gunoi-pe-apa

Poluarea apei furnizate de Administraţia Naţională “Apele Române” pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional, atrag atenţia reprezentanţii Hidroelectrica, care precizează că, din cauza gunoaielor, Hidrocentrala Porţile de Fier I s-a confruntat cu “probleme de o gravitate deosebită”
“Hidrocentrala Porţile de Fier I, care produce 48% din energia electrică furnizată de Hidroelectrica şi circa 65% din servicile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebită din cauza pătrunderii în turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunăre. În luna aprilie 2014, prin grătarele hidroagregatului nr.1 de la Hidrocentrala Porţile de Fier I a pătruns o anvelopă uzată care a blocat funcţionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a însemnat peste 48 ore de muncă continua, pierderi de energie ţi implicit de venituri. O lună mai târziu (…) un bustean a distrus barele grătarului blocând palele aparatului director cu consecinta indisponibilizarii  hidroagregatului pentru 30 de ore”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.
Reprezentanţii producătorului de energie spun că lacurile de acumulare administrate de Hidroelectrica sunt invadate de resturi din gospodăriile populaţiei, deşeuri de la exploatările forestiere, buşteni, PET-uri, anvelope uzate, animale care sunt colectate în perioada de viitura ( martie-iunie) din zonele amonte şi sunt aduse de afluenţi în zona camerelor de încarcare şi a prizelor de apă ale hidrocentralelor pe care, în cel mai bun caz, le înfundă.
“Pentru a evita înfundările de grătare la prize şi la camerele de încărcare, Hidroelectrica alocă milioane de euro în fiecare an pentru achiziţia şi exploatarea maşinilor şi graifărelor de curăţat grătare şi pentru igienizarea frontului de retenţie (colectarea şi transportul plutitorilor de la suprafaţa apei). Hidroelectrica mai plăteşte şi peste 80 milioane de euro anual către Administraţia Naţională Apele Române, sumă care reprezintă contravaloarea apei uzinate în fiecare hidrocentrală, apă, care aşa cum rezultă din cele de mai sus, ar trebui să fie livrată la nivelul calitativ prevăzut de lege, fără copaci, PET-uri, anvelope şi alţi plutitori”, se menţionează în comunicat.
Hidroelectrica cere Administraţiei Naţionale “Apele Române” şi  Gărzii Naţionale de Mediu să-şi “exercite prerogativele legale”, pentru a determina “adevăraţii poluatori”, să se conformeze legislaţiei de mediu în vigoare şi să-i oblige, să limiteze sau după caz, să repare efectele poluării produse.
“Toate lacurile de acumulare sunt invadate de sute de tone de plutitori anual. Hidroelectrica încearcă să responsabilizeze prin acest demers decidenţii politici  şi populaţia lansând o campanie pe termen lung de conştientizare cu privire la riscurile şi efectele poluării apei”, mai spune sursa citată.

 

23 COMMENTS

 1. Că în ţara asta nesimţirea e la ordinea zilei, şi nu numai la oamenii de rând ci, îndeobşte, la “aleşi”, e arhicunoscut. Problema e că această nesimţire de la toate nivelurile nu este pedepsită drastic de organe abilitate în acest sens, adică de alte nesimţite. Când voi auzi de vreo amendă care să facă să le usture şi-n cur, atât pe persoanele fizice cât, mai ales juridice, atunci vom mai discuta despre protecţia mediului. Dacă acei dobitoci care au fost în stare să propună un proiect de lege care să le asigure legalizarea unei infracţiuni, şi mă refer aici la defrişare de până la 100% a pădurilor, vezi Doamne pentru a dezvolta turismul, rămân bine-merci, precum Băsescu, atunci, bine!!! Aia cu educaţia e deja caducă.

 2. da’ ce ai vrea bre acuma?iote-asaaaaa!
  ci? te crezi in ..alta parte decat ruumania?
  asta e fapt divers.in viitor din ce in ce mai dese vor fi diferite nesimtoiri pina se termiona complet.bine ca scaunarii traiesc o viata buna si inbelsugata,e doar proprietatea lor nu?alde ma-sa au construit,ei sunt stapani,ei stabilesc preturile.
  pt 50000de oiro nici nu se ridica intr-un cot d-apoi sa se dea jos din pat.

  voi ati observat ca cel mai “dastept” din familia bashescu e chiar basau trageam?,
  mai frate, restul sunt toti retardati!progenituri nevasta frate toti..ta-su ala turnator lichea tradater mai traieste? tule genele mami lor ..cita basire frate!si slugile lui basau,doar unii sunt vicleni si rupti dupa bani dar majoritatea sunt f prosti,ca familia basita,sunt timorati de basau

 3. Eu ma intreb…retoric vorbind,ce folos ca aratam,ne revoltam…CA NIMENI NU FACE NIMIC…cui sa ne mai adresam sa ne ia in seama…Locuiesc in Orsova,2 saptamani cat laguna a fost seaca a trebit sa plec din oras…nu se putea respira aerul pestilential datorita gunoaielor lasate in mal…putreziciuni!
  Sunt de vina oamenii care polueaza,e adevarat,dar prin masuri de constrangere,amenzi spre exemplu,se pot “constientiza”insa mai intai trebuie curatata Dunarea.
  Oare cei care primesc ajutoare sociale,nu pot fii pusi la treaba?
  Lucrul in favoarea comunitatii?
  Ma intreb si eu…!

 4. Ce conteaza ? Stiu toate astea taranii de la coada vacii care i-a adus sau nu Ceausescu la bloc ? Nu stiu. Pe ei ii doare fix in c*R. Ideea este sa primeasca multe galeti si 5 lei ca sa voteze partide care ne vand ca pe vite la toti nebunii.

 5. Exista mai multe solutii simple, efective si la indemana.
  1-Pant pe Pet. Fiecare pet de 2l va costa 2 Roni,cutiile de bere din aluminiu 1 Ron, samd. va garantez si eu si Regatul Suediei ca nu va mai arunca nimeni peturi, adica BANI! Centrele de colectare sunt la toate magazinele mari si MALL-urile in loc pe toate malurile.
  2-O companie suedeza, Cassandra AB, a inventat o masina/reactor care inverseaza procesul, si obtine petrol din pet-uri si cauciucuri uzate. Are contracte cu Spania, Venezuela si Irak. De ce nu si Romania cea sufocata? Ecologistii din Parlament si ministerul mediului sa-si mute dosul din fotolii si sa ia legatura cu aceasta, sau alte companii similare din lume. menzile se pare ca nu sunt eficiente, nici educatia civica in tara peturilor plutitoare sau folosite pentru a infrumuseta pajistile inmiresmate de mici si cefe de porc…

 6. Cred ca suntem pe primul loc la :defrisari paduri,neselectarea deseurilor si aruncarea lor peste tot.
  Insa din miile de iesiri la televizor ale lui PONTA una nu ataca acest subiect.
  De fapt PSD-istii nu au facut nimic(iar restul partidelor foarte putin) in educarea cetatenilor/explicarea in detaliu ce inseamna defrisarea si poluare(inundatii f dese la orice ploicica,inzapeziri anormale,recolte slabe sau pierdearea recoltei datorita inundarilor ..ei fiind interesati doar de ignoranta cetatenilor care le asigaura multe voturi incat de 25 ani PSD ete un partid mamut (votat pe langa putini cetateni inteligenti de foarte multi,multi saracuti cu ..caputul).
  S-a confirmat acest lucru si de propunerile parlamentarilor pesedisti de a defrisa padurile private in proportie de ..100%.

  • este trist ca dupa 10 ani de basism au ramas atat de putini oameni inteligenti,si toti au votat cu psd-ul sau Mircea Diaconu,caci in rest numai basism.

 7. dnul Sorin are perfecta dreptate!de la o hartie,un scuipat,seminte aruncate pe jos ,daca se dau amenzi usturatoare ,nu ai sa mai vezi pe nimeni ca arunca ceva!Oare Germania dupa al II lea razboi mondial a evoluat cu te rog frumos? nu,amenzi domnilor,sa se poarte toata lumea ca la ei acasa,fara gunoaie!in ceea ce priveste poluarea in masa,este deja o problema grava,urgenta care trebuie rezolvata prin legi serioase nu ca aceia cu taiatul padurilor si ce se mai poate distruge in tara asta!

 8. PS. Automatele de colectare/reciclare sunt… Automate! Nu necesita personal. Nu de alta, dar s-or gasi carcotasi care sa aduca cheltuieli in contraargumentatia obligatorie la orice e pozitiv.

 9. apropo,in “afacerea tigareta” basescus tir anus nu cara cu tiru?el era in poza de grup
  da l drac
  dar sub 7000 de interpusi ca sa nu-i adulmece urma

  • jigodia basita a fost implicat in aaabsolut toate escrocheriile de la 90 incoace,crescand ca basina porcului pe an ce trecea pana a ajuns rege

 10. Pai…eu zic asa:daca se dau milioane de euroi pe “masini si graifere” atunci sa nu mai plateasca la apele romane si invers! ca de scuze si bagat bani in conturi personale dupa care sa arunci pisica…asta fac toti de 25 de ani.Vrajeala asta aduce aminte de grija lu’Sova cu intretinerea autostrazilor:)))))))))))))

 11. Cam asta e imaginea guvernanţilor care administrează ţara, care fac legi interpretabile de oricine şi în orice scop, legea dură care lipseşte cu desăvîrşire, aplicarea la modul cel mai serios(vezi: bairamurile, nunţile între blocuri, grătarele între blocuri, blocarea străzilor în anumite scopuri,…). Unde sunt spaţiile amenajate pentru grătare în aer liber conform legii??? De ce nu se aplică legea la momentul cînd sunt prinşi în fapt??? (nu vreau comentarii de la pîrîţi).

   • @Alba zapada, întîi citeşte matrialul, analizează-l, apoi, dacă eşti în stare…comentează. În plus, am specificat clar, pe finalul comentariului,,(nu vreau comentarii de la pîrîţi).” nu te mai băga în seamă.

 12. Le doresc tuturor nesimtitilor sa fie loviti in viitor de nesimtirea si idiferenta lor fata de mediul Romanesc.

 13. @ Albă ca zăpada. Are dreptate @părere. Tu postezi doar pentru a te afla în treabă, eşti un fel de comentator care nu spune nimic, decât pentru sine.
  Şi aşa, pentru cultura ta generală, numeralele ordinale se scriu cu cifre romane, deci: ” … LUMEA A III-A …”

 14. agerpres.ro/economie/2014/06/19/exploatarea-gazelor-de-sist-prin-fracturare-hidraulica-posibile-consecinte-catastrofale-pe-termen-mediu-si-lung-studiu–17-17-29

  “Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică, posibile consecințe catastrofale pe termen mediu și lung (studiu)
  [L]ucrarea “Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică — o metodă cu posibile consecințe catastrofale pe termen mediu și lung” a demarat în 2012 la solicitarea Ministerului Mediului.
  Potrivit acestuia, studiul arată că exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică este o acțiune agresivă antropică a mediului geologic cu consecințe severe și chiar catastrofice într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.
  De asemenea, acesta susține că o consecință a aplicării acestei metode este conversia unei mari cantități de apă dulce (potabilă/industrială) în fluid toxic, contaminat, iar arealul (subsolul) afectat de exploatare nu mai poate fi explorat ulterior în alte scopuri.”

  Dl.Ponta, care a dat OK la Chevron, pricepe ceva?

Leave a Reply