Îndrăgitul personaj pentru copii PIF este vedeta standului Franței la Bookfest 2023. PIF împlinește 75 de ani de când a început să distreze copiii, iar noul proprietar al licenței dorește să relanseze publicația în România, scrie rfi.ro

Vă mai amintiți de PIF? Cățelul care ne ajuta să învățăm franceză? Ei bine, PIF este la București, la Bookfest, vedetă de stand și smulge zâmbete vizitatorilor care își amintesc cum răsfoiau paginile revistei pentru copii într-o epocă în care personajele din Vest nu prea ajungeau în România. Directorul institutului francez, Julien Chiappone-Lucchesi, spune că la institut există o operă semnată de artistul român Dan Perjovschi dedicată acestui personaj.

„Sigur că-l avem pe PIF. Vedeți, oamenii se opresc la stand curioși, zâmbesc… PIF le trezește amintiri, pentru români, PIF e cam ca madlena lui Proust… nu știam neapărat, eu, când am venit în România, nu știam de importanța lui PIF pentru români. Vă povesteam că la Institut este o mică operă semnată de Dan Perjovschi și dedicată dragostei pe care artistul o avea pentru PIF.

PIF este de asemenea important pentru noi, drepturile de editare și-au schimbat proprietarul de câțiva ani, iar acum, la aniversarea de 75 de ani a lui PIF, proprietarul este interesat de o relansare în România. Este o veste bună, o nouă legătură între Franța și România. Cred că, la un moment dat, dacă am înțeles corect, PIF era singura revistă care putea intra pe teritoriul României  și nu venea dintr-o țară a blocului estic. ”

Astăzi lucrurile s-au schimbat, nu numai că autorii francezi pătrund fără probleme pe piața românească, dar există la București librăria franceză Kyralina, prezentă la Bookfest cu 1.400 de titluri, după cum povestește Elena Diaconu, directoarea librăriei.

„Aducem cărți, multe cărți în franceză ,aducem Carte pentru copiii. Sunt foarte multe albume, sunt cărți pentru copii mici, bebeluși, cartonate cum le zic francezii, cărți muzicale. Avem și multă bandă desenată și starul acestui an este PIF fiindcă se fac 75 de ani de când PIF s-a născut.  Mircea Arapu, care e desenatorul, PIF actual e și el prezent la București pentru Bookfest. Așa că va fi prezent la noi la stand pentru a semna, a desena albumele celor care cumpără această ediție aniversară. Avem literatură, evident, avem eseuri, avem aproape 1400 de cărți, deci sunt foarte multe cărți de răsfoit și poate de luat acasă.”

Standul Franței de la Bookfest este pus la punct de puternica organizație de promovare a literaturii franceze, Biroul Internațional al Editorilor Francezi (BIEF). Laurence Risson, responsabilă de proiecte la BIEF, vorbește despre legăturile pe care Franța le are cu editorii români.

„Eu îi reprezint pe editorii francezi, susțin editorii francezi cu acest stand pentru a-i ajuta să-și dezvolte contactele cu partenerii străini, adică cu editorii care ar fi interesați de traducerea cărților franceze în limba lor. Există anumiți autori francezi foarte populari aici, în România, precum Leila Slimani, Edouard Louis… apoi sunt și o mulțime de cărți pentru copii cu personaje care au mult succes. Vorbim de PIF dar ceea ce nu știam eu este că PIF e foarte cunoscut aici. E un personaj pentru copii, dar avem și alte personaje și îi invităm pe editorii români să cunoască aceste personaje și pe ilustratorii lor.”

 

Unul dintre editorii francezi prezenți la Bookfest anul acesta este Gallimard Jeunesse, adică divizia de carte pentru copii și adolescenți. Julia Charles, șefa diviziei de drepturi de reproducere în străinătate,  spune că gusturile editorilor români pentru cartea de copii s-au schimbat în ultimii cinci ani.

„Rolul meu este să prezint publicațiile noastre în România pentru a încuraja editorii români să ne publice cărțile în țara dumneavoastră. Literatura pentru copii și tineret este un segment al activității editoriale din Franța care funcționează foarte bine. Am găsit interlocutori interesați de cărțile noastre în România, și mai presus de toate, am avut impresia că editurile românești și-au deschis orizontul către diverse tipuri de publicații, cum ar fi, de exemplu, cărți speciale care au clapete de ridicat, roți sau cipuri de sunet. În urmă cu cinci ani, aș spune că editorii români au fost mai reticenți în a lua parte la acest gen de proiecte, dar acum, se deschid aceste colaborări și e un semnal pozitiv pentru noi.”

Bookfest 2023 se desfășoara în perioada 24-28 mai 2023, la Complexul Expozițional Romexpo din București, scrie rfi.ro

 

1 COMMENT

  1. Pif, revistele copilăriei mele. Pot spune că am învățat franceza din ele.
    Mulțumesc domnului Tudor pentru neașteptata călătorie în timp pe care mi-a oferit-o.

Leave a Reply