Marți, 15 mai, a avut loc un eveniment așteptat îndelung de toată lumea, la care redacția PSnews.ro a avut plăcerea de a participa: lansarea raportului anual de analiză și prognoză pe anul 2018, realizat de Societatea Academică din România (SAR) și intitulat „12 ani în Europa. Evoluție sau inevoluție?”.
https://psnews.ro/pippidi-transeaza-problema-relocarii-ambasadei-nu-se-poate-sa-iesim-din-schizofrenia-asta-exclusiv-214599/
În interiorul acestei prezentări, Societatea Academică din România atrage atenția asupra mai multor aspecte, precum gaura pe care a lăsat-o perioada 2007-2013 prin dezangajările efectuate – 1,6 miliarde de euro pe care România i-a pierdut -, laolaltă cu ratele scăzute de absorbție a fondurior europene pe programele de infrastructură și resurse umane. Probleme majore există și în agricultură, atunci când vine vorba de folosirea banilor veniți de la Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, ONG-ul subliniază că, față de anul 2000 (când România a fost invitată să adere la UE), venitul pe cap de locuitor s-a dublat simțitor, ceea ce intră în antiteză cu sondajele realizate la nivelul tuturor statelor membre, în care românii declară că direcția în care se îndreaptă țara este una greșită.
Nu în ultimul rând, organizația non-guvernamentală vine cu o serie de sugestii, precum: depolitizarea birocrației și reconstruirea unui sistem pe bază de merit, implementarea reală a Legii guvernanței corporative, raționalizarea investiției publice, crearea unor mecanisme mai rapide și regulate de evaluare a serviciilor publice de către consumatori și europenizarea reformei instituțiilor de control.
Concret, Alina Mungiu-Pippidi ne-a explicat că România nu este singura țară din zonă care a ales să susțină inițiativa președintelui de la Casa Albă, o inițiativă pe care nu o consideră înțeleaptă.
„Cine studiază voturile pe materie de politică externă vede că, în mod excepțional, există consens pe subiecte de politică externă. De aia majoritatea analiștilor spun că, în realitate, noi nu avem o politică externă comună europeană. Dat fiind că necesită unanimitate, aceasta nu există aproape niciodată. Noi nu suntem singurii care am luat această poziție în favoarea lui Trump – au făcut-o și alte țări est-europene. Părerea mea e că au făcut rău, dar cel mai rău a făcut Trump. Deci nu se poate să ieșim din schizofrenia asta! Ori e partenerul nostru strategic și ne-am pus rachete să ne apere de Iran (și atunci nu avem ce face: suntem cu americanii), ori nu e. Iar Trump fiți siguri că nu ne-a întrebat pe noi în momentul în care a luat decizia asta, pentru că, după cum se vede, el nu întreabă pe nimeni”, a subliniat preşedintele Societăţii Academice din România.
Nu în ultimul rând, am vrut să aflăm cum arată inițiativa Coaliției pentru Familie – susținută ulterior de Partidul Social Democrat – de a face un referendum pentru redefinirea familiei. La rândul ei, șefa SAR a punctat faptul că manevra PSD este una prin care formațiunea politică are impresia că va câștiga electorat.
”Referendumul pentru familie este o prostie și o inutilitate și nu arată decât unde ajungi când conflictul politic împinge oamenii la zid. Referendumul pentru familie este felul PSD de a strânge sprijin în momentul în care a fost așa de atacat și așa de demonizat pe toate planurile, deși câștigase alegerile. Eu nu pot decât să recomand ce am recomandat întotdeauna: o deradicalizare de ambele părți. După ce se va petrece, deci dacă noi ne străduim singuri să construim un electorat conservator, acest electorat conservator după aceea s-ar putea să pună probleme chiar și PSD”, a încheiat Mungiu-Pippidi.