata din Ue.Asa cum eram odata in 40.Superputere.

   • Eu nu va inteleg de unde dragostea si prietenia asta pe care o aveti (nu ma înțelegeți gresit…nu spun ca o acuzație sau ceva sau ca o lipsa de respect atat de dumneavoastra…)fata de statul creat artificial din pamanturile Poloniei României si Rusiei..numit Ucraina..stat care e profund,visceral anti-romanesc,discutat o sa vedeti interesati-va cum sunt tratați romanii in Ucraina,ce parera au despre Romania si disprețul total si batjocura cu care trateaza Romania si pe români..ala e un stat artificial cu o parte a populației neo-nazistă..romanii din Ucraina sunt persecutați discriminati in celele aberante si autoriate moduri..apropo Ucraina nu fura teritorii Tara Hertei/Pocutia Nordul Bucovinei..de ce va deranjează asa de tare disoluția statului ucrainei..poate cu ocazia asta vom recupera ce e al nostru..plus v-am spus nici un alt popor,nici măcar ungurii nu ne disprețuiesc ma mult ca ucrainienii..

 16. Radule sa-i gasim pe aia de au dat cu pumnii e ok.
  Din punctul meu de vedere si sa intre la parnaie ar fi ok.

  Da sa fii ok cu scoaterea cailor ( pana acum nu sa facut ) trebuie sa fii cretin. Habar nu ai ce inseamna asta. Da esti analistu militar al lu peste prajit

  • Inca ceva domnu analist militar care nu intelege de ce se scot caii la asa ceva.
   Sunt dispus oricand si oriunde sa am confruntare cu tine pe orice tema militara de la tehnica militara si armament pana la strategie si geopolitica militara. Sigur te fac praf si de ras cum a fost meciul Gadea / MRU ….

   • Hai sa-ti spun ceva,

    Te-am auzit azi la televizor cu o gresala.
    Cand vezi elicopterele PUMA IAR 330, nu sunt toate SOCAT.

    Socat inseamna sistem optic de cautare si antitank, deci ar trebui sa aibe doom-ul acela sub cabina de pilotaj, tun e serviciu si acrosaje pentru rachetele SPIKE>

    Ce ai vazut tu era doar PUMA sau IAR 330, dar SOCAT-ul a venit dupa aia , in spate.

    Ca idee asa.

 17. Ați observat probabil protestele din Romania. Subiectul principal a fost coruptia. Se pare că acestea au adus la suprafata diviziunea dintre Uniunea Europeană și Est, în timp ce unele voci au afirmat că Rusia a beneficiat din toate acestea, lucru care este de înteles, ținând cont de faptul că orice falie în relațiile dintre țările membre UE ajută la strategia sa per ansamblu. În același timp, media din Rusia a folosit aceste evenimente pentru a portretiza în Rusia, o UE eșuată. Ca și expert international, unde credeți că se află Romania în teatrul politic est-european, în special cu privire la interferențele Rusiei?

  Pentru unii, protestele împotriva coruptiei – sau mai bine zis, corupția împotriva căreia se protesta – a fost un semn că România este relativ subdezvoltată, si că asta a facut-o vulnerabilă pentru Rusia. Aș prefera sa fiu si aici optimist, și să spun că dimensiunea răspunsului societății civile împotriva corupției a fost inspirațional și încurajator. Într-o analiză finală, singura agenție cu adevarat capabilă să controleze coruptia este societatea ca întreg. În mod evident, in perioada următoare, propagandiștii rusi ar putea utiliza aceste evenimente să descrie o viziune a lor a unei UE îm tumult si o criză extinsă a legitimității in Vest, si ar avea dreptate. În mod cert, există rupturi între state și între state si “euro-elita” centralizată la Bruxelles. Acest lucru este vizibil în mod special spre est, unde avem un autoritarism care dă târcoale în Polonia, si, în special, Ungaria, si institutii civice slabe in alte parti. Dar atât timp cât oamenii sunt dispuși să protesteze, fie împotriva corupției din România sau a încercărilor de a controla o institutie academică independentă in Ungaria, exista speranță.

  Interview with Mark Galeotti, international expert on organized crime and Russia, CEO of Mayak Intelligence

Leave a Reply