Home Articole New York Times : “Anticoruptia, arma politica in Romania”

New York Times : “Anticoruptia, arma politica in Romania”

3449
20
The New York Times a gazduit opinia lui Patrick Basham, directorul Democracy Institute, o organizație de cercetare în domeniul politicilor publice, cu sedii la Washingon și Londra. Institutul a fost fondat în 2006, iar Patrick Basham este și colaborator al Institutului Cato și director fondator al Centrului pentru Afaceri Sociale de la Institutul Fraser, din Canada. –
Basham prezintă situaţia trecută şi actuală în ceea ce priveşte justiţia şi lupta asiduă împotriva corupţiei din România. Americanii s-au oprit şi asupra fostului preşedinte, Traian Băsescu, pe care l-au descris ca fiind liderul care a folosit lupta împotriva corupţiei ca o “unealtă utilă în distrugerea oponenţilor politici”.
Analiza este semnată de jurnalistul Patrick Basham şi are un titlu foarte sugestiv: “Mania anti-corupţie a României”. Iată câteva pasaje:

“Cu bulevardele sale largi, mărginite de copaci și de clădiri în stil Belle Epoque, acest oraș era cunoscut cândva ca Micul Paris. Astăzi, Capitala României amintește mai degrabă de Revoluția Franceză, pentru că e în fierberea unei domnii legale a terorii.În noiembrie, liderul Partidului Național Liberal (centru-dreapta), Klaus Iohannis, a fost ales președinte grație unei platforme populiste anti-corupție, succedându-i în funcție lui Traian Băsescu de la Partidul Democrat Liberal, mai conservator.

Lunga luptă anti-corupție a lui Traian Băsescu a fost relativ lipsită de rezultate. Pentru Băsescu a fost un instrument politic util pentru a-și ataca oponenții, dar și pentru a-i calma pe criticii americani și europeni ai modului în care era condusă România.

Odată cu victoria lui Klaus Iohannis, efortul anti-corupție a intrat în vrie. Dacă autoritatea executivă rămâne la primul-ministru, Victor Ponta, liderul PSD, Președinția poate fi o platformă puternică de luptă anti-corupție.

Li s-a negat dreptul la justiție zeci de ani, întâi de către dictatură, apoi de niște democrați ineficienți, iar acum românii sprijină entuziaști cauza anti-corupție. După ce o ‘măturare’ judiciară care a început sub Băsescu a dus la peste 1.000 de condamnări ale politicienilor și oamenilor de afaceri numai anul trecut, în campanie aceasta s-a dovedit o temă electorală-cheie.

Acum totul s-a transformat într-un populism brut. Canalele de televiziune relatează fără încetare despre orice mișcare greșită. Cu instanțele care pronunță condamnări în cazul a peste 90 la sută din cazuri, zeci de politicieni din toate partidele importante au intrat în dizgrație.

România nu mai are loc în închisori. Cu condamnări la CEDO, închisorile Bucureștiului sunt mai mult decât supraaglomerate. Ministerul Justiției a anunțat recent că încearcă să obțină finanțare europeană pentru a deschide câteva noi închisori. Aproape nimic altceva nu se mai construiește zilele astea”.

20 COMMENTS

  1. Interesant cum autorul a ales sa isi exprime opinia acum, desi asociatia pe care o reprezinta a fost infiintata in anul 2006. Interesant cum mentioneaza numele Adamescu si Sarbu, ca victime ale procurorilor. Poate daca ar fi vorbit despre victime ale procurorilor, ca Nastase sau Voiculescu, as fi apreciat demersul jurnalistic, dar din pacate, numai jurnalistic nu este. Deasemenea este foarte, foarte interesant, cat de bine informat este acest jurnalist.
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/03/04/regimul-basescu-un-rau-necesar-ce-am-invatat-si-cum-ripostam/

  2. Ce haios cum un agent de loby si influenta sare la gatul justitiei in momentul cand oameni lui basescu si ai lui ponta sant cu un picior in puscarie .Ce curios ca acest basham le plange de mila lui sarbu si adamescu .Mirarea mea este cum un jurnalist ca tine radule cade in capcana acestul bashan si faptul ca un articol este gazduit pe ny times editia online devine un fel de piatra filozofala si ar trebui sa ne uitam toti in gura ny times si sa luam de bun ce scrie acest bashan care il compara pe ponta cu toni blair si pe basescu cu ronald reagan.Toti urla ca ,coruptia a trecut de os si e un cancer iar cand niste amarati de procurori incearca si ei cu ce arme au la indemana sa i bage la zdup pe acesti miliardari si politicieni corupti vad ca se trezesc deontologi pe la tv sa sara la gatul procurorilor ca nu se comporta cu manusi de catifea si ca fac abuzuri .Chiar crezi radule ca e usor ca procuror sa incepi sa bagi la zdup oameni din sferele cele mai inalte de influenta sau crezi ca dovezile cresc asa in copaci cand e vorba sa bagi la beci pe cineva ca udrea .Sau crezi ca oameni ca udrea ponta ghita basescu stau cu mana in buzunar si nu vor face orice ca sa scape cand vor simti ca se stange latul.Hai sa dam credit mai mult justitiei cu toate ca nu totul este roz in sistemul judiciar dara asta e cu asta lucram .Si daca am reusi sa nu mai mestecam vorbele unor condamnati recenti gen ritzi si dan diaconescu care dupa ce intra la beci brusc au o revelatie cum ca justitia e controlata si ca ei sant victime .Aseata gadea mai avea un pic si o declara si pe ritzi nevinovata si victima lui basescu .Hai totusi sa fim seriosi si sa nu mai aplecam urechea la toate vorbele spuse pe indivizi dubiosi de dupa gratile arestului sau a puscariilor.Toti sant victime toti sant nevinovati si sant victime ale sistemului si culmea toti sant multi milionari in euro si toti au avut functi in primul esalon de putere in stat

    • iulian stanic, pe cuvantul tau de om onest ca felul in care se face anticoruptie in romania nu are nimic de-a face cu protectia unora si anchetarea altora, din motive politice? daca nu-ti place new york times si o parere exprimata acolo, poti citi pravda

      • Am zis eu radule ca justitia e roz si ca totul merge struna? Dar acum ce sa facem ?Stim ca zeita justitiei in romania nu este legata la ochii ca doar nu santem batuti in cap .Dar nici nu mai pot sa accept in 2015 ca orice politician milionar in euro care intra la beci brusc descopera ca justitia nu este independenta si ca toti sant victime si nevinovati .Am asteptat ani de zile ca dna sa muste din gasca lui basescu si acum ce sa fac sa mai uit in gura lui udrea si ritzi ca tipa ca sant victime?Iar acum sa i-mi caut o confirmare in spusele unui american in ny times nu am nevoie pentru ca am trait in romania.Iar atat timp at toata clasa politica a pus umarul la acest sistem de justitie de ce sa ma mai uit in gura politicienilor cand tipa ca sant victime doar atunci cand se trezesc la beci .Ce i impiedica pe politicieni sa schimbe legi si instituti daca nu le convine aceasta situatie de fapt?La bilantul dna toata spuma politichiei era la masa si nu am auzit reprosuri la adresa dna ,seful fbi vine si il lauda pe coldea si eu acum sa mai uit in gura lui udrea ,ritzi si mai nou si in gura lui nea dan care si el e victima lui basescu ?Ce vreau sa spun este ca ar cam trebui sa nu ne mai uitam cu mirare si uimire in gura actorilor principali de prin beciurile patriei in acesta perioada in care se pare ca sa dat verde sa se faca curatenie in romania .Pe scurt radule se pare ca au cam venit americani si aliati occidentali mult asteptati de la conventia de armistitiu de la 12 septembrie 1944..

          • Făcut la Moscova, în patru exemplare, fiecare în limbile română, rusă și engleză, textele rus și englez fiind autentice.

            12 Septembrie 1944.

            Din însărcinarea Guvernului și Înaltului Comandament al României,

            (ss) LUCREȚIU PĂTRĂȘCANU
            (ss) G-RAL ADJ. DĂMĂCEANU
            (ss) B. ȘTIRBEY
            (ss) G. POPP

            Din însărcinarea Guvernelor Statelor Unite ale Americii, Uniunii Republicii Socialiste Sovietice și Regatului Unit,

            (ss) R. YA. MALINOWSKI
            DE conventia asta zic eu nu de alianta de contol din 45 dar oricum in ambele rusi erau frati cu americani si englezi .Oricum eran praf si pulbere pierdusem razboiul si in sept 44 eram cu bocancul rusesc deja pe grumaz sub ocupatie jocurile erau facute de rusi si americani iar romania era deja vazuta ca drept prada de razboi pentru rusi vezi tratatul de la paris din 47 ,noroc ca stalin a gandit mai limpede si a alipit transilvania romaniei macar au facut si rusi un lucru bun

      • În 2 noiembrie 2014, Basham a scris într-un articol în Pravda că Dan Adamescu este “aparent persecutat politic” pentru ca în 2015, revenind asupra subiectului, să afirme că dosarul lui Adamescu “este cea mai tangibilă demonstraţie că ataşamentul actualei conduceri politice a României faţă de statul de drept şi independenţa justiţiei este iluzoriu.Cam la fel suna si ny time si pravda cu privire la optica acestui domn basham nimic nou sub soare , diferenta este ca azi sa dat mai multa atentie doar ca scrie in ny times si am mai intrat la beci niste potentati .Acest bashan a fost si la noi in tara luna trecuta a avut la realitatea tv un interviu si nu a starnit mare interes desi a cam spus ceva adevaruri dar in limba de lemn diplomatica in stil american nici prea prea nici foarte foarte .

          • Am zis eu sa cenzurezi ceva ?Am spus doar ca ar fi bine sa fin si noi mai atenti la aceste informati si sa fim mai rezervati la acet tip de articole fie ele si din ny times si ca nu avem nevoie sa ne confirme ny times ceea ce se stie clar in tara cu privire la justitie .Stim si noi ca justitia e schioapa .Sa speram ca aliati nostri occidentali ne vor ajuta sa punem tara pe roate in urmatori 10- 15 ani .

          • Iuliane,

            Justitia a ajuns sa nu mai fie justitie chiar sub aliati. Si acum noi sa ne facem sperante…
            Cand s-o schimba toata clasa asta politica occidentala si se revine la subiectul democratiei adevarate si nu la obsesia banului, terorismului si serviciilor atunci peste 100 de ani se v-a schimba ceva si in Romania.
            Sperante poate sa-si faca Sarbu ca lobby-ul e pentru el.

    • Daca nu sunt cercetati Iohannis sau Marian Petrache este inca “bine”.Iohannis a fost scapat de incompetenta precum Basescu de praduirea flotei.La noi se lupta foarte bine cu coruptia…altora.Si cel mai mult acolo unde unii politicieni trebuiesc indepartati sau disciplinati.Cate unii mai trebuie saltati si pentru ca trebuie sa se dea exemplu si in plus sa se faca planul la rechizitorii si trimiteri in judecata(precum planurile de amenzi la circulatie sau colecta de permise de conducere pe vremea lui ceasca,ca sa scada consumul de benzina),iar fraieri cu nod in papura se gasesc oriunde si oricand.Mai niste zugraveli ,mai cate un abuz in servici pe te miri ce,mai un caltabos,mai niste rochii si struti,mai o telepatie ceva,mai un trafic de influenta pentru ca nea X isi recomanda undeva nevasta,mai ca seful de campanie a facut campanie,etc.Toate numai chestii “importante”.

    • amarati de procurori? amarati de judecatori? pe ce lume traiesti? cand boc + basescu + blaga au ras salariile si pensiile si au crescut tva -ul singurii carora nu li sa umblat la bani au fost tocmai “amaratii” tai. gasca lor e singura privilegiata in tara asta. daca mergi in fiecare oras gasesti cartiere rezidentiale umplute de judecastori de procurori. in fata cui raspund indivizii astia? csm-ul e facut doar pentru ai proteja. cu chiu cu vai doar cand se cearta intre ei mai plateste cate unul ca face parte dintr=o gasca mai slaba. cumva c[ii pune csm-ul sa platesca miliaonele alea stabilite de cedo pentru greselile facute sau le platim tot noi astilalti, inclusiv tu? cine greseste sa plateasca dar esti cam miop daca nu observi ca de la stenograme au trecut la delatiunile indivizilor arestati preventiv. aresturile sunt pline de arestati preventiv doar doar or mai da in gat pe cineva in loc ca “amaratii” sa=si faca datoria sa munceasca si ei pentru niste probe! iar “amaratii” tai i-au supt ciorapii lui base pana acum si au palmat toate dosarele apropiatilor lui acum fac pe zmeii si exista prosti ca tine care au cazut in fund de admiratie in fata “amaratilor”!

    • Faptul ca Patrick Basham este un lobby-st este relevant doar in masura in care mesajul transmis reflecta sau nu fidel realitatea. Sa remarcam totusi ca acest articol a aparut in sectiunea “opinii” a NYT http://www.nytimes.com/2015/03/05/opinion/romanias-anti-corruption-mania.html?_r=0 si se declara deci explicit ca fiind o opinie, care prin insasi natura ei este subiectiva. Ca in cazul oricarei opinii, ramane la latitudinea cititorului sa rezoneze sau nu cu aceasta.
      Ma mir totusi cum nu s-a trezit niciun geniu sa spuna ca si acest domn Basham este vreun “tonomat de-al lui Voiculescu”. Am vazut cum i s-a reprosat lui Udrea ca a inceput sa aiba un speech “a la Antena 3”. Ramane sa-l mai vedem si pe base acuzat de acelasi “pacat” pentru ca ironia sortie sa fie deplina.

    • MANIA IN ROMANIA? NICIDECUM, NU LA NOI

      Editorialul Mania Anticorupției din Romania publicat in 5 martie de către New York Times International si semnat de d-nul. Patrick Basham reprezintă in opinia mea un punct de vedre părtinitor, eronat si dezinformat. Autorul acestuia nu citează pe nimeni, nu are cunoștințe elementare socio-politice si mai ales juridice, părerile domniei sale reflectând opinii si sentimente unei foste si actuale elite corupte. Personajele la care scriitorul se refera in articol, nominalizate sau nu, sunt astăzi in închisoare sau pe punctul de a intra in detenție. Acești indivizi care au devalizat tara de ordinul a sute de miliarde de dolari in laissez-faire-ul unui sfert de secol postdecembrist, sunt astăzi aduși in fata justiției. Paradoxal, același reputat New York Times in tandem cu mass-media globala, pana nu demult ne asediaseră cu articole si comentarii care criticau cu patos corupția, nepotismul si viciile romanilor. Aceste bastioane jurnalistice ale dreptății, obiectivității si echitații pe mapamond ne-au batjocorit sistemul juridic, corupția endemică si lipsa statului de drept – toate pe buna dreptate. Ca roman-american care lucrează de mai bine de doua decenii cu tara in domenii precum apărare, securitate naționala si pana la mediu si sănătate, sunt ofensat profund si extrem de dezamăgit in același timp. Ofensat pentru ca celebrul New York Times permite opinii false si tendențioase, când editorii acestuia știu adevărul la fel de bine ca noi. Dezamăgit, pentru ca de treizeci si cinci de ani de când mă aflu la New York, mai rar mi-am început ziua fără sa răsfoiesc paginile acestei publicații unice si sublime, un ziar care m-a învățat limba engleză, m-a ajutat sa gândesc liber si obiectiv.

      Personal pot afirma ca nu cunosc o singura persona anchetata, arestata si încarcerată care sa nu fie vinovata de cele prescrise de lege, in cazurile de corupție si trafic de influenta si nu numai. Va garantez ca nu exista in Romania de astăzi o așa zisa manie a anti-corupției si ca tara noastră nu cultiva si implementează un sistem inchizitorial de procese. Ofer o simpla explicație le ce se întâmpla in jurisprudența din Romania anilor 2014/ 2015 – anume doza de anchetări, arestări si condamnări este dincolo de au contemplat si tolerat vreodată mogulii si baronii noștri corupți. Goana după escrocii de astăzi din Romania reprezintă o terapie-soc pentru tara, numai ca aceștia primesc numai socul, terapia fiind rezervata pentru cei păgubiți si umiliți de la 1989 încoace. De la ambasada SUA din București, la numeroasele companii americane din Romania, la miile de entități străine din tara si pana la milioanele de romani onești si muncitori, tara jubilează pentru ca a reușit intru-un final sa preia controlul aparatului de justiție. Aproape miraculos, imposibilul a fost realizat, cei de neatins, corupți desăvârșit si de nereabilitat au intrat intru-un sfârșit după gratii. Europa este uimita profund de rata condamnărilor din acest colț bizantin din Balcani – așa cum suntem caracterizați pe nedrept adeseori.

      Americanii sunt impresionați fără rezerve si întreaga lume realizează ca zilele nelegiuirilor si a marilor jafuri au apus deja in Romania. Tara se afla intr-un proces de creștere meteorica in analele respectatei Transparency International, barometrul global al corupției. Acum pe locul șaizeci si noua si in prima treime a tarilor cotate, Romania are șansa de a sprinta spre o poziție mult mai onorabila in viitorul apropiat. Acest lucru va însemna mai mult investiții, mai puțina corupție si un adevărat stat de drept.

      Istoricii străini au confirmat ca Vlad Țepeș, Prințul Valahiei a reușit sa scape tara de hoți, tâlhari si de dușmani, ținându-i in același pe otomani la distanța. Devenit si mai faimos in lume datorita romanului Dracula scris de Bram Stokers in 1897, Vlad Țepeș este personificarea vampirului-conte, însetat de sânge, răzbunător si nemilos. In realitate, principele Vlad Țepeș a reușit in timp record sa curețe tara de multe rele si neajunsuri într-o maniera brutala dar eficienta. Metoda folosita de acesta a fost frica, sau mai exact groază pe care instaurat-o in mijlocul dușmanilor si a nelegiuiților.

      Fără dubiu, Romania de astăzi este guvernată de frica sau mai mult, de groază. Din fericire totodată, nimeni nu este tras prin teapa sau ucis pentru crimele comise. Si numai cei care au încălcat legea si comis mari nelegiuiri in repetate rânduri sunt cei speriați si îngroziți, contemplând dosar penal, arestul si ani grei de închisoare. In cel privește pe respectabilul domn Patrick Basham, el trebuie sa înțeleagă ca ce se întâmpla astăzi in Romania este un lucru bun si sănătos, pentru economie, justiție si mai ales pentru copiii noștri. Cel puțin așa crede majoritatea celor douăzeci de milioane de suflete ale acestui popor.

Leave a Reply