Am cerut un raspuns de la DNA in legatura cu informarile SRI de ani de zile privind firma Hexi Pharma si eventualele acuzatii de coruptie. El era pregatit pentru a fi difuzat duminica la Punctul de intalnire, dar moartea patronului Hexi Pharma nu a mai permis difuzarea si comentarea comunicatului.
Iata raspunsul DNA :
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Nr. 1055 /VIII/2
Către, ANTENA 3
În atenţia, Radu Tudor
La solicitarea dvs. din data de 19 mai 2016, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:
DNA primeşte în mod constant informări de la serviciile de informaţii pe diferite aspecte susceptibile a face obiectul unor dosare penale.
Procurorii analizează aceste informări şi acolo unde consideră că sunt indicii de comitere a unor fapte penale de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie se dispune sesizarea din oficiu şi se deschide investigaţia penală.
Sesizările din oficiu au ca obiect strict infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei, aflate în competenţa de soluţionare a DNA.
Subliniem că DNA nu are în competenţă infracţiuni care pun în pericol sănătatea publică ori infracţiuni cauzatoare de moarte.
În anul 2015, ca urmare a sesizării din oficiu au fost înregistrate 808 cauze pe domenii diverse, reprezentând 14% din totalul cauzelor înregistrate la DNA. Dintre acestea, 90 de dosare au la bază sesizări SRI, 22 sesizări DIPI, 4 sesizări DGIA, iar restul sesizări ale procurorilor în baza unor memorii/articole mass media/petiții.
În ceea ce priveşte conţinutul sesizărilor, respectiv al dosarelor constituite ca urmare a unor sesizări, în Ghidul privind Relaţia dintre Sistemul Judiciar din România şi Mass-Media, la art. 25, alin.1 se stipulează următoarele: “Comunicarea de informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză. (…)”. În acelaşi articol la alineatul 3 se precizează că “Informaţiile privind existenţa unei plângeri sau denunţ pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, precum şi datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice. (…)”
Prin urmare, conţinutul sesizărilor, indiferent de felul acestora (sesizări din oficiu, plângere sau denunţ) nu poate reprezenta criteriu statistic de gestionare a datelor referitoare la cauzele penale instrumentate în cadrul DNA.
În consecinţă pentru a intra în posesia informaţiilor solicitate, vă rugăm să vă adresaţi instituţiei emitente, respectiv S.R.I., fiind singura în măsură să se pronunţe asupra caracterului public/ nepublic al acestora.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
PS : Mi s-a semnalat ca intr-o postare destul de recenta, Catalin Tolontan a scris ca EXISTA UN DOSAR LA DNA !
Iata fragmentul cu numarul de dosar !
http://www.tolo.ro/2016/05/16/seful-comisiei-sri-din-parlament-garantam-cetatenilor-ca-vom-spune-ce-a-facut-sri-in-problema-infectiilor-si-dezinfectantilor-astfel-incat-sa-nu-mai-existe-nicio-controversa/
Numărul dosarului de la DNA
Informația potrivit căreia DNA audiază deja martori a fost confirmată ieri, neoficial.
Dosarul Hexi de la DNA a fost înregistrat cu numărul 322/P/2016. El va viza corupția din sistemul medical care a favorizat extinderea Hexi în peste 350 de spitale din toată țara.
Veste proastă pentru Condrea: procurorul de la Parchetul General e o legendă în magistratură
Celălalt dosar, deschis de Parchetul General, îl are drept procuror de caz pe Romulus Varga.
Fost prim-procuror la Satu Mare și specialist în crime complicate și în dosare cu victime dispărute, Varga are o reputație excelentă în procuratură.