Președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a exprimat convingerea că la finalul acestui mandat cel puțin două autostrăzi vor traversa România: Coridorul IV și Autostrada Transilvania, scrie Agerpres.
Întrebat dacă își asumă un pariu în acest sens, liderul PSD a replicat: “Eu nu fac pariu pe mâna altuia”.
Pe de altă parte, Dragnea și-a exprimat speranța că în scurt timp Guvernul va prezenta proiectul de lege privind achizițiile strategice, preluând modelul altor țări.
“Discutăm de un cadru legislativ care să permită ca investițiile mari — pe care le definim printr-o lege, în mod nominal, într-o dezbatere publică — să poată să aibă proceduri de achiziție simplificate, în așa fel încât să nu mai stăm, ca stat, indiferent cine guvernează, trei-patru-cinci ani până când începe o lucrare, până când se termină toate contestațiile, toate divergențele pe marginea unei investiții”, a mai spus el.
În ce privește studiul de fezabilitate pentru Autostrada Pitești-Sibiu, el a precizat că se caută soluții pentru ca acesta să fie finalizat de către compania care l-a început.
“Am înțeles că Ministerul Transporturilor în zilele acestea era pregătit să găsească o soluție în așa fel încât realizarea studiului de fezabilitate să meargă în continuare, pentru că — dacă nu greșesc eu — cred că mâine ar fi fost ultimul termen în care se încheia contractul, tot din cauza unor abordări greșite — sau, mă rog, incorecte — din mandatul trecut. (…) Eu nu cred că e vorba să primească bani în plus. Este vorba să găsească o soluție prin care să se lungească termenul, eventual, în așa fel încât să se finalizeze studiul de fezabilitate cu compania cu care s-a început. Fiindcă altfel ar avea variantă, după părerea mea, să reia procedura de achiziție și înseamnă că ducem cu încă doi-trei ani execuția acestui document. Dar este decizia pe care vor trebui să o ia ei”, a arătat el.
Guvernul și-a propus pentru anul acesta să inaugureze 98 de kilometri de autostradă, a afirmat, miercuri seară, într-o emisiune tv, premierul Sorin Grindeanu.
El a adăugat că pe două dintre cele cinci loturi ale autostrăzii Pitești — Sibiu termenul pentru studiul de fezabilitate este sfârșitul acestei luni.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit până la 15 august 2017 contractul privind realizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti, se arată într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
‘Contractul privind Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru ‘Autostrada Sibiu – Piteşti’ a fost desuspendat. În data de 14.03.2017 contractul privind Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru ‘Autostrada Sibiu – Piteşti’ a reintrat în vigoare ca urmare a finalizării perioadei de suspendare de trei luni notificată de CNAIR SA în data de 14.12.2016. De asemenea, precizăm că tot în data de 14.03.2017 a fost semnat un act adiţional privind prelungirea perioadei contractuale până la data de 15.08.2017′, se arată în comunicat.
Reprezentanţii CNAIR reamintesc faptul că în sezonul de iarnă nu s-au putut realiza investigaţii de teren, în special studii geotehnice, astfel că, în decembrie 2016, compania a decis suspendarea contractului pentru o perioadă de trei luni.
Contractul ‘Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu – Piteşti’ a fost atribuit prin procedura de licitaţie publică deschisă Asocierii Spea Ingegneria Europea SA Milano Italia Sucursala Bucureşti – Tecnic Consulting Engineering România SRL (Lider de Asociere Spea Ingegneria Europea SA Milano Italia Sucursala Bucureşti).
Finanţarea proiectului este asigurată din Fonduri de Coeziune (FC 85%) şi Bugetul de Stat (GOR 15%).
Autostrada Sibiu – Piteşti are o lungime de aproximativ 123 kilometri.